Uncategorized

КРИК открио још једну офшор компанију повезану са Синишом Малим

Sinisa-Mali_KRIK-infografikaНовинари КРИК-а открили су још једну офшор компанију са Британских Девичанских Острва која је повезана са градоначелником Београда Синишом Малим – „Busbu financial corp.“. Градоначелник не жели новинарима да објасни чиме се ова компанија бави.

Компанија „Busbu financial corp.“ основана је априла 2004. године на Британским Девичанским Острвима, једној од најпопуларнијих егзотичних дестинација за отварање фиктивних предузећа.

Овакве компаније често се користе за скривање правог власника, његове имовине, спровођење тајних новчаних трансакција, избегавање плаћања пореза и прање новца. Тешко је утврдити ко стоји иза оваквих фирми јер се власник крије иза агената који оснивају предузеће.

Тако је и власништво компаније „Busbu“ непознато, али њени трагови воде до првог човека српске престонице.

Три године након оснивања, „Busbu“ је отворила представништво у Београду.

За директора представништва 09. новембра 2007. године именована је Марија Мали, супруга градоначелника Београда Синише Малог.

Свега месец дана након што је основано, представништво је угашено 31. децембра 2007. године.

„Бусбy“ има рачун у швајцарској „УБС“ банци, показују званична документа до којих су дошли новинари КРИК-а.

Igor-Isailovic_foto-facebookНа пословима оснивања представништва у српској Агенцији за привредне регистре (АПР), био је ангажован београдски адвокат Игор Исаиловић из канцеларије Исаиловић & Partners.

Овог адвоката Мали често ангажује за послове са својим компанијама.

На Исаиловића је Мали пренео управљачка права своје агенције „Oli consulting“ 2013. године када је постао јавни функционер.

Не зна се која је сврха компаније „Busbu“ и њеног представништва у Србији.

Новинари КРИК-а покушали су да добију коментар од Синише Малог, али он није пристао на интервју.

Ни адвокат Исаиловић није пристао да разговара са новинарима.

Синиша Мали је до јануара 2004. године радио у Агенцији за приватизацију где је био директор Центра за тендере.

Након формирања владе 2012. године, именован је за саветника за финансије и привреду првог потпредседника владе Александра Вучића.

Постављен је за градоначелника Београда 2014. године.

Zoran-StojiljkovicЗоран Стојиљковић, председник Одбора Агенције за борбу против корупције, каже за КРИК да политичари треба грађанима да открију чиме се баве њихове офшор компаније, без обзира да ли су њима пословали током свог мандата или не.

„Постоји право јавности да зна и шта сте радили у периоду пре него што сте дошли на политичку функцију јер те врсте послова могу да имају утицај на вашу непристрасност и обављање јавне функције“, каже Стојиљковић.

„Ви морате да дате врло јасне гаранције да немате више везе са тим, да кажете шта сте радили са тим фирмама, са којом врстом клијентеле. Грађани кад вас бирају имају право то да знају као што то треба да знају академска стручна јавност, медији и сви остали, чиме се ви то бавите и у којој је то зони“, објашњава Стојиљковић.

„Busbu“ је четврта офшор компанија регистрована на Британским Девичанским Острвима која има везе са градоначелником Београда и коју су открили новинари КРИК-а.

У претходним истраживањима, новинари КРИК-а дошли су до података о следећим офшор компанијама:

„Етхам Инвест & Финанце Цорп.“ и „Бригхам Холдинг & Финанце Инц.“ учествовале су у куповини луксузних апартмана у бугарском летовалишту „Свети Никола“ на Црном мору.

„Etham“ је основан јула, а „Brigham“ августа 2011. За оснивање обе компаније ангажована је агенција за регистровање офшор фирми са Девичанских острва „Trident Trust Companu Limited“. Ова агенција крије тајну о њиховом власнику.

Обе компаније именовале су Синишу Малог за директора и овластиле га да купује некретнине. Мали је луксузне апартмане куповао и док је био саветник за финансије тадашњег првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића.

Мали је у име ових офшор фирми купио 23 апартмана у Бугарској, док је један стан купио на своје име.

У овај посао уложено је, према просечним вредностима ових некретнина, око 5 милиона евра.

Градоначелник Београда до данас није рекао за кога је куповао апартмане.

Новинари КРИК-а открили су и компанију „Alessio investment ltd.“ за чије оснивање је у јулу 2007. такође ангажована агенција „Trident Trust Companu Limited“.

„Alessio“ је Синишу Малог поставио за директора. Мали је основао представништво ове компаније фебрура 2008. у свом стану у улици Ћирила и Методија. Супругу Марију поставио је за директора представништва.

КРИК је открио да је ова компанија повезана са злоупотребама у приватизацији произвођача детелине „Алфа протеин“ из Вршца.

Срђан Гајић, који је приватизовао ову компанију, нелегално је пренео 10 хектара државне земље на фирму „Compost group“ у власништву оца Синише Малог. Након тога, отац је пренео власништво на Синишу, а он продао офшор компанији „Alessio“. Офшор компанија је, према уговору, Синиши Малом исплатила више од пола милиона евра.

Гајић је осуђен због незаконитог пребацивања државне земље, док против породице Мали није вођена истрага.

Ова офшор фирма, према документацији КРИК-а, имала је 5 одсто власништва у београдској компанији за израду грађевинских пројеката „Real estate developments“. Остатак власништва поседује холандска компанија „GTC“.

Sinisa-Mali_otvaranje-GTCСиниша Мали је, као градоначелник, полагао камен темљац и свечано отворио пословни комплекс који су његови партнери „GTC“ саградили у Београду.

Офшор компанија „Алессио“ је, према подацима АПР, изашла из власништва „Real estate developments“ у новембру 2014. када је Мали већ био на функцији градоначелника.

„Алессио“, попут компаније „Busbu“, поседује рачун у швајцарској „UBC“ банци, показује документација коју су прикупили новинари КРИК-а.

Београдско представништво „Alessio“ Мали је угасио у децембру 2010. Документа у Агенцији за привредне регистре потписао је, као и у случају „Busbu“, адвокат Игор Исаиловић.

 

Пишу: Стеван Дојчиновић, Драгана Пећо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.