IN MEMORIAM

UMRO NEKADAŠNjI PREPORODITELj „GOŠE“

Tihoslav Tića Tošić preselio se u nebeske predele. Umro je u rodnom Beogradu u 82. godini. Imao je bogatu životnu i radnu biografiju. U tri mandata bio je generalni direktor i predsednik  „Goše“. U tom kolektivu, čiji je stipendista bio, proveo je i najveći deo radnog veka. Pod njegovom „dirigentskom palicom“ taj poslovni sistem je doživeo prepoznatljiv preobražaj u giganta srpske i jugoslovenske mašinogradnje i značajnog izvoznika. Ti rezultati doneli su najvećem kolektivu Smederevske Palanke i najveće društveno priznanje – Nagradu AVNOJ-a.

U periodu od 1985 – 1989. godine , nalazio se na čelu Poslovne zajednice INEKS i SOUR INEKS, kada je svih 70 radnih organizacija tog sistema iskazalo pozitivan rezultat. INEKS se, po ukupnom prihodu, nalazio među 10 najvećih preduzeća u SFRJ.  Uspešno je rukovodio i INEKSAMEROM u Njujorku i firmom „Juči“ u Beogradu, kao i njenim Predstavništvom u Pekingu.

Tihoslav Tića Tošić je autor više stručnih i naučnih radova i saopštenja. Po odlasku u penziju objavio je knjige „Tehnologija proizvodnje čeličnih konstrukcija“, „Dnevnik jednog direktora“, „Cevovod pod pritiskom za RHE Bajina Bašta“ i „Zatvarači na prelivu brane HE Đerdap“.

Dobitnik je mnogih društvenih priznanja, među kojima su Orden rada sa zlatnim vencem i Oktobarska nagrada Smederevske Palanke.

Sahrana nekadašnjeg preporoditelja „Goše“ je 11. januara u 12 sati na Novom  groblju u Beogradu.

 

Dragoljub Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.