Радар: Грцају у дуговима, а деле помоћ

-„Чистоћа“, „Паркинг сервис“, „Градске тржнице“, „Градска гробља“ и „Вододвод и канализација“ за исплату солидарне помоћи запосленима издвојиће 35 милиона динара, иако имају милионске дугове

– Пре три године јавно комунална предузећа у Крагујевцу била су дужници, сада су то финансијски консолидована предузећа спреман да исплате једнократну новчану накнаду запосленима, рекао је Владимир Максимовић, члан градског већа за комуналне делатности, након последње редовне седнице градске скупштине.

Управо на тој седници разматране су измене и допуне програма пословања неколико јавних предузећа. Оно што се из приложених папира могло сазнати је да су „Чистоћа“, „Паркинг сервис“, „Градске тржнице“, „Градска гробља“ и „Водовод и канализација“, одлучили да својим запосленима исплате по 22.620 динара солидарне помоћи.

За ту намену ових пет фирми издвојиће читавих 35 милиона динара. Готово половина овог износа отићи ће радницима ЈКП „Водовод и канализација“ јер су они и најбројнији пошто их има преко шест стотина.

Но, већник Максимовић тврди да је финансијска ликвидност локалних крагујевачких јавно комуналних предузећа у потпуности стабилна.

– Град је уложио преко 3 милиона евра у опрему и основна средства јавно комуналних предузећа да би имала са чиме да послују. Само у ЈКП „Чистоћа“ је уложено преко 2,5 милона евра. У наредном периоду су такође остављене субвенција града Крагујевца према јавно-комуналним предузећима да након финасијске конолидација, коју могу да кажем да је завршена, уђемо и у организациону консолидацију свих предузећа, рекао је Максимовић.

Они који су били вољни да читају материјал за седницу скупштине могли су врло лако да сазнају како се та финансијска стабилност одржава. Град Крагујевац је, наиме, преко милијарду динара потрошио ове године на субвенције јавном сектору.

„Градска гробља” су, на пример, само у првих шест месеци ове године добила 50 милиона динара субвенција, што је равно готово целокупном прошлогодишњем износу субвенција овом предузећу (лане су Градска гробља добила 53,9 милиона за целу годину).

„Градске тржнице” су у првој половини ове године субвенционисане са 46,2 милиона динара, док је прошле године за 12 месеци од града ово предузеће добило укупно 28,7 милиона.

„Чистоћа” је добила за шест месеци ове, добила девет пута више него за целу прошлу годину – 14,9 милиона у периоду јануар-јун 2017. године, а 1,6 у целој 2016. години.

– У Крагујевцу практично нема локалног јавног предузећа које послује успешно. Крагујевац даје релативно велике субвенције „Чистоћи”, „Зеленилу”, „Гробљима”, „Водоводу”, „Тржницама”, спортским центрима итд, али и поред тога они праве дугове и не пружају задовољавајуће услуге грађанима.

Нека од тих предузећа, попут „Водовода”, не плаћају рачуне за електричну енергију, па сада ЕПС-у дугују скоро милијарду динара, а у претходним годинама није био редак случај да овдашња јавна предузећа немају средства да запосленима исплате зараде, наводи се у извештају Фискалног савета.

Процена Фискалног савета је да локална јавна и јавно комунална предузећа дугују преко две милијарде динара.

Да апсурд буде већи неки од измена и допуна програма пословања којима је предвиђена исплата помоћи радницима, истовремено је тражено и одобрење градских одборника за додатно задуживање.

Тако су, рецимо, „Градска гробља” одлучила да издвоје 2,4 милиона динара за солидарну помоћ, а да се истовремено задуже код АИК банке за обртна средства у износу од 80 милиона динара.

Исплата солидарне помоћи предвиђена је, иначе, анексом посебног колективног уговора за јавна предузећа на територији Републике Србије, који су у матру ове године потписали репрезентативни синдикати у комуналној делатности и Влада Србије.

Солидарна помоћ додељује запосленима ради ублажавања неповољног материјалног положаја, износ те помоћи на годишњем нивоу, утврдиће се за сваког запосленог у висини производа минималне цене рада у складу са законом и просечног месечног фонда од 174 сата.

Да положај запослених у комуналној делатности града Крагујевца није сјајан најбоље говоре износи месечних зарада. Запослени са средњом стручном спермом у крагујевачким јавно комуналним предузећима у просеку зарађују између 28.000 и 32.000 динара. Факултетски образованима, пак сваког месеца на рачун легне између 38.000 и 45.000 динара.

То свакако нису велике суме. Међутим, можда пре доношења било каквог закључка треба имати у виду и констатацију из извештаја Фискалног савета која каже да је према њиховим проценама у граду на Лепеници „преко 600 свих запослених у локалним јавним предузећима представља вишак“.

 

Паре добили и Крушевљани и Чачани

Јавно комунално предузеће „Крушевац” издвојиће за исплату солидарне помоћи 6,25 милиона динара. Помоћ од 22.620 динара добиће и запослени у Јавном предузећу „Пословни центар”. Наиме, на прошлонедељној седници градске скупштине крушевачки одборници такође су се сагласили да се запосленима у ова два локална предузећа исплати солидарна помоћ.

Чачански комуналци новац су добили још пре неколико месеци. Јавно комунално предузеће „Чачак” је, рецимо, за ову намену издвојило је 2,6 милиона динара. На одлуку градских власти да се исплати солидарна помоћ реаговала је локална опозиција.

– Градско веће у Чачку је одлучило да се као „солидарна помоћ” додели новац свим запосленим у јавним предузећима у граду и то једнак износ без обзира на висину плате и радно место. На тај начин долази се до апсурдне ситуације да запослени и директори јавних предузећа који имају плату далеко већу од републичког просека од око 48.000 динара месечно, добију и „солидарну помоћ”, саопштио је тада градски одбор странке Доста је било.

Примедбе да се помоћ дели неселективно и онима којима није неопходна имале су и друге локалне партије попут Групе грађана „За напреднији Чачак”.

 

(Преузето: PRESSEK)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *