Projekat "Tvrđave u Srbiji" sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva 2021. godine

Petrovaradinska tvrđava (3)

Novi Sad je jedan od vodećih ekonomskih i turističkih centara zemlje, a pogotovo Vojvodine. To je i grad nestvarne arhitekture, jedinstvene lepote i tople, prijatne atmosfere, tako da nije nikakvo čudo zašto se mnogi turisti uvek njemu rado vraćaju. Petrovaradinska tvrđava je, svakako, jedan od najpoznatijih i najznačajnijih simbola Novog Sada.
Istorija Petrovaradinske tvrđave seže zaista daleko u davnu prošlost. Arheološka istraživanja dosežu čak do keltskog doba.

Možemo slobodno reći kako je i danas Petrovaradinska tvrđava jedno od najlepših i najpoznatijih drevnih zdanja u celoj Srbiji. Gradnja tvrđave trajala je čak 88 godina, ceo jedan životni vek, sve do 1867. godine. Petrovaradinska tvrđava ima veliki značaj za grad Novi Sad i celu okolinu tako da je sredinom 20. veka proglašena istorijskim spomenikom koji je stavljen pod zaštitu države.

Petrovaradinska tvrđava je uvek otvorena i lako dostupna svim turistima i Novosađanimi upravo zbog toga na njoj, već dug niz godina, možete pronaći mnoštvo zanimljivih atrakcija i edukativnih sadržaja. Mi posebno izdvajamo Muzej i Arhiv Novog Sada koji su smešteni u samo srce tvrđave. Pored toga, za sve ljubitelje umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi postoji niz malih ateljea i galerija likovnih umetnika, kao i prelepa opservatorija sa planetarijumom. Zaista je veliki izbor i postoji nešto za svačiji ukus, a kada se umorite od obilaženja muzeja, arhiva i galerija, predah možete pronaći u nekim od mnogobrojnih kafića i restorana tvrđave.

Naravno, neizostavan deo Petrovaradina je čuveni toranj sa pijanim satom koji je postao prepoznatljiv znak Novog Sada. Ono što ovaj sat posebno izdvaja od ostalih jeste velika kazaljka koja pokazuje sate, a mala minute. To je urađeno zbog lađara na Dunavu kako bi sati bili vidljivi iz daleka. Što se tiče Muzeja i Arhiva, ukoliko ih posetite, upoznaće vas sa dugom tradicijom i svim previranjima koja su se dešavala na prostoru Novog sada, dok će vas skriveni hodnici sprovesti direktno do bunara koji snabdeva vodom ceo Novi Sad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.