Društvo

Obeležen Dan oslobođenja Smederevske Palanke u Drugom svetskom ratu: SLOBODA JE STIGLA U ZORU

img_2607-Položeni venci na spomeniku narodnim  herojima, a o 72. godišnjici oslobođenja govorio Miodrag Lazić

 

Opštinski odbor Saveza udruženja boraca obeležio je 10. oktobar – Dan oslobođenja Smederevske Palanke u Drugom svetskom ratu. Tim povodom položeni su venci na spomeniku narodnim herojima Radmili Šišković, Dragoslavu Đorđeviću Goši i Ivanu Mukeru. To su učinile delegacije SUBNOR-a, Opštine, Opštinskog odbora Socijalističke partije i opštinskih penzionerskih organizacija.

Predsednik opštinske boračke organizacije Miodrag Lazić, u prigodnom govoru, podsetio je da su delovi Kosmajskog partizanskog odreda u noći između 9. i 10. oktobra, jakom puščanom paljbom, izveli odlučujući napad i u zoru gradu i okolini doneli slobodu.

img_2606-Grupa građana, predvođena Krstom Filipovićem, na konjima je krenula ka Velikoj Plani, gde su već bile prispele sovjetske jedinice i odakle je dejstvovala njihova artiljerija – dodao je Lazić.- Oni su obavestili crvenoarmejce da u Smederevskoj Palanci više nema okupatorskih vojnika, pa je dejstvo artiljerije obustavljeno. U noći između 10. i 11. oktobra sreli su se odredi Pete divizije NOVJ sa izviđačima 68. streljačkog korpusa crvene Armije kojim je komandovao general Ždanov.

Tada je formalnu vlast u Smederevskoj Palanci preuzeo Narodnooslobodilački odbor na čelu sa Dragoljubom Stojanovićem Baštovančetom.

D. J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.