Projekat "Tvrđave u Srbiji" sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva 2021. godine

Niška tvrđava (2)

Upečatljivi simbol Grada Niša je svakako jedinstvena i impozantna Niška tvrđava koja već vekovima uspešno odoleva vremenu i mnogim previranjima. Simbol je grada Niša i jedno od njegovih najlepših mesta koje su zaista vredne vaše posete i vremena.
Ukoliko dolazite u Niš, nemoguće je da izbegnete posetu Niškoj tvrđavi koja se nalazi u samom centru grada, omeđena snažnim i jakim, kamenim bedemima sa svih strana. Tvrđava se ponosi zaista dugom, veoma turbulentnom istorijom i tradicijom. Prvi podaci o tvrđavi mogu se pronaći još iz vremena kada su Huni vladali ovim prostorima i nemilosrdno osvajali. Nažalost prve velike udarce i velika razaranja, tvrđava je pretrpela upravo od strane nemilosrdnih Huna, kako bi je potom čuveni car Justinijan obnovio gotovo od samih temelja. Bedemi utvrđena i njegov dobar, strateški položaj učinili su mesto koje su Turci osvojili i koristili za ratovanje i nove pohode. Njihov uticaj se i vekovima kasnije još uvek oseća u Niškoj tvrđavi i njenim značajnim delovima.

Niška Tvrđava zaista je posebno i važno mesto grada Niša. Mnoge Nišlije, ali i turisti tokom cele godine rado i redovno dolaze da posete ovo velelepno zdanje i njene mnogobrojne atrakcije. Pre svega, upečatljive su same kapije Niške tvrđave koje predstavljaju impozantnu atrakciju same po sebi. Niška tvrđava ima četiri velike i veličanstvene kapije: Stambol kapija, Vidinska kapija, Velika kapija i Beogradska kapija. Sve 4 kapije su simbol vekova trajanja i duge tradicije i danas su jako dobro očuvane i dobrog stanja. Beogradska kapija je svoje ime dobila po tome što gleda prema Beogradu, Stambol gleda prema Istanbulu i predstavlja pravi simbol grada Niša i tvrđave. Arhitektura je zaista impresivna i bogata orijentalnim ukrasima koji oduševe gotovo sve posetioce. Jedan od najpoznatijih spomenika Niške tvrđave je spomenik velikom Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša koji se nalazi sa leve strane glavne ulazne staze za šetače. Niška tvrđava zbog svoje lepote i značaja nastavlja da intrigira i privlači posetioce iz raznih krajeva zemlje i regiona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.