Друштво

Знањем против дроге: „ШТА МОЖЕТЕ УРАДИТИ ЗА ДЕТЕ У ПОЈЕДИНИМ УЗРАСТИМА“ (10)

Пројекат „ЗНАЊЕМ ПРОТИВ ДРОГЕ“, ПОРТАЛА „ШУМАДИЈСКЕ ВЕСТИ“, суфинансиран је из буџета РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА.

(НАПОМЕНА: Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

 

Ефективност превентивних напора зависи од знања које ваше дете већ има и његове спремности да прихвати нове информације. Ефективност ваших напора у преношењу информација и њихово прихватање зависи од узраста детета.

 

Деца узраста 7 до 9 година

 

У овом узрасту деца још уче кроз искуства. Не могу да антиципарију будућност. Деца овог узраста треба да имају правила која усмеравају њихово понашање и информације потребне за доношење добрих одлука у садашњости.

Дискусије о дрогама и алкохолу морају се односити на догађања о којима дете већ зна.

Деца у овом узрасту још немају добре вештине апстракције. Веома је битно да помогнете свом детету да зна коме да верује.

Деца морају научити да то што им неко каже да учине не мора увек бити исправно и да се не мора увек послушати.

До девете године дете треба да разуме:

  • Шта су дроге, зашто је њихова употреба недозвољена, како изгледа дрога, какву штету може да нанесе
  • Шта су алкохол и никотин и зашто су штетни
  • Која је разлика између медикамената, отрова и дрога
  • Како медикаменти могу помоћи ако се правилно користе и како могу нанети штету ако се неправилно користе
  • Зашто је важно избегавати уношење непознатих супстанци у организам
  • Каква су кућна и школска правила у вези са алкохолом, никотином и другим дрогама
  • Зашто коришћење никотина и алкохола није дозвољено деци.

 

Препоручене активности

 

Објасните потребу за правилима разговарајући, на пример, о томе као саобраћајни прописи регулишу саобраћај.

  • Манифестујте важност доброг здравља; дискусију о здрављу можете користити да објасните како дрога, пушење и алкохол наносе штету организму
  • Дискутујте како ТВ рекламе покушаају да приморају људе да купе одрђене производе; изведите закључке да људи ипак треба да користе своју процену корисности тих проивода и добробит коју они дају. Ово ће помоћи деци да разумеју како треба да реагују на рекламе о алкохолу и цигаретама кад постану старији.
  • Дискутујте о болестима за које дете зна (упала уха, прехлада, упале грла…) и лековима који су потребни за њихово лечење. Дискутујући о тим болестима можете помоћи деци да схвате разлику између лекова и дрога.
  • Увежбајте своје дете да каже „не“, да одбије понуду или да се супротстави притиску. Дајте му неке одговоре које може користити у различитим ситуацијама. Играње улога може бити корисно за увежбавање.

 

Терапија болести зависности

 

Лечење болести зависности захтева доста времена, напора пацијента, терапеута и социјалног окружења и веома је сложен процес. Лечење зависности мора помоћи појединцу да престане са узимањем дрога, да одржава апстиненцију и истовремено да постигне продуктивно функционисање у породици, на послу и у друштву. Ефикасни програми лечења злоупотреба дрога и зависности обухватају многе компоненте, свака од њих је усмерена на посебан аспект болести и њених последица.

 

Ниједна метода лечења није по мери свих пацијената

 

Подешавање третмана, интервенција и услуга према специфичним проблемима и потребама сваког појединца је неопходно да би се та особа успешно вратила на продуктивно функционисање у породици, на радном месту и друштву.

 

Лечење треба да је увек доступно

 

Зависници о дрогама могу бити несигурни око приступања лечењу, те треба искористити прилике када они желе да се лече односно када су спремни за лечење. Снажна мотивација може олакшати процес лечења. Санкције и подстицаји у породици, послодавца или правосудног система могу значајно убрзати приступање лечењу. Успех може бити понекад неповратно изгубљен уколико лечење није одмах пружено или доступно.

 

Ефикасне методе лечења

 

Да би било ефикасно, лечење мора обухватити употребу дроге појединца, затим медицинске, психосоцијалне, социјалне, професионалне проблеме, али и проблеме са законом.

 

Лечење траје

 

Трајање лечења зависи од потреба и проблема појединца. Истраживања показују да за већину поацијената, праг значајног побољшања се постиже за око три месеца лечења.

 

Психотерапија

 

Кроз лечење, пацијенту се одрежује стање мотивације, затим уче вештине да се одупре узимању дрога, замењујући узимање дрога конструктивним и задовољавајућим активностима и побољшају сопствене способности решавања проблема. Когнитивно бихејвиорална психотерапија, осим поменутог, олакшава интерперсоналне односе и способност појединца да функционише у породици и друштву.

Лекови су значајан елемент лечења нарочито кад су комбиновани са са психолошким саветовањем или психотерапијом како у појединачном тако и у групноим третману.

 

Медицинска детоксикација

 

Медицинска детоксикација безбедно решава акутне физичке симптоме апстиненције повезане са престајањем употребе дрога. То је први успешан корак у комплетном програму лечења.

 

Континуирани надзор могуће употребе дрога

 

Враћање на старе обрасце понашања за време лечења су веома могућа. Објективно надгледање уотребе алкохола или  дрога за време третмана, као што су анализе мокраће или други тестови, могу помоћи да пацијент одолева жудњи за дрогама. Овакво надгледање може такође обезбедити рано дијагностификовање употреба дрога, тако да се може подешавати план лечења тог појединица. Правовремена реакција код пацијената који су позитивни на тесту за дроге је важан елемент мониторинга.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.