Култура

Завршна свечаност манифестације „Дани Пере Тодоровића“: СНАЖАН ЕХО ВОДИЧКЕ КУЛТУРЕ   

IMG_2327-Сарадња Удружења новинара Србије и завичаја родоначелника модерне српске штампе била  је изузетна и на обострано задовољство и корист – стоји у  поздравном писму генералног секретара Нина Брајовића

 

Проглашењем резултата литерарног конкурса и доделом награда, завршени су „Дани Пере Тодоровића“  у организацији Скупштине општине Смедеревска Паланка, Књижевног клуба „Пера Тодоровић“ и Завичајно-туристичког удружења „Видовача“ из Водица. Када је пре скоро четврт века потекла идеја за оживљавање имена и дела знаменитог Водичанина, није се ни могло претпоставити, како је лепо приметила официјелни водитељ завршне манифестације Биљана Поповић, колике ће размере све то добити.

-После  научних скупова и додељивања књижевних награда онима који су најзаслужнији за проучавање, вредновањем и очувањем опуса Пере Тодоровића – др Латини Перовић, Светлани Велмар Јанковић, Миодрагу Тодоровићу, Банету Јовановићу и др., још је била замагљена  и недовољно јасна  визија о томе како ће се обезбедити неговање живе успомене на оца модерног српског новинарства, писца , политичара и преводиоца – казала је Биљана Поповић.- Данас се, међутим, виде сасвим јасне контуре – заживео је литерарни конкурс на којем учествују основци и средњошколци паланачке општине, а у Водицама, поред низа манифестација у склопу „Дана Пере Тодоровића“, своје коначно обличје добија спомен-кућа Пере Тодоровића, будући Дом српског новинарства.

IMG_2330Ђацима, њиховим наставницима и поштоваоцима имена и дела Пере Тодоровића потом се обратио председник ЗТУ „Видовача“ Миодраг Мића Загорчић. Он је истакао да се ова свечаност одржава у „незгодном тренутку“ када одлази стара а  наступа нова локална власт, па се тако десило да први пут од 1992. године, завичајна делегација 2. маја није била на његовом гробу у Београду. Постојала је чак могућност да се завршна манифестација, због необезбеђених средстава и не одржи,иако се ради о скромној своти за награде ауторима најбољих литерарних радова, упркос томе да конкурс траје већ осам година. Проблем је, ипак,  решен захваљујући разумевању и помоћи  Удружења новинара Србије.

Загорчић је овом приликом  поднео и краћи извештај о раду ЗТУ „Видовача“, истакавши да је спомен-кућа Пере Тодоровића започета 6. јуна  2011. године и да се за само шест месеци рада  дошло до друге плоче. Овај објекат, подсетио је, гради се донацијама и уз велику помоћ Удружења новинара Србије и руководство  Скупштине општине Смедеревска Паланка на челу са председником  Грађевинског одбора Славољубом Ђурићем. ЗТУ „Видовача“ је у периоду између два маја имало десетак занимљивих активности међу којима се издваја организација традиционалног „Водичког прела“, али и учешће на неколико великих етно-манифестација.

IMG_2332На овом скупу прочитано је поздравно писмо генералног секретара Удружења новинара Србије Нина Брајовића у коме изражава жаљење што није у могућности да са осталима подели радост још једног успешног литерарног конкурса посвећеног родоначелнику модерне српске штампе Пери Тодоровићу.

-Свих ових година – стоји у писму Нина Брајовића – сарадња Удружења новинара Србије и завичаја Пере Тодоровића била је изузетна и н а обострано задовољство и корист. Управа УНС-а донела је одлуку да се од 2017. године  додељује и новинарска награда за фељтон – „Пера Тодоровић“ у родним Водицама већ идућег маја. И Новинарска кућа и такмичење ђака   у радовима посвећеним Пери Тодоровићу, као и  новинарска награда резултат су, пре свега, дивног обичаја људи вашега краја да негујете успомене на своје великане.

У наставку свечаности Миодрагу Моди Лазићу, председнику Општинског одбора СУБНОР-а, уручена је Захвалница ЗТУ „Видовача“. Захваљујући се  на томе, рекао је да је ово тренутак када млади треба да чују шта је све једно село урадило на пољу културе.

-Посебно сам импресиониран активностима ЗТУ „Видовача“ на челу са Миодрагом Мићом Загорчићем – додао је Лазић.- Велика је ствар кад једно село има таквог човека који уме да изазове искру и разбукта ватру која се , уверен сам, никада неће угасити. Ехо културе Водица далеко одзвања. Где год сам био, свуда сам слушао дивне приче о Миодрагу Мићи Загорчићу, о вредним женама окупљеним под заставом „Видоваче“.

Награде ауторима најуспешнијих радова о  Пери Тодоровићу уручио је Миодраг Мића Загорчић, а добили су их:  Анђела Илић и   Јован Митровић из водичке школе  и Вељко Цимбаљевић, ученик ОШ „Олга Милошевић“ из Смедеревске Паланке ( конкуренција основаца), а од средњошколаца прво место освојила је  Јулијана Милутиновић, ученица Паланачке гимназије, друго је припало Анђели Тошић из исте школе, а треће Александру Симићу,матуранту МЕШ „Гоша“.

Жири литерарног конкурса и лику и делу Пере Тодоровића на челу са др Латинком Перовић одредио је теме за 2017. годину : Како сам сазнао ко је Пера Тодоровић (за основце) и Књига о рату против рата – Дневник једног добровољца за ђаке средњих школа.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.