IN MEMORIAM

УМРО НЕКАДАШЊИ ПРЕПОРОДИТЕЉ „ГОШЕ“

Тихослав Тића Тошић преселио се у небеске пределе. Умро је у родном Београду у 82. години. Имао је богату животну и радну биографију. У три мандата био је генерални директор и председник  „Гоше“. У том колективу, чији је стипендиста био, провео је и највећи део радног века. Под његовом „диригентском палицом“ тај пословни систем је доживео препознатљив преображај у гиганта српске и југословенске машиноградње и значајног извозника. Ти резултати донели су највећем колективу Смедеревске Паланке и највеће друштвено признање – Награду АВНОЈ-а.

У периоду од 1985 – 1989. године , налазио се на челу Пословне заједнице ИНЕКС и СОУР ИНЕКС, када је свих 70 радних организација тог система исказало позитиван резултат. ИНЕКС се, по укупном приходу, налазио међу 10 највећих предузећа у СФРЈ.  Успешно је руководио и ИНЕКСАМЕРОМ у Њујорку и фирмом „Јучи“ у Београду, као и њеним Представништвом у Пекингу.

Тихослав Тића Тошић је аутор више стручних и научних радова и саопштења. По одласку у пензију објавио је књиге „Технологија производње челичних конструкција“, „Дневник једног директора“, „Цевовод под притиском за РХЕ Бајина Башта“ и „Затварачи на преливу бране ХЕ Ђердап“.

Добитник је многих друштвених признања, међу којима су Орден рада са златним венцем и Октобарска награда Смедеревске Паланке.

Сахрана некадашњег препородитеља „Гоше“ је 11. јануара у 12 сати на Новом  гробљу у Београду.

 

Драгољуб Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.