Na tragu (piše: Dejan Crnomarković)

Otvoreno pismo uredništvu portala SDcafe.rs

Uvažene kolege iz portala SDcafe.rs, upravo sam pročitao vaš tekst o mom poslovnom i privatnom životu, u kome ste već u naslovu objavili laž, a potom je sa prilično talenta i ostrašćenosti razrađivali u nastavku članka.

Naravno da ne mogu da vam prećutim bezobrazluk, uvrede i laži koje ste mi uputili samo zato što po Zakonu o javnom informisanju radim svoj posao u dva medija, čiji sam izdavač, urednik i novinar, od 2006., odnosno 2015. godine, i samo zato što sam se po Zakonu o javnom informisanju usudio da konkurišem na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja koji je raspisao Grad Smederevo (i gle čuda treći ili četvrti put prođem na tom konkursu, kao i više puta ranije na konkursima Ministarstva, i opština Topola i Smederevska Palanka).

I sve to bez šlihtanja i poltronisanja bilo kojoj vlasti ili opoziciji, već normalnim radom.

Dakle, potpuno suprotno vašim (tendencioznim) izmišljotinama, prostim uvidom u javna dokumenta saznaje se da je portal „Šumadijske vesti“ registrovan u Srbiji, upisan u APR i Registar medija, sa poznatom adresom redakcije u strogom centru Smederevske Palanke, i sa istaknutim nazivom izdavača i medija na vratima.

Vi to, naravno, znate, ali smišljeno lažete u svom tekstu, nadajući se da neću da vas tužim. I zaista neću, jer ste verovatno, kao i većina nas koji se bavimo ovim poslom, na ivici opstanka – ali to vas ne amnestira od profesionalne (i moralne) odgovornosti za objavljene laži i uvrede.

Takođe, znate da bez svih tih dokumenata o mediju i izdavaču, u okviru materijala koji se dostavlja uz projekat, ne postoji mogućnost da poslati projekat uopšte bude razmatran, a kamoli prihvaćen.

Znate, ali u svom tekstu ne želite da znate, i da ne bismo mogli ni da konkurišemo da svaki prethodni projekat koji smo realizovali nismo opravdali finansijskim i narativnim izveštajem, uz kopije objava projekta.

U vašem tekstu se, takođe na sraman način, bavite i mojim privatnim životom, što vas pozicionira barabar sa najgorim tabloidima, od kojih, verovatno, umišljate da ste bolji.  

Veoma dobro znate, ali vam ne odgovara da to i navedete u svom tekstu, da se, po Zakonu o javnom informisanju, sredstva na konkursima u opštinama, gradovima i Ministarstvu kulture i informisanja za sufinansiranje projekata koje realizujemo u svojim medijima, odobravaju isključivo za ponuđeni projekat a ne za izveštavanje o bilo čemu drugom.

Naravno da vam nije nepoznato da je, po Zakonu o javnom informisanju, dozvoljeno ponuditi projekat i konkurisati u gradovima i opštinama širom Srbije, a posebno je to logično učiniti u mestima koja su u istom okrugu, pa tako mediji iz Smedereva i Velike Plane konkurišu i prolaze u Smederevskoj Palanci, i obrnuto.

Nije vam bilo dovoljno izmišljotina u sopstvenom tekstu već ste „naručili“ i komentatora bez imena i prezimena (koga bih rado tužio), koji, pun mržnje prema osobi koju očigledno ne poznaje, proširuje asortiman laži i uvreda.

Da vas podsetim, sve to ste uradili samo zato što smo po Zakonu o javnom informisanju, konkurisali i dobili određena sredstva na konkursu, a vi niste zadovoljni svojim postignućem.

Znači, lažete i vređate zbog para.

Kakvi li biste tek bili – vi personalno – da ste objektivno moćni, da ste, na primer, vlast?

Na osnovu ovog jedinog iskustva koje imam sa vama, uveren sam, i vrapci bi platili što su zobali hleb na predivnom smederevskom platou kod crkve, dok ste se vi „mučili“ i ispravljali svet (da bude po vašem).

Nego, da vam se ne mešam u uređivačku politiku, jer osnovni razlog za moje reagovanje su čitaoci koji će sada znati istinu, a vi nastavite kako morate i koliko znate.

Od mene zbogom, zauvek.

Nećemo se više „sretati“ nikako, pa ni ovako.

Uzgred, iskreno zahvaljujem što ste u navedenom tekstu objavili i rečenicu da sam: „… novinar i pisac iz Palanke cenjen među kolegama i drugarima u svom rodnom mestu“.

Zapamtiću ovu vašu sramotu po tom dirljivom momentu.

Neprocenjivo je vredna, onako neprirodno upakovana u mržnju.

(autor je direktor i urednik „Šumadijskih vesti“ i „Palanačkih“)

3 thoughts on “Otvoreno pismo uredništvu portala SDcafe.rs

 • Sofija Vuković

  Taj cafe je katastrofa. Oni do podne mrze sebe a od podne ceo svet. Znam ekipu.

  Reply
 • sd cafe i još ima jedna grupa su otimali od svih živih u smederevu dok nisu počišćeni a sad napadaju ljude koji rade pošteno. nema potrebe njima da se odgovara. ali to je vaša stvar

  Reply
 • Bili su oni i na vlasti suuuuper nam je bilo

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.