Друштво

Одржана Конференција „Разноликост као снага руралних средина“

У уторак, 27. јуна 2017. године на Сребрном језеру одржана је Конференција „Разноликост као снага руралних средина“, коју је организовала Регионална развојна агенција „Браничево-Подунавље“, а отворили су је Гордана Јецић, помоћница председника Општине Велико Градиште и Нада Кокот, директорка Регионалне агенције, кратким обраћањем и речима добродошлице.

Циљ догађаја био је представити различите теме из области руралног развоја, са посебним нагласком на утицај процеса усаглашавања са ЕУ политикама и придруживања Србије Европској унији. У том смислу, Стела Стрсоглавец, чланица РГ за поглавља 11, 12 и 13 Националног конвента о Европској унији говорила је о кључним променама које нас очекују током процеса придруживања ЕУ, наглашавајући како је неопходно променити начин размишљања и комуникације, унапредити сарадњу и континуирано усвајати нова знања и вештине. Истакла је како приступање ЕУ представља велику шансу посебно за пољопривреднике и младе и жене у руралним срединама и да имамо разлога за реалан оптимизам. Љиљана Симић из Министарства пољопривреде и заштите животне средине, презентовала је регулаторни оквир и успешност програмске подршке развоју пољопривреде и руралном развоју на локалном нивоу, као и актуелно стање у области имплементације ЛЕАДЕР приступа. Посебно је истакла неопходност учешћа шире заједнице у процес дизајнирања мера локалних програма подршке, како би они заиста одговарали на актуелне потребе становника руралних средина и произвели оптималан утицај. Бранислав Милић, рурални експерт на пројекту Подршка регионалном и руралном развоју у Републици Србији у својој презентацији се осврнуо на положај младих у руралним срединама, као и у политикама руралног развоја на националном и локалном нивоу. Истакао је како је национална политика донекле сензибилизирана на питања и потребе младих посебно по узору на ЕУ, али да то најчешће није случај на локалном нивоу. Такође, закључио је да су млади креатори и носиоци иновативности у руралним срединама и да их је неопходно укључити у процесе доношења одлука на локалном нивоу и подржати их на одговарајуће иновативне начине.

Током Конференције представљено је неколико примера добре праксе из Региона кад је у питању успешно коришћење локалних ресурса и традиције, сарадња и удруживање, односно локални активизам, и иновативност и предузетништво. Југослав Шкарић је представио успехе Винарије „Деспотика“ из Влашког дола (Смедеревска Паланка), Милица Баиновић представила  је Удружење „Вунена“ из Крепољина (Жагубица), док је Јован Коцмановић представио своју предузетничку иницијативу „Голубац из бродића“.

Општи закључак је да су управо презентовани примери локалних иницијатива перспективни покретачи развоја руралних средина и аниматори руралних заједница, које је неопходно подржати у њиховом даљем развоју и промовисати, како би властитим искуством мотивисали и друге – посебно младе да размишљају позитивно, активирају се и остану у својим селима.

Конференција је иначе одржана као завршни догађај 2. фазе пројекта „Регионална платформа за рурални развој – Браничево-Подунавље у корак са ЕУ“, који уз подршку Фондације за отворено друштво Србија имплементира Регионална развојна агенција „Браничево-Подунавље“. У оквиру овог Пројекта током претходних 10 месеци, реализовано је низ информативних и едукативних активности о различитим аспектима руралног развоја, као и реформским процесима у овој области који су последица процеса придруживања Србије Европског унији. Као један од кључних резултата Пројекта, припремљен је Акциони план за имплементацију Регионалне стратегије руралног развоја за Браничево-Подунавље 2016-2020, на основу којег  је већ припремљено или је у припреми низ различитих пројеката из области пољопривреде, унапређења руралне економије кроз диверсификацију активности на селу, јачања заједнице, подршке запошљавању младих и други. Поред овог резултата, од изузетног значаја је и успостављена Регионална платформа за рурални развој Браничево-Подунавље као не-формално, стручно, саветодавно  тело, које окупља 24 представника институција и организација из целог региона и различитих сектора: локалне самоуправе, јавна предузећа и установе,  удружења грађана, представнике сектора привреде и образовних институција.

Новости о нашим активностима и раду Платформе можете пратити на www.rra-bp.rs и ФБ профилима Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“ и Регионалне платформе за рурални развој БП.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.