PROJEKAT „ZADUŽBINE SRPSKIH VLADARA - NEMANjIĆI“ JE SUFINANSIRAN IZ BUDžETA OPŠTINE SMEDEREVSKA PALANKA 2022. GODINE

Pećka Patrijaršija (11)

Još jedna zadužbina Nemanjića koja je pod zaštitom UNESKO-a, a pri tom su zidovi tog manastirskog kompleksa bili svedoci nekih od najznačajnijih događaja u istoriji pogotovo kada je reč o srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Njen značaj je u tome što je bila osnovana kao prva autokefalna crkva. Osnivač je bio Sveti Sava. On je organizovao prvu samostalnu srpsku crkvu u 13. veku koja se zvala Žička, da bi potom postala Pećka arhiepiskopija.

Ugled i uticaj te crvke je rastao, a najzaslužniji za to je bio Car Stefan Dušan koji ju je i izdigao na nivo patrijaršije. Međutim, kao i svi spomenici pravoslavne vere na ovim prostorima i ovaj kompleks je imao dinamičnu i nestabilnu istoriju uslovljenu različitim osvajačima.
Sredinom 15. veka Pećka Patrijaršija gubi samostalnost da bi je braća Sokolovići povratili sto godina kasnije. Tada su pravoslavni Srbi došli pod jednu zajedničku crkvenu vlast.

Nestabilna vremena za Pećku Patrijaršiju međutim i dalje nadolaze, u 17. i 18. veku njena samostalnost ponovo biva uzdrmana i za upravljanje tim pravoslavnim kompleksom borili su se centri moći sa strane. Međutim tokom 18. veka jačalo je i organizovanje srpskih pravoslavnih zajednica koje su težile ka samostalnosti, do koje su na kraju i došli.

Ovaj skup crkava nalazi se na domaku Peći, kraj Pećke Bistrice a komšinica je i Rugovska klisura. Sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha ovde se vekovima nalazilo i oduvek je ovaj manastir okupljao teologe, pisce, slikare i svi oni su ostavljali svoja svoja umetnička svedočenja o ovom duhovnom kompleksu.

Pećka Patrijaršija danas nije samo značajni spomenik srpske pravoslavne crkve već i riznica umetničkih dela koja su tu sačuvana. Pećka Patrijaršija bila je tema oštrih polemika i 2008. godine kada su zidovi njenih crkava ofarbani u crveno.

Ovo je urađeno po ugledu na manastirske crkve u Žiči, međutim ima i predstavnika stručne javnosti koji su tada burno reagovali ne odobravajući tu odluku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.