Смедеревска Паланка

Обележена слава Општине Смедеревска Паланка: ВЕЛИКА ЛИТИЈА ПРОШЛА ЦЕНТРОМ ГРАДА

IMG_9839– Овај дан, и овај велики празник Свете тројице, ваши преци су изабрали и посветили, и он се слави и празнује као слава овога места и свих његових житеља – рекао је, између осталог, протојереј Драгиша Савић

 

Крсна слава општине Смедеревска Паланка, Силазак светога духа на апостоле – Тројице, прослављена је у присуству свештенства и верника, на платоу испред зграде општине. После Свете литургије у Цркви светог преображења Господњег, велика литија, предвођена свештенством, у којој су били и функционери паланачке општине, прошла је централним градским улицама, да би се, потом, испред зграде општине, обавило сечење славског колача.

Присутним грађанима, пригодним речима, обратио се протојереј Драгиша Савић:

– Овај дан, и овај велики празник Свете тројице, ваши преци су изабрали и посветили, и он се слави и празнује као слава овога места и свих његових житеља. Зато смо се молили у Светоме храму, и овде, испред овога здања, у коме они који, изабрани вољом народа, треба и хоће да раде за добро свих житеља овога града и за своје лично спасење. Нека је најпре њима, челницима ове општине, председнику и његовим сарадницима, срећна слава. Захвални смо им што су омогућили да се овде заједнички помолимо, за живот, милост, здравље и спасење житеља овога града, али и сваког божијег створења. И захвални смо што су спремили све ово, а у данашњој молитви молили смо се да нам то буде на здравље и на спасење. А спремили су оно што српски домаћин спрема за славу, жртву коју смо принели – колач, жито, вино и свећу. Али најважније од свега је што смо се овде сабрали, јер шта би све ово без живе цркве, без свих нас, браћо и сестре. На данашњи дан, Спаситељ је послао својим ученицима Духа светога, и поручио им – идите по целом свету и проповедајте Јеванђеље свакоме створењу. Он не гледа ко је ко, него му је из сваког народа мио онај који чини правду и говори истину. Нека Дух свети сиђе на нас, на свако божије створење, и на сав род људски, на овај велики дан, на овај велики празник, један од највећих у Хришћанској цркви. Овај дан је под капом небеском и сводом земаљским међу најрадоснијим данима. Молимо се да Дух свети сиђе, да нас укрепи, помогне, оснажи, и да остане на нама, како бисмо ми остали у заједници са Богом. Нека је срећно и благословено данашње духовно славље, и да нас Господ и Дух утешитељ чува и штити кроз све дане нашега живота. Амин.

Одговарајући на питање новинара, данашњи празник кратко је прокоментарисао и председник Општине Смедеревска Паланка, Петар Милић:

– Прослављање Крсне славе је карактеристично за наш народ. Настављамо традицију која је прошле године прекинута, а осим тога упућујемо и поруку. Та је порука сасвим јасна: потребно је јединство, заједништво, и сваки пар руку, да се изађе из ситуације у којој се тренутно налазимо.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.