Kultura

O Izboru iz knjiga zavičajnih pesnika Vlade Ilića: PRILOG ISTORIJI POEZIJE

Pod naslovom „Jasenica pesmom darovana“, prošle godine je, u izdanju Književnog kluba ”21” iz Smederevske Palanke, objavljena svojevrsna antologija zavičajnih pesnika, stvaralaca koji su živeli i radili, makar neko vreme, na području Smederevske Palanke.

Autor ovog izbora i sam je poznati poeta, Vlada Ilić, čije su knjige pesama i proze poznate, priznate i hvaljene, u domaćoj književnoj kritici.

Vrednost ove knjige, koja sadrži reprezente poetskog stvaralaštva svih pesnika iz ovog kraja, kojima je štampana knjiga poezije, pre svega je u znalačkom odabiru, koji svedoči o istančanom ukusu njenog autora.

Tako se među koricama ove knjige, nalaze neke od najznačajnijih pesama Slobodana Markovića (Libero Marconi), Velimira i Branimira Živojinovića (Massuka stariji i mlađi), Miroslava Jozića, Dejana Crnomarkovića, kao i samog Vlade Ilića (da ovde pomenemo samo najpoznatija imena), autora čije su knjige poezije štampane u više izdanja – kod uglednih i renomiranih izdavača, dela značajnih mlađih autora, poput Slaviše Krstića, Miloša Sakića, Marije Popović, Tamare Beljanski – poeziju Mikija Radojevića, koju većina mlade publike, u zemlji i inostranstvu, poznaje u muzičkoj formi, kao i mnogih drugih zavičajnih autora.

Pružajući manje ili više prostora, zavisno do opusa zastupljenih stvaralaca, Ilić gotovo nepogrešivo bira najznačajnija i najlepša poetska ostvarenja, kako poznatih i proslavljenih pesnika, tako i ostalih autora, koji su imali duha i smelosti da publici predstave svoje stihove.

Poseban kvalitet ove knjige je u pronalaženju onih poetskih dela pred kojima se već otovorio ponor zaborava. Ilićevo istraživanje, koje nije uvek bilo podržano ljubaznošću institucija kulture, odnosno njihovih službenika, uprkos teškoćama predstavilo je gotovo zaboravljene pesme Ljubice Ivošević Dimitrov, Blagoja Živkovića, Jelisije Sandrić, Ranislava Purkovića – ali i čuvenog Vlaje iz Glibovca, narodnog pesnika, čiji su vrcavi stihovi nepoznati mlađim generacijama.

Predstavljajući „zavičajne pesnike“ hronološki, po njihovoj vremenskoj dobi, ova knjiga pruža svedočanstvo ne samo o razlilčitim poetskim stilovima, nego i o pesničkom zahvatanju vremena i prilika u jednom geografskom poneblju, koje određuje toponim – Jasenica.U tom smislu, Ilićeva knjiga nema samo lokalani značaj, već predstavlja značajan doprinos istoriji srpske poezije, i nezaobilazan izvor za buduća istraživanja.

Knjiga Vlade Ilića, iako štampana još prošlog leta, do sada nije imala javnu promociju, kakvu zaslužuje jedan vredan antologijski poduhvat. Ljudima koji brinu o kulturi našeg grada zato svesrdno preporučujemo da obrate pažnju na ovo delo, i nađu vremena i načina da ga predstave, istraživačima književnog stvaralaštva, pesnicima i piscima – a pre svega mladim ljudima, koji izlaz iz prozaične svakodnevice nastoje da pronađu u poetskom izrazu.

K. Milanov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.