Друштво

Нови сусрет фудбалера Водица и Ждребана: У ЗНАКУ ВЕЛИКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

-Водичани ће узвратити посету 19. августа

 

И овај, девети сусрет фудбалера-ветерана Водица и Ждребана, протекао је у знаку великог пријатељства и међусобног поштовања. Све је то започео и до сада, упркос економским и другим околностима, одржао водички учитељ Милан Тодоровић. Он се показао као чврста и нераскидива спона Водица и невеликог села у Републици Српској, Ждребана. Томе је свакако допринела и родбинска (судбинска, такође) везаност овог спортског, просветног и културног прегаоца за поменуто место код Модриче. Тодоровић је заправо ждребански зет и у том делу БиХ неко време је био учитељ.

На то скреће пажњу и Стева Благојевић, један од оних мештана Ждребана који чини све да ови спортски сусрети прерасту у лепу традицију.  С њим смо разговарали у току утакмице Водице-Ждребан на Градском стадиону у Смедеревској Паланци.

-Све је почело још у време кад је учитељ Милан живео и радио у нашем крају – подсећа Благојевић.- Нас двојица смо тада играли за исти фудбалски клуб, а он је за своју животну сапутницу изабрао колегиницу из нашег села. Кад се вратио у своје родно Водице, иницирао је дружење фудбалера-ветерана наша два места, тако да се два пута годишње састајемо, одиграмо утакмицу, и потом дружимо. Ево, сад је девета година како долазимо у Водице и Смедеревску Паланку и ми не  само да смо пријатељи и другови, него и браћа. Дрина нас више не раздваја  и мислим да нас више никада неће раздвајати. Овде је реч о дивном пријатељству које се не може помутити и избрисати. Оставићемо у аманет будућим генерацијама да га негују, унапређују и чувају. Надам се да ће наставити стазама нас старијих и да ће бити оно што смо  ми данас.

Пред почетак утакмице, учитељ Милан Тодоровић је  дивним гестом оживео сећање на  некадашњег водичког фудбалера Драгишу Радовановића тако што је његовом сину Милану уручио дрес ветеранске екипе. И нико овога пута, као и ранијих година, није био оптерећен резултатом, који се и овог пута нашао у сенци пријатељства.

Дружење је настављено у Новинарској кући „Пера Тодоровић“ где је фудбалере из Ждребана, у име локалне самоуправе поздравила заменица председника Општине, Милица Деспотовић. Потом су размењени поклони чему су претходиле и речи добродошлице Миће Загорчића, председника ЗТУ „Видовача“ и учитеља Милана Тодоровића. Сусрет је искоришћен и за исказивање захвалности члану водичке екипе фудбалера – ветерана Душану Вељићу коме је за успомену, такође, предат дрес клуба.

Сусрет је протекао у најбољем реду и уз договор да водички фудбалери-ветерани узврате посету „Слоги“ из Ждребана  19. августа.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.