Smederevska Palanka

Krstovdanska izložba pčelinjih proizvoda i opreme u Smederevskoj Palanci: PČELARSTVO IMA BUDUĆNOST U   SRB IJI

IMG_1342-Izložbu otvorio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko  Radošević

 

U Smederevskoj Palanci, uoči Krstovdanskog vašara, otvorena je izložba pčelinjih proizvoda i opreme. U parku kod Bioskopa već po tradiciji, a 23 put za redom, okupljaju se pčelari sa šireg prostora Srbije. Ovo je i jedna od najvećih manifestacija te vrste u našoj zemlji.

Zastavu Pčelarskog društva „Jasenica“, koje je i organizator izložbe, na jarbol je podigla Maša Bošković, predstavnica pčelarskog podmlatka Smederevske Palanke i okoline. Izložbu je posle kraćeg govora otvorio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević.

On je istakao da pčelarstvo u Srbiji ima budućnost, a država će ga podržavati shodno svojim ekonomski mogućnostima. Ove godine je 9.500 pčelara podnelo zahtev za stimulaciju razvoja pčelarske proizvodnje i to 500 dinara po košnici. Očekuje se da će ovom beneficijom  biti obuhvaćeno 250.000 košnica.

-Naša flora može da proizvede dvadesetak hiljada tona meda tokom sezone – dodao je Radošević.- Resorna ministarstva će s toga nastaviti da stimulišu pčelare. U tome značajnu ulogu ima i Savez pčelarskih  organizacija Srbije  u kome Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne  sredine ima pouzdanog partnera.

Izlagače i posetioce ove izložbe pozdravio je i zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacije Srbije Milutin Bata Petrović. On se u Smederevskoj Palanci našao u dvostrukoj ulozi: kao funkcioner Saveza pčelarskih organizacija Srbije i predsednik Društva pčelara Kragujevca.

IMG_1343-Ovo je daleko veća izložba od one koju mi organizujemo u Kragujevcu – dodao je Petrović.- I po svim drugim parametrima ova izložba odskače od drugih. Pčelarsko društvo „Jasenica“ ima i najveći broj kamiona za selidbu pčelinjih društava na pašu.

Sveštenici Crkvene opštine palanačke potom su presekli slavski kolač. Nosilac slave ove godine bilo je pčelarsko društvo  „Jasenica“. Potom je nastupilo kulturno-umetničko društvo „Baničina“, a predstavili su se i članovi Karate kluba „Goša“.

D. J.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.