Projekat "Tvrđave u Srbiji" sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva 2021. godine

Vojinovića kula (19)

Na severnom obodu Kosova Polja, 13 kilometra južno od Kosovske Mitrovice, uz desnu obalu Sitnice, nalazi se Vučitrn najstarije urbano naselje na Kosovu i jedan od najstarijih gradova na prostorima stare Srbije.

U samom središtu današnjeg Vučitrna nalaze se relativno dobro očuvani ostaci Vojnovića kule iz 14. veka, koja kao autentičan svedok podseća na nekadašnji utvrđeni grad na reci Sitnici. Bio je to jedan od najvećih i najvažnijih gradova Vuka Brankovića, gospodara Drenice i Kosova, u kome je on poduže vremena stolovao.

Najranija istorija o postanku ovog starog srpskog grada nije u potpunosti rasvetljena. Neki arheološki nalazi upućuju na zaključak da se na mestu današnjeg Vučitrna nalazio rimski grad Vitianum. Mišljenja o tome nisu u potpunosti usaglašena, pa će tek naknadna detaljnija istraživanja omogućiti pravi odgovor.

Ono što je nesporno jeste da su već u vremenu Stefana Nemanje, od 12. veka pa nadalje, ovi prostori bili u sastavu srpske države. Samo ime utvrđenog grada ,,Vlčitrn“, kako se najpre zvao, javlja se nešto kasnije.

U jednom od sačuvanih dokumenata iz ranog turskog perioda (reč je o pismu Sabadun paše Dubrovčanima) Vučitrn se pominje kao ,,Vučje Trnje“.

Pored vladarske porodice Branković, ovde su živeli i poznati vlastelini Vojnovići, koji su izgradili tvrđavu i most na Sitnici, kapitalne kulturno-istorijske objekte koji i danas postoje.

Iz starih dokumenata i zapisa vidljivo je da je Vučitrn već krajem 14. i početkom 15. veka bio živo i ekonomski napredno mesto. Zanatlije, trgovci i preduzetnici održavali su intenzivne poslovne veze sa dubrovačkim i mletačkim trgovcima, kojima je Vučitrn bio nezaobilazna stanica na putevima ka Solunu, Sofiji i Carigradu.

Urbanom razvoju i ekonomskom snaženju ove stare kosovske varoši doprinosilo je najviše to što je smešten u samom središtu bogate rudarske oblasti. U neposrednoj blizini, samo desetak kilometara severnije, nalaze se poznati srednjovekovni rudnici Trepča i Stari Trg, u kojima su se u to vreme kopale rude iz kojih je preradom dobijano zlato, srebro i olovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.