Društvo

Đaci vodičke škole na „Zmajevom proleću“: POSVETA VELIKOM PESNIKU                

Učenici škole u Vodicama, predvođeni svojim učiteljima Milanom Todorovićem i Slađanom Spasić, učestvovali su na manifestaciji „Zmajevo proleće“, koja je održana u  Dečjem selu „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici. „Zmajeve dečje igre“ okupile su   izvođače raznovrsnog kulturno-zabavnog programa, a zamišljene su kao  kulturno-umetnička posveta velikom srskom pesniku, izdavaču i narodnom lekaru Jovanu Jovanoviću Zmaju.

On je, da podsetio, rođen u Novom Sadu, ali je poslednje godine života proveo u Sremskoj Kamenici.  Njegova kuća danas je Muzej „Spomen zbirka Jovan Jovanović Zmaj“. Posle smrti sahranjen u je u ovom sremskom mestu, gde mu je podignut spomenik dostojan  njegovog lika i dela.

Osnovci iz Vodica, učestvujući u bogatom i raznovrsnom programu manifestacije, govorili su narodne umotvorine, svirali i pevali, a njihov učitelj Milan Todorović je tom prilikom održao i prigodnu zdravicu. Svi su ovog puta imali priliku da razgledaju Dečje selo sa kojim  vodička škola sarađuje više decenija.

U svakom slučaju, učešće na „Zmajevom proleću, koje su u Dečjem selu upriličili KUD „Sremac“ i uprava pomenute ustanove, ostaće u prijatnom i dugom sećanju đaka i njihovih učitelja.

D.J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.