Smederevska Palanka

Nova afera smenjenih palanačkih opštinara: BAŠTA MILIONSKE ŠTETE

Još se nisu stišale strasti posle našeg teksta „Novčanik pun podrške“, u kome smo javnost upoznali sa dokumentima do kojih smo došli o „čudnim“ ugovorima, na više stotina hiljada  dinara, koje je prethodna lokalna samouprava potpisivala sa pojedinim odbornicima za određene njihove aktivnosti, i stranačkom zapošljavanju kao i privilegijama koje su imali pojedini zaposleni u javnim preduzećima, a nova afera u vezi sa „Baštom bioskopa“, koja bi opštinski budžet mogla da košta stotinak hiljada evra, pa potencijalno i više, koju je na konferenciji za medije obelodanila portparolka Opštine, osvaja medijski prostor.

Naš tekst, koji je odjeknuo širom Srbije i koji su preneli neki beogradski i vojvođanski mediji, izazvao je reagovanja na obe sukobljene strane u okviru lokalnog ogranka Srpske napredne stranke, a bilo je i telefonskih poziva našem novinaru, uvreda i pretnji koje su prijavljene policiji. Kako saznajemo, iz tabora političke grupacije okupljene oko nedavno smenjenih opštinskih funkcionera najavljene su i tužbe protiv autora teksta.

Sa druge strane, reagovala je i aktuelna opštinska vlast i to vanrednom konferencijom za medije na kojoj je portparolka Daša Stanošević istakla da su navodi u štampi zaista zasnovani na verodostojnim dokumentima, i tom prilikom otvorila novu aferu, odnosno iznela podatke koji nedvosmisleno ukazuju da su pojedini potezi smenjenih opštinskih funkcionera doveli do toga da, gubitkom sudskog spora od firme „Park centar“, koja je od 2013. godine bila zakupac „Bašte bioskopa“, budžet Opštine Smederevske Palanke bude oštećen za pozamašnu sumu, koja u ovom času već iznosi preko 10 miliona dinara.

Naime, prema tumačenju Opštinskog javnog pravobranioca, koje je prezentirano na konferenciji za medije, opština je prvo nepotrebno raskinula ugovor sa zakupcem a potom i izgubila spor koji se vodio po tužbi zakupca zbog navodnog ometanja u poslu. Ovo nedvosmisleno znači da bi odgovoran za nastalu štetu mogao da bude donedavni prvi čovek opštine.

Dug je istorijat „Bašte bioskopa“ u Smederevskoj Palanci, koja se nalazi na ekskluzivnoj lokaciji u najužem centru grada. Nekad je bila izuzetno posećena zbog svoje osnovne namene, gledanja filmova, a potom je duži niz godina zvrjala prazna dok krajem osamdesetih nije uređena u prostor za zabavu, rok koncerte i okupljanje mladih. Ni to nije potrajalo, pa je već posle dve tri godine, tadašnji direktor Bioskopa, srušio sve izgrađene objekte i prostor namenio održavanju boks mečeva. Ništa od toga nije bilo, pa je došao period u kome je ovaj prostor korišćen kao otvoreni toalet i deponija, da bi 2013 bio iznajmljen firmi „Park centar“ koja je do sada, po našim nezvaničnim informacijama, u njega uložila oko 170.000 evra.

Nejasno je zašto je opština raskinula ugovor sa firmom koja je ulagala novac i imala poslovne planove u vezi sa zakupljenim prostorom, što je dovelo do toga da je dalja sudbina „Bašte bioskopa“, posle sudskog epiloga, potpuno neizvesna.

Ono što je izvesno, i na neki način najavljeno aktuelizovanjem ove priče, je da se ovaj slučaj neće završiti samo jednim sudskim sporom. Milionski minus koji će se napraviti u opštinskoj kasi moraće da bude zakonski sankcionisan.

D.C.

 

 

2 thoughts on “Nova afera smenjenih palanačkih opštinara: BAŠTA MILIONSKE ŠTETE

  • Evo ja cu Vam odgovoriti zasto je raskinut ugovor.Raskinut je iz razloga zato sto je bivsi predsednik bukvalno prodao bastu bioskopa (koja je u sklopu kulturnog centra) tom famoznom preduzecu „Park centar“vlasnik je neki covek iz Selevca ako se ne varam,koje je na tom mestu hteo da izgradi buvljak,pa kad su odredjeni ljudi,a sa njima i Jozic Pavle(sta se momku sada desilo ne znam,razocarao je),napravili protest tadasnja vlast je reagovala tako sto su dali saopstenje da ne vide nista lose u tome sto se pokriva basta bioskopa i da nije bilo govora buvljaku ili bilo kom mestu za slicne delatnosti,i da basta naravno ostaje u sklopu kulturnog centra.Sto bi nas narod rekao „prdnuli su u cabar“,a kako je ugovor vec potpisan sa raznim aneksima,opstinski budzet ce snositi sve troskove.Sustina je da trazite krivca na pogresnoj adresi,ovo je jedna od posledica koje ce ova opstina snositi,zbog predhodne vlasti,a ne brinite bice ih jos mnogo.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.