Smederevska Palanka

Održana konstitutivna sednica Skupštine opštine Smederevska Palanka: IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO

DSCN7239– Nećemo mnogo pričati. Jednostavno, od ponedeljka krećemo sa radom, i čvrsto obećavam svima – neću se baviti Severnom Korejom rekao je u prvom obraćanju odbornicima novoizabrani predsednik Opštine, Petar Milić

 

Konstitutivnoj sednici novog saziva Skupštine opštine prisustvovalo je svih 49 novoizabranih odbornika, sa četiri liste: 27 odbornika koalicije koju je predvodila Srpska napredna stranka, 12 odbornika Demokratske stranke, 7 odbornika liste SPS-NS-JS, i tri odbornika koalicije Demokratske stranke Srbije i Srpskog pokreta obnove.

Sednicom je predsedavao najstariji odbornik, Stojan Kostić, član SNS-a.

Nakon što je prihvaćen izveštaj Opštinske izborne komisije o sprovedenim izborima, verifikaciona komisija, u sastavu Toplica Pintorović, Jovana Radovanović i Marija Zeković, verifikovao je odborničke mandate odbornicima ovog saziva Skupštine opštine. Zatim je usvojen Privremeni poslovnik o radu Skupštine opštine, a ona se pristupilo predlaganju kandidata za predsednika i zamenika predsednika Skupštine opštine Smederevska Palanka.

Za predsednika SO, predložen je jedino kandidat SNS-a, mašinski inženjer i profesor fizike Vladan Vuković, a za zamenika predsednika, menadžer Nikola Vučen.

DSCN7256Posle završene procedure tajnog glasanja, na dva listića (posebno za predsednika, a posebno za zamenika predsednika), od 49 odbornika, 27 je glasalo za Vladana Vukovića, dok su 22 listića bila nevažeća. Takođe, za Nikolu Vučena glasalo je 27 odbornika, a 22 listića su bila nevažeća.

Vladan Vuković, novoizabrani predsednik SO Smederevska Palanka, rođen je 1961. godine u Smederevskoj Palanci. Završio je Mašinski fakultet na Beogradskom univerzitetu, a potom je završio i za profesora fizike i osnova tehnike na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Bio je zamenik direktora „Gošine“ Fabrike šinskih vozila, na rukovodećem položaju u fabrici „Progres“ u Mladenovcu, direktor proizvodnje u preduzeću „Goša“ Simićevo, direktor fabrike „Potisje“ u Adi, gde je organizovao proizvodnju poluprikolica za prevoz automobila. Od 2009. Vuković radi kao profesor fizike u OŠ „Heroj Ivan Muker“ u Smederevskoj Palanci. Oženjen je i ima dvoje dece.

Zamenik predsednika, Nikola Vučen, rođen je u Smederevskoj Palanci, 1981. godine. Diplomirao je na Višoj školi za menadžment  fakulteta „Megatrend“, 2009. godine. Trenutno je regionalni menadžer „Beolab“ laboratorije. Član je Upravnog odbora AKUD „Španac“ Univerziteta u Beogradu.

Na predlog predsednika, Vladana Vukovića, na današnjoj sednici, potom, postavljen je sekretar Skupštine opštine u novom sazivu, diplomirani pravnik, Slađana Mrvović koja je ranije radila u Opštinskoj upravi Smederevska Palanka, JKP „Vodovod“, Opštinskoj upravi u Žabarima i Centru za socijalni rad u Žabarima.

U završnom delu prve sednice novog saziva SO, predsednik Vuković je predložio diplomiranog inženjera elekrotehnike, Petra Milića, za predsednika Opštine Smederevska Palanka. U skladu sa zakonom, Petar Milić je za svog zamenika predložio Ivana Gajića, a za članove Opštinskog veća: Nenada Pavlovića, Slobodana Radisavljevića, Predraga Pricu, Bojana Pavića, Irenu Rančić, Zorana Ljubisavljevića, Miloša Stevanovića, Ivanu Radojević, Živana Mijovića, Slobodana Matorkića i Nebojšu Pavlovića.

Posle kratke pauze, za vreme koje su izrađeni glasački listići, tajnom glasanju pristupila je samo skupštinska većina, odnosno odbornici SNS-a, jer su odbornici opozicije u međuvremenu napustili skupštinsku salu. Glasalo je 27 prisutnih odbornika SNS-a, pa su predsednik opštine, zamenik predsednika i članovi Opštinskog veća izabrani jednoglasno.

DSCN7246– Zahvaljujem na poverenju koje sam dobio. Ne treba mnogo pričati, ni vama, ni našim građanima, koji ovo prate putem medija, u kakvom je stanju opština. Nisam začuđen ni reakcijom naših političkih protivnika, mada sam očekivao da će malo dostojanstvenije podneti poraz. Ipak, nisam začuđen, zato što je njihov motiv da zadrže vlast daleko veći od našeg motiva da je uzmemo. Oni vrlo dobro znaju šta gube, ali i mi vrlo dobro znamo šta dobijamo ulaskom u ovu opštinu. Znamo u kakvom je stanju. Nećemo mnogo pričati. Jednostavno, od ponedeljka krećemo sa radom, i čvrsto obećavam svima – neću se baviti Severnom Korejom – rekao je u prvom obraćanju odbornicima novoizabrani predsednik Opštine, Petar Milić.

Po završetku sednice, u kratkoj izjavi za medije, Vladan Vuković, predsednik Skupštine opštine, između ostalog je rekao:

– Iskreno rečeno, meni je ovo nova funkcija. Obavljao sam neke druge stvari u životu, vodio neke firme i fabrike. Nadam se da će ova Skupština skladno da funkcioniše. Inače, videli ste, sama skupština je protekla sasvim u redu, prema protokolu, urađeno je sve što je zamišljeno i sve tačke su usvojene.

Vuković je prokomentarisao i verbalni duel sa Radoslavom Milojičićem Kenom, dosadašnjim predsednikom opštine, a sada odbornikom Demokratske stranke, kada je Milojičić tražio da se, posle izbora predsednika i zamenika predsednika SO, obrati odbornicima, i kada mu to nije dozvoljeno, ipak je izašao za govornicu i konstatovao da nije u redu da se odbornicima ne daje da govore, i da to nikada nije učinjeno u prethodnom sazivu SO Smederevska Palanka.

– U materijalu koji smo dobili, bio je i privremeni poslovnik, a u njemu je predviđeno da nema nikakvog naknadnog javljanja. Gospodinu Milojičiću nisam dao reč, jer to nije predviđeno ovim poslovnikom. Nadam se da to nije bilo toliko uvredljivo. Ja sam svoju funkciju obavio, i nastavio sam da vodim sednicu – rekao je Vuković.

Na pitanje novinara kada će biti održana naredna sednica SO, Vuković je odgovorio:

– Zavisi od toga šta ćemo videti kada budemo počeli da radimo. Nadam se u najskorije vreme.

Na današnjoj sednici odborničke mandate vratili su Željko Radošević, sa liste SPO-DSS i Ivana Tanasković Gecić, sa liste Demokratske stranke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.