Пројекат "Знањем против дроге" суфинансиран из буџета Града Смедерева

„Знањем против дроге“: ПОДЕЛА НЕДОЗВОЉЕНИХ ДРОГА I (3)

Пројекат „Знањем против дроге“ суфинансиран је из буџета Града Смедерева.

(НАПОМЕНА: Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

 

ОПИЈАТИ ( хероин, морфин, метадон), ДЕПРЕСОРИ/СЕДАТИВИ ( барбитурати), СТИМУЛАНСИ( амфетамини, кокаин), ХАЛУЦИНОГЕНИ ( ЛСД, ПЦП, МДМА), КАНАБОИДИ ( марихуана, хашиш), ИНХАЛАТИ (ацетон, лепкови, бензин…).

Опијати

Ову групу чине дроге добијене прерадом опијума. Опијум је сасушени млечни сок који лучи зарезана кора чауре белог мака. Веома је коришћен као средство за ублажавање болова и уживање (још су га Сумери назвали „биљка среће“). У 19. веку из опијума су издвојени алкалоиди морфин и кодеин који су у медицини коришћени као аналгетици и средства против кашља.

МОРФИН је главни састојак опијума и представља најефикасније средство за ублажавање болова. На илегалном тржишту може се наћи у облику таблета, кристала или течности за инјекционо убризгавање. Због својства да лако ствара толеранцију и јаку адикцију медицинска употреба је под строгом контролом.

ХЕРОИН је препарат синтетизован из морфина (1883.године) да би га заменио као безопасна варијанта аналгетика и лека против кашља. Међутим, убрзо је установљено да ствара јаку зависност и повучен је из употребе. Због својих својстава, последица које изазива као и распострањености, хероин спада у најтеже дроге и представља велику опасност за друштво.

МЕТАДОН је синтетички опијат који се користи у терапији опијатских зависника да би спречио појаву драстичних апстиненцијалних синдрома.

Опијати су сврстани у групу најопаснијих психоактивних супстанци. Ове дроге веома лако изазивају јаку зависност, а адикт је најчешће принуђен да се ода криминалу да би дошао до новца за дрогу.

Седативи

Најважнији представници ове групе су БАРБИТУРАТИ. У медицинску употребу су ушли почетком века као средства за смирење и успављивање. Данас је употреби велики број лекова из ове групе који се могу злоупотребити.

У случају злоупотребе, толеранција и адикција се јављају веома брзо. Изузетно је опасна употреба у комбинацији са алкохолом. Приликом употребе веома лако може доћи до предозирања и тровања. Покушај апстиненције код адикта изазива драстичан и специфичан апстиненцијални синдром (привидно побољшање, а потом све јаче и теже симптоме који највећи интезитет достижу тек након седам до осам дана; потом може доћи до епилептичних напада, а понекад и до делиријум тременса).

Стимуланси

Најраспорастрањенији стимуланси на свету су никотин и кофеин. Умерена употреба ових средстава проузрукује блажи облик интоксикације. Постоје и јачи стимуланси чија је употреба незаконита, а дејство веома опасно. У ову групу спадају кокаин и амфетаминске дроге.

КОКАИН је најјачи стимуланс природног порекла. Добија се прерадом лишћа коке, биљке која успева у Јужној Америци. Чист кокаин је први пут изолован 1880. године и примењен у медицини као анестезионо средство приликом операција носа и грла због својства да сужава крвне судове. На илегалном тржишту се јавља у облику белог праха, а најчешће се уноси преко слузокоже носа (ушмркавањем). Делује као веома јак стимуланс и ствара зависност.

АМФЕТАМИНИ су у медицинску употребу уведени тридесетих година 20. века као лекови против прехладе, повишене температуре, па и као средства за мршављење. Данас су у употреби у терапији нарколепсије и хиперкинетичког синдрома код деце. Приликом злоупотребе амфетамини подстичу активност организма до крајњих граница издржљивости, притом редукујући осећај глади и умора. Покушаји апстиненције стварају јаке последице које адикта приморавају да настави са употребом до колапса.

Халуциногени

Медицинска употреба халуциногена је врло ретка. Њихово дејство се манифестује као деформисано опажање нормалних појава праћено халуцинацијама. Најважнији представници ове групе су ЛСД, ПЦП, МДМА (екстази).

ЛСД је синтетичка дрога произведена 1938. године. Изазива снажне халуцинације, а дужа употреба узрокује појаву тешких последица. Толеранција се јавља брзо.

ПЦП је анестетик и седатив са применом искључиво у ветерини. Производи се веома лако па је последњих година веома распрострањена. Под дејством ПЦП, корисник има осећај несавладивости и огромне снаге, губи осећај бола, а нису ретки симптоми врло слични шизофренији и параноји. Крајњи резултат је најчешће деструктивни и агресивно понашање. Ствара адикцију.

МДМА (екстази) је дрога у облику таблета или пилула, синтетички створена и замишљена као средство за смањење апетита, али је веома брзо уочено да ствара зависност и повучена је из употребе. У последње време ова дрога је веома популарна мећу адолесцентима у свету, али и код нас (користи се као додатни стимуланс на тзв. рејв забавама ). Изазива хиперсензибилност и халуцинације. Због хемијског састава често је у литератури сврстан у групу стимуланса.

Канабоиди

Канабоиди су психоактивне супстанце добијене од биљке Каснабис сатива (индијска конопља). Психоактивна дејства поседује активни састојка лишћа и цвета ове биљке – тетрахидроканабиол (ТНС).

МАРИХУАНА је дрога која се добија сушењем листа и цвета индијске конопље. Користи се пушењем лабаво смотане цигаре („џоинт“). Мале дозе обично стварају немир и појачан осећај угодности, а често и стање релаксираности. Чести симптоми су и промене сензорне перцепције и јак осећај глади. Јаке дозе могу узроковати психотичне визије па и акутно тровање и токсичне психозе. Марихуана је најраспрострањенија илегална дрога.

ХАШИШ је смола која се одваја са цветова и плодова канабиса. Хашиш садржи седам пута више ТНС него марихуана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.