Smederevska Palanka

DELEGACIJA AZANjSKE ZADRUGE KOD PREDSEDNIKA REPUBLIKE: Konstruktivan i savetodavan razgovor

1 Pored Povelje, predsedniku smo uručili i knjigu Žarka Talijana, „Miris tamjana“, o kojoj je već čuo od prof. dr Radmile Milentijević – istakao je Rodoljub Stanimirović koji je predvodio delegaciju

 

Povodom obeležavanja 120 godina zadrugarstva u Srbiji, i jubileja Zemljoradničke zadruge u Azanji, koja je osnovana pre 121. godinu, predsednik Republike, Tomislav Nikolkić, primio je  predsednika Skupštine Zemljoradničke zadruge Azanja, Živomira Pavića, Slobodana Prokića, člana Upravnog odbora, i predsednika Zadružnog saveza Srbije, a ovu delegaciju predvodio je  Rodoljub Stanimirović, predsednik Zemljoradničke zadruge u Azanji, što je bio neposredan povod za ovaj razgovor.

Palanačke: Prijem kod predsednika Republike upriličen je povodom značajnog jubileja vaše Zadruge i zadrugarstva u Srbiji.

3Stanimirović: Ove godine je jubilej zadrugarstva u Srbiji, a istovremeno i 121. godišnjica naše Zemljoradničke zadruge. Predsednik Republike, Tomislav Nikolić, prihvatio je da bude pokrovitelj svečanog obeležavanja ovih značajnih godišnjica. Prvi deo ove objedinjene proslave održan je u Azanji. Biću iskren pa ću vam otkriti da je predsednik Nikolić predložio da se i drugi deo proslave takođe održi u Azanji, a ne u Beogradu. Predsednik Nikolić je narodski čovek, jedan pravi Šumadinac. Vođen je otvoren i konstruktivan razgovor sa predsednikom, tokom koga smo ga upoznali sa prilikama i problemima koji prate našu zadrugu, ali i zadrugarstvo u Srbiji.

Palanačke: O kakvim problemima je reč?

Stanimirović: Zadruga je, inače u teškom stanju. Nevolje za Zadrugu počele su još devedesetih godina, kada je počeo povraćaj zemlje. Zadruga je tada vratila i ono što nije uzeto, i onu zemlju koju je u međuvremenu kupila. Tako je Zadruga vratila ne samo imovinu koju joj je svojevremno poklonila država, nego i onu imovinu koju je kupila, kako bi se time nadoknadilo ono što država u tom trenutku nije imala da vrati. Nedugo zatim, Zemljoradnička zadruga u Azanji zapala je u druge nevolje, poput mnogih zemljoradničkih zadruga u Srbiji, jer se postavilo pitanje zadružne svojine. Predsednika smo upoznali i sa problemima koji u ovom trenutku najviše tište poljoprivredne proizvođače, a izneli smo i predloge na koji način može da se reši problem zadrugarstva.

Palanačke: I šta je na to rekao predsednik?

Stanimirović: Predsednik se u mnogim stvarima složio sa nama, i uzeo je na sebe obavezu  da, sa svojim saradnicima, sagleda kakve su mogućnosti da pomogne, u sklopu svojih ustavnih ovlašćenja. Posebno kada je reč o ubrzanoj izradi Zakona o zadrugama.

Palanačke: Na taj zakon se čeka već godinama?

4Stanimirović: I pre nego što sam ja došao u Zadrugu, 2011. godine, govorilo se o tom zakonu. Nedavno je međutim bila javna rasprava, i ja sam tri ili četiri puta učestvovao u raspravi o zadrugama, naročito o problemu zadružne svojine, na koju je država „stavila šapu“. Predsednika smo upoznali da je Zemljoradnička zadruga Azanja uradila plan reorganizacije, i predala ga nadležnim organima, i da sada čekamo izjašnjavanje poverilaca, 17. decembra. Predsednik smatra da je baš tako trebalo da se uradi, da se iscrpe sve zakonske mogućnosti, kako se Zadruga ne bi ugasila. Na osnovu plana i programa koji smo uradili, predsednik Nikolić nam je rekao da treba ići dalje. Takođe, predsednik nas je upoznao sa planom izgradnje deset velikih centara u Srbiji.Ti će centri imati zadatak, posebno kada je u pitanju stočni fond, da budu garant proizvođačima za cenu, kao i za plasman na kinesko i rusko tržište, ali i tržište Evropske unije. Tih deset centara bi, praktično, spaslo poljoprivredne proizvođače od nakupaca koji ucenjuju i otimaju od poljoprivrednika. Rečju, sa predsednikom smo vodili konstruktivan i savetodavan razgovor o tome kako mi treba da funkcionišemo, i šta je to što se očekuje od države. Naravno, deo razgovora je posvećen obeležavanju pomenutih jubileja.

Palanačke: Predsediku ste uručili Povelju.

Stanimirović: Da, naš Organizacioni odbor je doneo odluku da bude dodeljeno devet povelja. Predsedniku smo uručili Povelju, ne samo u znak zahvalnosti zbog toga što je prihvatio da bude pokrovitelj obeležavanja jubileja zadrugarstva, već iz razloga što nam je zadovoljstvo da ovu povelju dobije predsednik države, koju je naša zadruga toliko puta predstavljala u inostranstvu. Pored Povelje, predsedniku smo uručili i knjigu Žarka Talijana, „Miris tamjana“, o kojoj je već čuo od prof. dr Radmile Milentijević.

 

V. Đ.

 

2Jedinstveno delovanje države i lokala

 

-Da bi zadruga i privreda, i sve ostalo imalo neku ekonomsku funkciju, potrebno je da sve državne institucije funkcionišu jedinstveno, jedna sa drugom: Predsednik, Vlada, lokalna samouprava i privreda. To mora da se uveže. Ja to već dugo potenciram, sa tim se složio i predsednik Nikolić, a to su podržali i predsednik Opštine Smederevska Palanka, predsednik Skupštine opštine i drugi funkcioneri lokalne samouprave. Kada su saznali da smo dobili poziv da posetimo predsednika, oni su bili oduševljeni i tražili su od mene da sa predsednikom razgovaram o mogućnostima da se poboljša status zadrugarstva i poljoprivrednih proizvođača.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.