Smederevska Palanka

Dejan Milivojević novi lider palanačkih Radikala: GORE JE GRAĐANIMA OVE ZEMLjE, A NE POLITIČARIMA NA VLASTI

DSC01865– Bio sam kod Vučića preko dvadeset puta, a vodio sam i određene ljude iz Palanke. Ali, onaj Vučić tada, i Vučić sada, to su dva različita lika. Vučić nekada je bio OK. Ovaj sada, meni lični na prevaranta. Kada slušam šta sada priča, i setim se onoga što je onda pričao, to je nespojivo – kaže Dejan Milivojević

 

Dejan Milivijević, novi predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Smederevskoj Palanci, već dugo je u politici. Svoju rodoljubivoist pokazao je još kao osamnaestogodišnjak, kada se doborovoljnio prijavio u sastav regulatnih snaga Vojske Jugoslavije, da bi potom, na frontu, bio teško ranjen, 1992. godine – od čega i danas ima posledice. Iz tog vremena datira i njegovo lično poznanstvo sa Aleksandrom Vučićem, sa kim se politički razišao.

Milivijević je na mesto predsednika došao posle povlačenja Gordane Gajić, dugogodišnje predsednice palanačkih Radikala, koja je napustila mesto predsednika odbora iz zdravstvenih razloga.

Palanačke: Malo je stranaka na političkoj sceni Srbije koje su ostale dosledne svom prvobitnom političkom programu. Uprkos svemu što se u međuvremenu odigralo, SRS se i dalje zalaže za uglavnom iste ciljeve, kao i devedestih godina. Smatrate li da takva platforma može da važi i u ovim, izmenjenim političkim okolnostima?

Dejan Milivojević: Da. Srpska radikalna stranka je dosledna svom programu, koji suštinski nije promenjen. Mi se i dalje zalažemo sa saradnju sa Rusijom, za savez sa Rusijom i Belorusijom, a ne za Evropsku Uniju, jer smatramo da ona ništa dobro neće da donese Srbiji. Zbog čega smo mi potrebni Evropskoj Uniji? Zbog toga da bi ovde poslali svoj otpad, kao tržište za njihove trećerazredne proizvode. Savez sa Evropskom unijom podrazumeva i uništavanje poljoprivredne proizvodnje, i ono što je još ostalo od industrije. Rečju, sve loše dolazi iz Evropske Unije.

Palanačke: Ko je kriv zbog toga što neke stvari u našoj zemlji i našem gradu nisu onakve kakve bismo želeli da budu?

Dejan Milivojević: Pa svi pomalo snose krivicu. Sve stranke. Između ostalih, i Srpska radikalna stranka snosi krivicu, zato što 2012. nismo uspeli da pređemo cenzus. Znamo kakva je situacija bila tada. Dr Vojislav Šešelj je bio u Hagu, svi su radili protiv nas, i mi na žalost nismo prešli cenzus. Osećamo krivicu zbog ovakvog stanja. Smaramo da imamo dobar program, dobre ideje, i da možemo da pomognemo žiteljima naše opštine.

Palanačke: Kakav je vaš odnos sa političkim strankama u našoj opštini?

Dejan Milivojević: Mi nemamo neprijatelje među političkim strankama, osim Srpske napredne stranke. Oni su mnogo zla naneli, i nama kao stranci, i samoj opštini. Setimo se situacije sa uličnom rasvetom. Da su bili pametni, kao što nisu, pa da su oni izdejstvovali da se uključi struja, ili da se uopšte ne isključuje ulična rasveta – i da objave da je to zahvaljujući njihovom narodnom poslaniku, Nektarijeviću, imali bi mnogo više političkih poena. Ili, kada je bila poplava, trebalo je da se u to uključe, i medijski i finansijski, da pomognu, budući da su imali svog poslanika. Mislim da tada Vlada ništa nije odradila, a to bi im opet bio plus na ovim izborima. Ali, oni su radili upravo suprotno. Nadalje, šta se dešava sa Sudom? Mi smo izgubili Sud. Umesto da su oni molili, kumili, i Vučića i Selakovića, da Sud ostane u Palanci, ili da se ponovo otvori, što se dogodilo u nekim opštinama – oni tu prstom nisu mrdnuli. I gledaju samo da bude što gore. A u stvari, gore je građanima, a ne političarima na vlasti.

Palanačke: A situacija u Bolnici, dok je dr Bogdanović, istaknuti član SNS-a bio direktor?

Dejan Milivojević: Isto je to, kao i u drugim oblastima. Imali su ministra u Vladi, direktora Bolnice, i mogli su svašta da urade. A vidimo šta su uradili. Doveli su do toga da su, prema informacijama kojima ja raspolažem, podnete i krivične prijave protiv sada već bivšeg direktora Bolnice, a imam informaciju da je Bogdanović smenjen i sa mesta predsednika Saveta za zdravstvo Opštinskog odbora  SNS-a.

