Пројекат "Тврђаве у Србији" суфинансиран је из буџета Града Смедерева 2021. године

Иванова кула (18)

Иванова кула је мала средњовековна тврђава која се налази у истоименом селу, удаљеном 33 километара југоисточно од Куршумлије, на западним падинама Радан планине.

До куле се долази путем који се код Саставака одваја од магистралног пута Ниш-Приштина, затим се код села Вуче скреће према североистоку и макадамом стиже до центра села а онда стрмом стазом до самог утврђења.

Кула је подигнута на врху вулканске купе, правоугаоне је основе, димензија 7.78 х 5.80 м и сачувана до висине око 14 м. Саграђена је од притесаног камена који је везиван добрим кречним малтером. Са северне стране куле назиру се темељи још једне грађевине која је порушена до темеља. Реч је о типичној српској позносредњовековној тврђави неког великаша, које су подизане на доминантним и тешко приступачним местима. У историјским изворима Иванов град се помиње 1412. године.

Према народној легенди кулом је господарио Косанчић Иван, топлички јунак из боја на Косову.

Арнаутско предање каже да је у Иван кули била резиденција Иван-бега, кога је султан Бајазит после Косовске битке поставио за господара Косанице и који је целу долину засадио ораховим дрвећем.

Легенда каже да је Косанчић Иван имао сестру Јану коју су у једном од похода Турци отели и вукли до села Вуче где је преминула. На том месту сазидана је једна мала црква чији темељи и данас стоје. Са Иван куле пружа се изванредан видиковац на све четири стране света.

Локалитет је проглашен спомеником културе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.