Projekat "Tvrđave u Srbiji" sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva 2021. godine

Kalemegdanska tvrđava (1)

Kalemegdanska tvrđava predstavlja jedinstveni spomenik kulture i jedan od najlepših parkova i zelenih površina Beograda. Ova tvrđava je oduvek bila mesto mnogih legenda, događaja i priča, dok njene debele zidine i tajanstveni hodnici i dalje kriju vekovima stare misterije. Kalemegdanska tvrđava nalazi se u srcu prestonice i godinama je nezaobilazno mesto svih koji dolaze i žive u Beogradu.
Istorija ovog značajnog kompleksa je duga i turbulentna. Ovo impresivno zdanje građeno je na grebenu iznad ušća dve velike reke i do današnjeg dana uspela je da ostane sačuvana, iako je više puta, tokom vekova, rušena i ponovo podizana. Kalemegdan ima istoriju dugu punih 16 vekova i dana je zaštitni znak naše prestonice. Po prvim saznanjima Kalemegdanska tvrđava je građena između 2. i 18.veka. Simbol je, ne samo grada Beograda, nego i nečega što je neuništivo i što vekovima hrabro odoleva vremenu i uništenju. Ma koliko puta da je rušena, ova tvrđava uvek bi se ponovo ponosno izdigla i povratila svoj prvobitni sjaj. Prvo utvrđenje bilo je podignuto još u doba vladavine velikog i moćnog Rima.

Danas na Kalemegdanskoj tvrđavi možete pronaći jako veliki broj atrakcija i znamenitosti za sve generacije. Zidine i hodnici tvrđave pričaju priču o našim korenima, našoj tradiciji, istoriji i kulturi. Ono najlepše i najznačajnije Srbije čuva se u muzejima i hodnicima i kulturnim spomenicima Kalemegdanske tvrđave. Čitava kultura i identitet jednog naroda neraskidivo je vezan i isprepletan sa ovom prostranom i veličanstvenom tvrđavom. Pored muzeja, galerija i spomenika, Kalemegdanska tvrđava je puna skrivenih mesta koja su idealna za romantične šetnje. Naravno ovde možete pronaći i dve istaknute i zaista prelepe crkve sagrađene od kamena i smeštene u najlepši deo tvrđave sa nestvarnim pogledom na ušće Dunava i Save i okružene zelenilom bujne prirode. U nastavku smo za vas izdvojili nekoliko bitnih mesta i atrakcija koje zaista ne bi trebalo da propustite na Kalemegdanu:

Crkva Ružica

Crkva Ružica je nezaobilazno i kultno mesto mnogih turista, vernika i romantičnih parova, ova crkva je najlepši deo Kalemegdanske tvrđave i njene prirode. Pored predivne i impresivne arhitekture crkve, ono što će vas sigurno ostaviti bez daha jeste njena bajkovita okolina i pejzaž koji deluje kao nešto što se može pronaći jedino u svetu magije i fantastike. Naša preporuka je da ovo divno mesto posetite tokom letnjih ili prolećnih meseci kada su zidovi ove malene crkve u potpunosti obrasli zelenim i jakim bršljanom, dok redovi jarkih ruža cvetaju svuda u neposrednoj okolini.

Rimski bunar
Ovaj bunar je bio česta inspiracija za mnoga filmska ostvarenja. Rimski bunar je zaista jedno posebno i neobično mesto ove tvrđave oko kog se i danas mogu čuti razne legende i tragične priče. Otvoren je za sve posetioce od 11 do 19 časova.

Kalemegdanski pobednik

Simbol Beograda i Kalemegdana je čuveni Pobednik. Nalazi se u centru platoa, na mestu gde mnogi posetioci uživaju u prelepom pogledu na ušđe dve reke. Pobednik stoji ponosno i gleda na sve lepote koje okružuju tvrđavu i kojima se grad Beograd uvek rado ponosi. Ovo je idealno mesto za šetnju, okupljanja, uživanje u lepom danu i stvaranju nezaboravnih uspomena.

Donji Kalemegdan
Za sve ljubitelje i vlasnike pasa, ovo mesto je savršena lokacija. Reč je velikom prostranstvu i zelenoj površini po kojoj redovno trči i igra se veliki broj pasa. Mesto je idealno za duge šetnje i za piknik u prirodu, dok sa njega možete videti predivnu crkvu Ružicu i uživati u lepom vremenu i sunčanom danu.

Zoološki vrt
Turisti i najmlađi će najverovatnije ovaj deo tvrđave najviše voleti da posećuju i najviše će ih oduševiti. Zoo vrt je jako lepo uređen i opremljen. Ovo može biti savršeno okupljanje za celu porodicu i vremenom je ovaj vrt postao nezaobilazna atrakcija Kalemegdanske tvrđave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.