Kultura

Završna svečanost manifestacije „Dani Pere Todorovića“: SNAŽAN EHO VODIČKE KULTURE   

IMG_2327-Saradnja Udruženja novinara Srbije i zavičaja rodonačelnika moderne srpske štampe bila  je izuzetna i na obostrano zadovoljstvo i korist – stoji u  pozdravnom pismu generalnog sekretara Nina Brajovića

 

Proglašenjem rezultata literarnog konkursa i dodelom nagrada, završeni su „Dani Pere Todorovića“  u organizaciji Skupštine opštine Smederevska Palanka, Književnog kluba „Pera Todorović“ i Zavičajno-turističkog udruženja „Vidovača“ iz Vodica. Kada je pre skoro četvrt veka potekla ideja za oživljavanje imena i dela znamenitog Vodičanina, nije se ni moglo pretpostaviti, kako je lepo primetila oficijelni voditelj završne manifestacije Biljana Popović, kolike će razmere sve to dobiti.

-Posle  naučnih skupova i dodeljivanja književnih nagrada onima koji su najzaslužniji za proučavanje, vrednovanjem i očuvanjem opusa Pere Todorovića – dr Latini Perović, Svetlani Velmar Janković, Miodragu Todoroviću, Banetu Jovanoviću i dr., još je bila zamagljena  i nedovoljno jasna  vizija o tome kako će se obezbediti negovanje žive uspomene na oca modernog srpskog novinarstva, pisca , političara i prevodioca – kazala je Biljana Popović.- Danas se, međutim, vide sasvim jasne konture – zaživeo je literarni konkurs na kojem učestvuju osnovci i srednjoškolci palanačke opštine, a u Vodicama, pored niza manifestacija u sklopu „Dana Pere Todorovića“, svoje konačno obličje dobija spomen-kuća Pere Todorovića, budući Dom srpskog novinarstva.

IMG_2330Đacima, njihovim nastavnicima i poštovaocima imena i dela Pere Todorovića potom se obratio predsednik ZTU „Vidovača“ Miodrag Mića Zagorčić. On je istakao da se ova svečanost održava u „nezgodnom trenutku“ kada odlazi stara a  nastupa nova lokalna vlast, pa se tako desilo da prvi put od 1992. godine, zavičajna delegacija 2. maja nije bila na njegovom grobu u Beogradu. Postojala je čak mogućnost da se završna manifestacija, zbog neobezbeđenih sredstava i ne održi,iako se radi o skromnoj svoti za nagrade autorima najboljih literarnih radova, uprkos tome da konkurs traje već osam godina. Problem je, ipak,  rešen zahvaljujući razumevanju i pomoći  Udruženja novinara Srbije.

Zagorčić je ovom prilikom  podneo i kraći izveštaj o radu ZTU „Vidovača“, istakavši da je spomen-kuća Pere Todorovića započeta 6. juna  2011. godine i da se za samo šest meseci rada  došlo do druge ploče. Ovaj objekat, podsetio je, gradi se donacijama i uz veliku pomoć Udruženja novinara Srbije i rukovodstvo  Skupštine opštine Smederevska Palanka na čelu sa predsednikom  Građevinskog odbora Slavoljubom Đurićem. ZTU „Vidovača“ je u periodu između dva maja imalo desetak zanimljivih aktivnosti među kojima se izdvaja organizacija tradicionalnog „Vodičkog prela“, ali i učešće na nekoliko velikih etno-manifestacija.

IMG_2332Na ovom skupu pročitano je pozdravno pismo generalnog sekretara Udruženja novinara Srbije Nina Brajovića u kome izražava žaljenje što nije u mogućnosti da sa ostalima podeli radost još jednog uspešnog literarnog konkursa posvećenog rodonačelniku moderne srpske štampe Peri Todoroviću.

-Svih ovih godina – stoji u pismu Nina Brajovića – saradnja Udruženja novinara Srbije i zavičaja Pere Todorovića bila je izuzetna i n a obostrano zadovoljstvo i korist. Uprava UNS-a donela je odluku da se od 2017. godine  dodeljuje i novinarska nagrada za feljton – „Pera Todorović“ u rodnim Vodicama već idućeg maja. I Novinarska kuća i takmičenje đaka   u radovima posvećenim Peri Todoroviću, kao i  novinarska nagrada rezultat su, pre svega, divnog običaja ljudi vašega kraja da negujete uspomene na svoje velikane.

U nastavku svečanosti Miodragu Modi Laziću, predsedniku Opštinskog odbora SUBNOR-a, uručena je Zahvalnica ZTU „Vidovača“. Zahvaljujući se  na tome, rekao je da je ovo trenutak kada mladi treba da čuju šta je sve jedno selo uradilo na polju kulture.

-Posebno sam impresioniran aktivnostima ZTU „Vidovača“ na čelu sa Miodragom Mićom Zagorčićem – dodao je Lazić.- Velika je stvar kad jedno selo ima takvog čoveka koji ume da izazove iskru i razbukta vatru koja se , uveren sam, nikada neće ugasiti. Eho kulture Vodica daleko odzvanja. Gde god sam bio, svuda sam slušao divne priče o Miodragu Mići Zagorčiću, o vrednim ženama okupljenim pod zastavom „Vidovače“.

Nagrade autorima najuspešnijih radova o  Peri Todoroviću uručio je Miodrag Mića Zagorčić, a dobili su ih:  Anđela Ilić i   Jovan Mitrović iz vodičke škole  i Veljko Cimbaljević, učenik OŠ „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke ( konkurencija osnovaca), a od srednjoškolaca prvo mesto osvojila je  Julijana Milutinović, učenica Palanačke gimnazije, drugo je pripalo Anđeli Tošić iz iste škole, a treće Aleksandru Simiću,maturantu MEŠ „Goša“.

Žiri literarnog konkursa i liku i delu Pere Todorovića na čelu sa dr Latinkom Perović odredio je teme za 2017. godinu : Kako sam saznao ko je Pera Todorović (za osnovce) i Knjiga o ratu protiv rata – Dnevnik jednog dobrovoljca za đake srednjih škola.

D. Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.