Одржан научни скуп „Живојин Андрејић – мултидисциплинарност данас“: СВЕСТРАНОСТ ВОЖДОВОГ ЗЕМЉАКА

IMG_2139-Андрејић је аутор објавио 183 научна рада у земљи и иностранству, цитиран је у  114 студија и књига, а објавио је и велики број ауторских дела

 

У Рачи Крагујевачкој, у организацији Центра за митолошке студије Србије, одржан је научни скуп „Живојин Андрејић – мултидисциплинарност данас“. После поздравне речи проф. др Миодрага Стојановића и уручења Повеља поменутог Центра, који ове године обележава две деценије од оснивања, учеснике и госте поздравио је председник ове шумадијске општине, проф. Драган Стевановић. Он се бираним речима, пре свега, захвалио на признању које је Центар за митолошке студије делио Општини на чијем је челу, осврнувши се потом и његов јубилеј. Истакао је да је овај Центар у протеклим годинама испољио велику активност и постигао добре резултате захваљујући академицима, многим докторима наука, упорним истраживачима и др.

-Данас Центар за митолошке студије представља свој 35. Зборник – подвукао је Стевановић.-Општина Рача је све ове године помагала колико је било у њеној моћи, како би генерацијама које долазе оставила видљив траг о деловању Центра за митолошке студије. Ја се захваљујем свима који су до сада учествовали у раду научних скупова и дали свој допринос осветљавању лика и дела, поред осталих, и неких људи из нашег завичаја. Много енергије и знања је уложено у све ово и ја свима, у име Општине, одајем дужно IMG_2147признање. Очекујем да ће се и у долазећем периоду наставити са оваквим радом и импозантним резултатима. Морам се захвалити посебно нашем Живојину Андрејићу на доприносу датом раду поменутог Центра. Његова енергија и упорност дају тон раду Центра и, рекао бих, да он поседује одређене организаторске способности и снагу да мотивише људе да се  баве научним темама и радом Центра за митолошке студије.

Иницијатори за одржавање овог научног скупа су имали у виду, пре свега, да историчар уметности Живојин Андрејић, који је рођен у завичају славнога  Вожда,  поседује знање, стручност, спремност и ентузијазам  и да је све то  показао при представљању најзначајнијих личности наше науке, уметности и културе везаних за простор Србије, за њене средине које су често запостављене, што сведочи колико и он сам на тај начин тој култури доприноси. Живојин Андрејић  је својим монографијама о неколико средњовековних манастира које су изузетно примљене и добро оцењене у научној и културној јавности, као и низом студија у српској средњовековној уметности и историји и  сам део те културе коју Рача пожртвовано негује, а Центар за митолошке студије представља јавности и историји.

Ову иницијативу подржали су Филозофски факултет у Косовској Митровици, Општина Рача, Историјски архив Шумадије, Регионални завод за заштиту споменика културе, Регионална библиотека „Вук Караџић“, Средња школа „Ђура Јакшић“, ОШ „Карађорђе“, Културни центар „Радоје Домановић“ и Туристичка организација. Овим поводом  издат је двотомни Зборник у коме су објављени радови за ован научни скуп. У склопу скупа, а на предлог Живојина Андрејића, покренута је иницијатива за обнову Карађорђевог дома у Рачи. Андрејић је 1996. године био иницијатор да се при Центру за културу оснује Центар за митолошке студије Србије. Обележавање 20. годишњице  предвиђено је за 16. новембар текуће године. Оснивач  је и руководилац  Ликовне колоније „Вишевац“, Рачанских песничких сусрета и Рачанске књижевне заједнице, недељника „Глас  Лепенице“. Објавио је мапе цртежа: Стара Рача,  Стара Топола и Дубровник.

IMG_2142Живојин Андрејић објавио је 46 научних и књига и публикација, 183 научна  рада у земљи и иностранству из различитих друштвених  наука и њихових области: историје уметности, историје, митологије, етнологије, археологије, нумизматичке и историје књижевности. Уредио је и приредио 61 књигу и научна зборника. Његова ауторска дела цитирана су у 114 студија и књига. Мултидисциплинарност је у модерним друштвеним наукама данас данас веома присутна у свету. Он је члан Удружења ликовних стваралаца Крагујевца, Српског археолошког друштва, Удружења књижевника Србије и Academie de stinte, literatura si arte  Румуније.

Андрејић је учесник више телевизијских  емисија  научног и образовног програма. Према његовим књигама  „Пола миленијума Раче“, „Шакасте гривне“ и „Митологија пчеле“ РТС је снимио научне филмове „Искони Лепенице“, „Трибалске гривне“ и „Њено величанство пчела“. Научно-образовни филм „Трибалске гривне“ је примљен је 1996. на Фестивал научног филма ТВ Европа у Паризу. Филм „Њено величанство пчела“ освојио је прво место на Фестивалу етнографског филма 2010. Носилац је више признања и награда. На Међународном салону књига у Араду добио је Специјалну диплому за књигу „Витезови реда змаја“.  Поводом 200. годишњице Првог српског устанка додељена му је Специјална повеља за књигу „Карађорђе“. Добитник је Захвалнице Књажевца за свеукупан рад у области археологије, историје уметности, етнологије  и митологије, а посебно за монографију  „Света Богородица – Доња Каменица“. За књиге „Манастир Велуће“ и „Света Богородица – Доња Каменица“ добио је благослов српског патријарха Павла, а носилац је и Благодарја УКС. Живојин Андрејић заступљен је у енциклопедији  „Просветни радници писци Србије“ и Електронској енциклопедији „Википедија“ под одредницом „Српски историчари уметности.“

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *