Друштво

Ленка Зарев: ОСАМОСТАЉИВАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ И СТУДИЈЕ ЕЛЕКТРОНИКЕ

Ленка Зарев: Осамостаљивање у иностранству и студије електротехнике
“Ничега у животу не треба да се плашимо, већ само да разумемо”, рекла је велика научница Марија Кири. Да ли сте се икада питали како је студирати хиљадама километара од куће, како се осамосталити и како је бити девојка у свету инжењеринга? На сва ова питања разговарали смо са Ленком Зарев.

Упознајте Ленку

Ленка Зарев је студенткиња на Универзитету примењених наука Горња Аустрија, смер за електротехнику, што на прву може да звучи необично. Свестрана је особа која се ван школског образовања бави разним стварима. Једна је од оснивачица Табоо дневника, а пре одласка у Аустрију била је полазница семинара астрономије у ИС Петница, у оквиру своје средње школе, Ваздухопловне академије, радила је на пројектима у вези са дроновима, студијама случаја и томе слично.

Студије електротехнике у Аустрији

Ленка наводи како је одувек имала велику страст према математици, физици и осталим техничким наукама, те није велико изненађење што се определила на овакав корак.

Хтела сам изазов за себе, једини начин када се осећам испуњено јесте када превазиђем нешто што ми представља велики изазов у животу. Електротехника је једна од области која се сматра најтежом за студирање. Свидело ми се што је врло свестрана област и што нуди могућност рада у свим индустријама од авијације и свемирске индустрије до моде и дизајна.

Јако ми је било битно да студирам на енглеском језику, а Аустрија је једна од ретких земаља која има програм на енглеском, а притом је и јако приступачно за наше студенте, објашњава наша саговорница.

Нови изазови и интернационална пријатељства

Ленка говори да након годину дана живота и студија у иностранству на себи примећује велике промене. Наводи како се доста осамосталила, упознала дивне људе са свих континената, нову културу и научила како да се прилагоди и оствари компромисе.

Мени искрено није било тешко да склапам пријатељства, упркос културолошким, религијским и осталим разликама, јер смо на крају дана сви у истом кошу, суочавамо се са истим проблемима и изазовима. Највише контакта имам са интернационалним студентима, а мање са Аустријанцима. Држимо се заједно као породица, сваки дан смо заједно на предавањима, потом учимо заједно, кувамо, излазимо, путујемо.

Предности и изазови студија у иностранству

Као неке од предности студирања у иностранству Ленка наводи нетњоркинг моменат, за који има доста могућности. Колеге из одељења долазе из читавог света и касније са њима може да оствари пословне сарадње. Постоји много прилика, попут међународних радионица и конференција. Диплома ЕУ је, такође, важан фактор јер отвара многобројна врата ка Европи, али и читавом свету, што је велика предност у односу на Србију.

У почетку сам била јако несигурна да ли поседујем знања која су потребна како бих учила у другој држави. Плашила сам се да ли ме је наше српско средњошколско образовање добро припремило. У иностранству су сви имали потпуно другачије пређашње знање и сада сви треба да се прилагодимо неком новом систему.

Ленка такође сматра да је наше образовање заправо поприлично јако, наравно, зависи од школе до школе, али је све у свему стекла добру основу.

Док не одемо у иностранство, не схватимо колико су културне разлике битне и како се исти поступци могу тотално другачије тумачити. Потребно је прихаватити то и такав начин живота. И даље се навикавам, њихов начин понашања није ни гори ни бољи од нашег, само другачији и трудим се да из тога извучем све најбоље што могу.

Разлике су доста утицале на Ленку, постала је доста отворенија и има много више самопоуздања, а у тренуцима када се осећа поражено, само се сети шта је све постигла за тако кратко време.

Зашто мали број девојака уписује елекротехнику?

У мом одељењу око 20 процената чине девојке. Мислим да је проблем што од раног детињства и током одрастања девојке су више усмерене на друштвене науке и нису подржане да студирају предмете у вези са науком и технологијом.

Међутим из моје праксе, иако мањи број њих упусује ове студије, мање њих и одустаје, истрајније су и налазе се на самом врху ученика. Дефинитивно успевају, само их треба охрабрити. Уколико те то занима, учиш о томе, истражујеш и радиш на себи – успех је могућ. Не постоји никаква невидљива предност коју мушкарци имају.

,,Реци ДА свему што ти се нуди у животу“

Највише учим и напредујем уколико себе ставим у ситуације изван зоне комфора, које ми делују јако застрашујуће. Читаво путовање за Аустрију је била врло забрињавајућа ситуација и себи сам постављала разна питања – да ли сам довољно добра за то? Зашто идем тамо? Али ипак ништа не знаш док не пробаш, зато будите отворени за све ствари и не дозволите да читав живот маштате о бољој будућности, већ стварно радите на томе јер сами стварамо своју будућност.

Ауторка: Марија Зорић

“Пројекат се реализује у оквиру Програма малих медијских грантова који финансира Амбасада САД а администрира Медиа и Реформ Центар Ниш. Ставови, мишљења и закључци изнесени у пројекту нужно не изражавају ставове МРЦН и Амбасаде САД већ искључиво аутора.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.