Društvo

Nizom aktivnosti obeleženo 166 godina OŠ „Radomir Lazić“ u Azanji

Osnovna škola „Radomir Lazić“  je nizom aktivnosti obeležila 166 godina svog postojanja. Kao i prethodnih godina, i za ovu godinu je bio pripremljen raznovrstan program, a dve ključne teme koje su prožimale gotovo sve aktivnosti bile su Ćirilica i Otadžbina.

Prvi dan je bio određen za sportske aktivnosti. U saradnji sa Orijentiring savezom Srbije organizovano je takmičenje u Tematskom orijentiringu za sve učenike škole.

Takmičenje je organizovano u dve kategorije: za učenike od 1. do 4. razreda i za učenike od 5. do 8. razreda i bilo je ekipno (po 4 člana u svakoj ekipi). Mlađi uzrast je pored osnovnog snalaženja u prirodi imao obavezu da prođe i tri kontrolne tačke spretnosti. Stariji uzrast je svoje kontrolne tačke imao u vidu odgovaranja na pitanja iz matematike, geografije i biologije.

Nakon zbrajanja rezultata proglašene su po tri prvoplasirane ekipe u svakom razredu koje su nagrađene diplomama, a pobednici u mlađim razredima su nagrađeni i igračkama za svakog člana pobedničke ekipe. Proglašene su i tri najbolje ekipe starijih razreda u apsolutnoj kategoriji koje su nagrađene medaljama, a prvoplasirana ekipa biće nagrađena i sportskim patikama. Takmičenjem su rukovodili Nenad Jančić, u ime škole, i Dobrica Jelić, potpredsednik Orijentiring saveza Srbije. Tokom dana takmičenje je posetio i gospodin Uroš Savić, generalni sekretar Saveza za školski sport Srbije.

Dok su se čekali rezultati takmičenja odigrane su dve fudbalske utakmice sa odgovarajućim ekipama OŠ „Vuk Karadžić“ iz Smederevske Palanke.

Drugog dana školu je posetio i družio se sa učenicima mlađih razreda pisac i pesnik za decu Mošo Odalović. U jednosatnom druženju učenici su zajedno sa pesnikom recitovali njegove pesme.

U večernjem terminu organizovan je koncert etno i duhovne muzike pod nazivom „Crven’ cvete“. U jednosatnom programu nastupili su bivši i sadašnji učenici škole: Jovana Starovlah, Tijana Anđelković, Teodora Jančić, Matija Vitić, Katarina Anđelković, Mina Marinković i Nevena Stanojević.

Trećeg dana obeležavanja učenici i meštani su imali prilike da pogledaju reprizu pozorišne predstave „Tamo daleko na Krfu i Vidu“.

Završnog dana upriličene su dve priredbe pod nazivom „Ćirilica i Otadžbina“: jedna za učenike škole, a druga za zvanice, roditelje i meštane Azanje. Među zvanicama bili su predstavnici rukovodstva Opštine Smederevska Palanka, Predrag Marković, ispred Krunskog saveta, predstavnici Udruženja Kraljevina Srbija, direktori obrazovnih i javnih ustanova.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i značajan broj meštana i prijatelja škole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.