Uncategorized

„O’zapft is!“

OktoberfestМинхен – град у коме се пиво пије на литар у великим криглама и једе штрудла са јабукама буквално на сваком ћошку.

Ако волите пиво, главни град немачке покрајине Баварске је дефинитивно град за вас, било за време „Октоберфеста“ или у неко друго доба године.

За неупућене: „Октоберфест“ је шеснаестодневни фестивал пива који се одржава сваке године и традиционално почиње у суботу преподне доласком запрега из пивница које доносе пиво на Терезијину пољану где су постављени шатори највећих пивара Баварске.

Градоначелник Минхена отвара прво буре речима „Славина је стављена!“ – „O’zapft is!“ у оригиналу.

За време одржавања фестивала је готово немогуће наћи слободан кревет тј. хотел у граду, резервише се и по неколико година унапред пошто фестивал има преко шест милиона посетилаца годишње. Без изузетка су сви посетиоци, независно од националности, обучени у традиционалну баварску ношњу – тиролску хаљину dirndl и „lederhosen“ тј. Hofbraeu03кратке кожне панталоне са трегерима за мушкарце. Ношња се неспосредно пре почетка, и наравно током одржавања фестивала, може купити на сваком кораку. Уникатни dirndl кошта и до 1.800 евра и има мало тога заједничког са некадашњом ношњом сеоских слушкиња која се так крајем 19. века доселила и у градове. За израду се користе различити материјали (за најквалитетније свила и брокат) али увек је у питању иста комбинација: уски горњи део са великим деколтеом, наглашен струк и кецеља.

Кога занима, литарска кригла кошта нешто преко 10 евра испод шатора, а у већину је упркос томе готово немогуће ући ако нисте набавили улазницу унапред. И припремите се, немачки шлагери су на репертоару читаву ноћ. Такође се игра по столовима, па ко воли нек‘ изволи.

Уколико су пиво и кобасице довољни за ваш апетит а бука и гужва вам нису проблем, онда можете да очекујете добар провод у овом граду и ако не успете да закачите Октоберфест. Нпр. у легендарном Hofbrauhausu у центру града, али и у било којој другој пивници којих овде има на претек. Оно што је занимљиво за Hofbrauhaus је да је ту 1920.године Хитлер одржао свој први јавни говор где је изнео своје идеје. Ипак, по мени најбоља опција је Augustiner пивница у самом центру града иза Frauenkirhe (Женске цркве) где се служи истоимено пиво. Не само пиво, и баварско печење са кнедлама од кромпира и sauerkrautom, као и кнедле са шљивама. Ако нисте баш толико гладни, ту су неизбежне Weinzelt02баварске переце којих добијете пола туцета у плетеној корпици иако сте наручили само једну. Плаћање функционише по принципу пребројавања стања у корпици на крају а особље свих традиционалних ресторана је увек обучено у баварску ношњу.

Минхен је историјски град ког краси баварски стил и барокна архитектура са великим бројем знаменитости. Кажу да се дух Минхена, који одише стилом, најбоље може осетити уколико одете на главни градски трг Marienplac.

Marienplac је место које вам не може досадити па чак и да само седите и посматрате Fišbrunen фонтану, цркву Frauenkirhe и уопште запањујуће фасаде, какве нуди архитектура у Минхену.

Frauenkirhe је црква са чијих се купола, високих 99 метара, види цео град, а кад је ведро и Баварски алпи. На Marienplacu, који носи име кипа Девице Марије лоцираног у средишту трга, налази се и светски познати Glokenšpil, сат коме неки приписују и да је најпознатији јавни сат на свету. Састоји се од 43 звона и 32 фигурице које се померају када сат откуца одређено време, а уз његу су ту и стара и нова Градска већница. У трећем по величини граду Немачке је лоциран и један од најлепших и највећих светских паркова Englišer garten (Енглеска башта) који се простире на 375 хектара (што је површина већа од Централ парка у Њујорку). Парк обилује предивним местима за пикник, током лета доступан је и нудистима, а притом је чак могуће и сурфовати на вештачки направљеним таласима.

Добра идеја ако сте у близини је такође и посета БМW музеју или чувеном стадиону Бајерн Минхена – Alijanc areni. На једном од најмодернијих стадиона на свету, који  може да прими око 70.000 посетилаца, играју два професионална фудбалска клуба, ФК Бајерн Минхен и ФЦ ТСВ 1860 Минхен. Фасада Арене карактеристична је по томе што је урађена од камених плоча прекривених танком фолијом, а свака од њих може имати црвену, плаву или белу боју. Црвена боја фасаде може се видети када игра Бајерн, плава се користи када на стадиону наступа 1860 Минхен, док се бела користи када игра репрезентација, али и када се на стадиону одржавају неки други важни догађаји.

На целодневни излет можете и до вероватно најпознатијег замка на свету. У близини се налази Nojšvanštajn, замак који је послужио као инспирација Волту Дизнију за дворац успаване лепотице. Пејзаж око замка оставља без даха милионе туриста који га посете сваке године.

Минхен је познат и по Олимпијским играма из 1972. године, када се и десио надалеко познат напад палестинских терориста на израелске спортисте, по чему је Стивен Спилберг снимио филм.

Друга ствар по којој је град познат је историјска чињеница да је Хитлер свој политички поход на Немачку, и успон, започео баш одавде.

И на крају, пробајте да свратите на утакмицу, ако игра Бајерн – непоновљиво искуство!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.