Uncategorized

Изложба у Рачи Крагујевачкој о венчању краљевског пара Карађорђевић: КРУНА СРПСКО-РУМУНСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

IMG_2150-У поставци фотографије и документа из Историјског архива Шумадије, Архива Југославије и Народне библиотеке Србије

 

У холу Карађорђевог дома у Рачи Крагујевачкој отворена је изложба „Венчање Александра и Марије“. Њен аутор Горан Милосављевић уврстио је у поставку фотографије и документа која сведоче о том радосном догађају у краљевском дому Карађорђевића. Изложбу је отворио председник ове шумадијске Општине, професор Драган Стевановић.

Венчање   краљевског пара   јуна 1922. године у Београду представљало је круну српско-румунског пријатељства. Краљ Срба, Хрвата и Словенаца, да подсетимо, оженио се  румунском принцезом Маријом Хоенцолери Сигмаринген са којом је имао три сина: Петра, Андреја и Томислава.

Scan-160315-0003На овој интересантној изложби, приређеној у згради  коју је за потребе сиротишта саградила краљица Марија Карађорђевић, поред осталог, могу се видети дворац Пелеш у Синаји, извештај француског посланства о припреми лађа за пратњу краљеве веренице,  писмо-честитка главног кума, енглеског краља Џорџа  Петог, писмо-честитка председника Француске,Александра Милерама, писмо отправника послова из Букурешта председнику Владе СХС, Стојану Протићу, акт о закључењу веридбе на румунском језику, предбрачни уговор на француском  језику, писмо министра Драгомира Јанковића у коме обавештава посланика Бошка Чолак Антића о посети краља Александра румунском двору…

Ту су и многе фотографије, међу којима се издваја  импозантна слика када Млади соколи поздрављају краљевски пар, затим краљица Марија у венчаници, краљица са мајком и патријархом Димитријем  у свечаној ложи, Александар и Марија на свечаности у Старом двору, венчање у Саборној цркви и др.

Ову изложби прати и одговарајући каталог, чији су издавачи Историјски архив Шумадије, Савез Срба у Румунији и Удружење  српско-румунског пријатељства „Ризница“ из Лужнице. На овом  пројекту сарађивали су Зорица Нетај, Видосава  Ераковић  и Звонко Купрешанин.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.