Društvo

Obeležena 167. godišnjica od rođenja Pere Todorovića

Povodom 167. godišnjice od rođenja Pere Todorovića, 2. maja, pokraj njegovog groba na Novom groblju u Beogradu tradicionalno su se okupili predstavnici Udruženja novinara Srbije, Zavičajnog udruženja „Vidovača“ i Književnog kluba „Pera Todorović“ iz Smederevske Palanke, koji su položili cveće i zapalili sveće.

Tom prilikom Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a, rekao je da je u drugoj polovini 20. veka neopravdano zanemarivan značaj Pere Todorovića u istoriji srpskog novinarstva, ali je zahvaljujući njegovim zavičajcima i novinarima vraćen među velikane srpskog novinarstva.

-Bio je rodonačelnik modernog srpskog žurnalizma i od 1888. do 1903. godine izdavao je i uređivao „Male novine“ koje se ni po čemu nisu razlikovale od evropskih novina toga vremena. Njegov nezavisni dnevni list, umesto političkih uvodnika, objavljivao je aktuelne informacije, lutrijske izveštaje, vremenske prilike, reklame na naslovnoj strani, a imao je i rubriku „Hronika“. Prvi put u istoriji srpskog novinarstva u dnevnim novinama objavljivan je i feljton – istakao je Brajović.

Predsednik Zavičajnog udruženja „Vidovača“, Mića Zagorčić, rekao je da su zahvaljujući UNS-u uspeli da sagrade Spomen kuću u Vodicama koja u potpunosti odgovara kući u kojoj je rođen Pera Todorović.

-Očekujem da uz pomoć lokalne samouprave dovršimo ovaj objekat u kojem će biti organizovani novinarski događaji i kulturne aktivnosti – naglasio je Zagorčić.

Predsednik književnog kluba „Pera Todorović“, Slobodan Todorović Toki, rekao je da je Pera Todorović napisao prvi istorijski roman u Srbiji „Dnevnik jednog dobrovoljca“.

-I da je samo to uradio bilo bi dovoljno da zauzme visoko mesto u srpskoj književnosti – rekao je Todorović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.