Kultura

Izložba grafika iz zbirke Galerije Doma Vojske Srbije u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci: FINO ČITANjE LINIJE

-U postavci izbor od 35 radova iz fundusa koji broji 1.500 dela

 

U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba grafika iz zbirke Galerije Doma Vojske Srbije pod nazivom „Čitanje linije“. Direktor Stevan Martinović, tim povodom,  istakao je da je nadasve čudno (i zanimljivo) da je palanački Muzej u poslednje dve godine imao priliku da „ugosti“ izložbe visokog umetničkog dometa poput „Poetike i sudbine 20. veka“ upriličene prošle godine. Saradnja sa Galerijom Doma vojske u Beogradu  omogućila je likovnoj publici Smederevske Palanke da uživa u razgledanju pravih remek dela. Istovremeno Narodnom muzeju pružila se i prilika da se vrati tamo gde mu je i mesto, da se u Beogradu predstavi posle višedecenijskog izlagačkog „posta“. Saradnja sa Galerijom, odnosno Medija centrom „Odbrana“, pruža višestruke mogućnosti, kako da se Palančanima prikaže ono što oni rade i da se Narodni muzej predstavi u Beogradu.

-Za vrlo kratko vreme ostvarili smo vrlo uspešnu saradnju sa Narodnim muzejom u Smederevskoj Palanci – kazao je pukovnik Stevan Karapandža, direktor Medija centra Otadžbina.-Mi smo pre dve godine gostovali ovde sa izložbom „Poetika i sudbine 20. veka“.  Naš Medijski centar deluje u nekadašnjem Ratničkom domu u Beogradu, koji je građen od  1929. do 1932. godine. Likovna zbirka počela je da se stvara 1945., a zvanično 1953. počinje da funkcioniše i Galerija Doma Vojske. Poslednjih nekoliko godina ona doživljava svojevrsnu renesansu i danas predstavlja centar kulturnih dešavanja u Beogradu i šire, sa godišnjih šest do sedam izložbi sa namerom da taj broj uvećamo. Strani vojni predstavnici i diplomate, a i drugi često nas pitaju odkud to da jedna takva Vojska, kakva je naša, ima jedan  takav objekat sa 1.500 dela u fundusu. Naš odgovor je uvek isti: Osnovna uloga vojnika je da čuva mir, a najbolje ga čuva tako što ga gradi, pored ostalog, i kulturom.

Galerija Doma Vojske Srbije ima pet stalnih postavki, zahvaljujući i spoljnim saradnicima, kakav je Nikola Kusovac. U štampi se prvi put nalazi katalog u kome će biti zastupljene sve umetničke zbirke što će mnogo značiti, ne samo za pomenutu galeriju, već i za istoričare umetnosti.

-Izložba koja je pred vama predstavlja  izbor iz zbirke radova na papiru – rekla je na otvaranju Jelica Knežević, načelnik Galerije Doma Vojske Srbije.- Ovde su posebno izdvojene grafike, a u našoj  zbirci ih se nalazi nekoliko stotina. U ovoj postavci se nalazi 30 dela grafičke umetnosti. Ona su nastala šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina minulog veka, a nastajala su na prostoru nekadašnje SFRJ. Pored tematskih radova, koji su ovde izloženi, imamo i radove kao što su mrtva priroda, intimistički radovi, kao i radovi koji govore o čudnovatim bićima. Jedan od najstarijih radova potiče iz 1954. godine, a umetnička grafika se kod nas prvi put javlja posle osnivanja Akademije primenjenih umetnosti 1947. Autor najstarijeg rada je Boško Karanović, ali imamo i dela koja su nastala devedesetih godina minulog veka. Najmlađi rad iz 1994. godine potpisao je Miroslav Arsić. U ovoj postavci imamo rad Đorđa Andrejevića Kuna, Branka Šotre, Branka Miljuša, Safeta Zeca… To su sve sami velikani naše grafičke umetnosti.

D. Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.