Palanačke: Vi većinu ljudi koji su sada u SNS dobro poznajete. Bili ste sa njima u istoj stranci?

Dejan Milivojević: Mnogi su tada izašli iz Srpske radikalne stranke. Krenuli za Tomom. To je, međutim, ubeđen sam, bila čista prevara. Jer, ni „T“ od Tome, ni „A“ od Aleksandra Vučića. Oni su nekada bili jedno, a sada su nešto sasvim drugo. I po onome što pričaju, i po onome što rade.

Palanačke: Kakvi su bili nekada?

Dejan Milivojević: Sasvim različiti. Njima je sada samo Evropka Unija u glavi.

Palanačke: Mnogi za to ne znaju, a Vi lično poznajete Aleksandra Vučića, i bili ste prijatelji. Možete li da uporedite ta dva lika – Vučića dok ste sa njim bili u kontaktu, i Vučića danas, kakvog ga vidite na televiziji?

Dejan Milivojević: To su dva različita čoveka. Ja sam sticajem okolnosti nekada često išao kod njega. Bio sam preko dvadeset puta. A vodio sam i određene ljude iz Palanke. Ali, onaj Vučić tada, i Vučić sada, to su dva različita čoveka. Da li je on podlegao nekim pritiscima, ne znam. Priča se svašta, da je agent neke strane obaveštajne službe, da ga drže u šaci. Ja to stvarno ne znam, i o tome ne mogu da sudim. Ali, onaj Vučić, kakvog sam ja poznavao, i ovaj sada – to su dva različita čoveka. Vučić nekada je bio OK. Ovaj sada meni lični na prevaranta. Kada slušam šta sada priča, i setim se onoga što je onda pričao, to je nespojivo.

Palanačke: Sa kakvom platformom SRS izlazi na ove izbore?

12314041_900093370026160_1265901276075644100_nDejan Milivojević: Naš program bazira se na poljoprivredi i turizmu. Smatramo da u ovom oblastima najviše može da se učini da bi našim sugrađanima bilo bolje. Da se krene sa nulte tačke. Imamo veoma dobar program, koji ćemo prezentovati na nekoj tribini ili konferenciji za štampu. Uskoro. Naš program podrazumeva podsticaj stočarstva, vinogradarstva, voćarstva, povrtarstva – a naš kraj je za to veoma podesan, imajući u vidu da je ovde Institut za povrtarstvo i „Voćar“, privatna dobroposlujuća firma.  To su kapaciteti koje treba maksimalno iskoristiti. Država i Vlada daju subvencije stranim firmama koje ovde otvaraju radna mesta, 10.000 evra po zaposlenom, a u obavezi su da dve godine upošljavaju te radnike. Znači – 100 radnika, milion evra. A umesto toga, zbog čega ne bi našim poljoprivrednicima dali 10.000 evra po gazdinstvu. Ne tako da im daju novac, nego vaučere, da nabave poljoprivredno oruđe ili opremu, seme, đubrivo,  ili, na kraju krajeva – stoku. Moglo bi da se omogući i da se na poljoprivredna gazdinstva vrate ljudi, koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da odu na selo. Mnogo bi bilo bolje da tako urade, nego što daju novac strancima, da ga iznose iz Srbije. A ovamo se kao zalažu za poljoprivredu. Evo, i subvencije su smanjili, na tri hiljade dinara. To je stvarno smešno.

Palanačke: Na kraju, kako komentariše ratifikaciju ugovora sa NATO-paktom?

Dejan Milivoijević: To su nebuloze. Taj isti NATO nas je bombardovao. Dvadeset četvrtog marta je godišnjica bombardovanja 1999. godine, i ja koristim priliku da najavim da će Srpska radikalna stranka, toga dana, da organizuje okupljanje ispred zgrade Generalšataba u Nemanjinoj. Biće organizovan i prevoz iz Palanke. Dakle, oni su nas bombardovali, a naša Vlada se ponaša kao da su nam doživotni prijatelji, i kao da su nas branili. Oteli su nam Kosovo, a sada se predstavljaju kao oni koji hoće da brani Srbe sa Kosova. Nečuveno.

 

V.Đ.

2 thoughts on “Dejan Milivojević novi lider palanačkih Radikala: GORE JE GRAĐANIMA OVE ZEMLjE, A NE POLITIČARIMA NA VLASTI

  • Zapamtio šta je pričao Vučić nekad i sad, a šta je on radio i pričao nekad i sad, to mu „isparilo“ iz pamćenja!

    Reply
  • Kakav SRS! Dosta je ovom narodu galamdžija i bundžija.Ovo je ološ kao i njegov drug Kena!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.