Смедеревска Паланка

Општа болница „Стефан Високи“ постала страначка фирма паланачких Напредњака: ДИРЕКТОР ОШТЕТИО УСТАНОВУ – ПОСВАЂАО, УЦЕЊУЈЕ И РЕКЕТИРА ЗАПОСЛЕНЕ

aa-Већина запослених има изразито негативно мишљење о раду директора, оптужује га за неспособност, самовољу, осветољубивост и наношење штете овој до недавно угледној здравственој установи

 

Према речима наших саговорника, који кажу да преносе ставове већине запослених, у Општој болници „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци ситуација је – никада гора.

Директор др Горан Богдановић, иначе и актуелни потпредседник Општинског одбора Српске напредне странке, који је на место првог човека ове здравствене установе дошао после присилног одласка веома успешног предходника др Перише Јовановића, као и политички дириговане смене Управног одбора, за кратко време својим лошим радом нанео је велику штету установи и посвађао запослене. Уз то, уцењује колеге, приморава их да јавно лажу, а и присиљава запослене да из својих примања финансирају губитак установе.

2014-09-02-1782Заправо Богдановић је, како истиче један од наших саговорника, само марионета у рукама саветника Бабића, функционера СНС-а, који је послат из Београда да би овде радио шта хоће за велику плату.

-Болница је постала страначка фирма паланачких Напредњака, у коју често на пиће долази и народни посланик Нектаријевић, који је и председник Општинског одбора СНС-а, као и још неки локални активисти  – каже наш извор. – Једино у чему су до сада били успешни је непотребно пресељавање одељења из једног крила зграде у друго, смене и освета свима онима који их не подржавају, па је директор Болнице штампао и залепио по ходницима примања запослених у време мандата предходна два директора – што је додатно пореметило односе међу људима.

4Наш саговорник истиче да је др Богдановић изразито неспособан као руководилац, али и дискутабилног стручног и моралног кредибилитета јер је, док је радио као неуролг претукао једног пацијента (име и презиме познато редакцији), а једна особа, коју је три пута враћао кући уз дијагнозу да јој није ништа – доживела је мождани удар.

Угледног колегу уцењивао је да ће одељење на коме ради бити угашено ако га не подржи, истиче други саговорник.

Својевремено је добио и отказ, али се вратио након неуспешне пословне епизоде у Кини и краћег рада у паланачком Дому здравља.

-Ми смо га увек третирали као обичног шарлатана, а онда су га они који га не познају и који вреднују само партијску припадност поставили на место директора. Неке вредне апарате поклонио је другим болницама па их сада наши пацијенти немају, а ова установа покрива две општине и око сто хиљада грађана – каже наш саговорник.

3У паланачкој Болници ситуација је свакога дана све напетија и прети да постане критична, а то најмање одговара пацијентима.

Према речима нашег саговорника последњи је час да ресорни министар реагује, смени неспособног директора и постави особу која ће смирити узавреле страсти и поправити опште стање у овој здравственој установи.

-Ако је једини услов да мора да буде члан СНС-а, нека пронађе министар бар неког способнијег, озбиљнијег и одговорнијег, сигурно је да има таквих у Болници, јер у супротном неће бити добро ни особљу ни пацијентима. Богдановић је велика срамота за све нас. Ова установа постоји од 1961. године и на њеном челу биле су многе изузетно успешне и угледне колеге, које су оставиле дубок траг па је овај избор и деградација те функције  – закључује наш саговорник.

П. Н.

 

Писмо синдиката „Независност“ ОБ „Стефан Високи“ министру здравља

 

Поштовани, у могућности смо да Вас известимо о дешавањима при избору др Горана Богдановића за директора наше Болнице.

Dr Goran BogdanovicДр Горан  Богдановић долази на место вд директора Опште болнице „Стефан Високи“ као радник Дома здравља у Смедеревској Паланци 29. јула 2014. године и доводи, без спроведеног конкурса, за саветника мр Жељка Бабића.

Надзорни одбор Болнице заседа 19. септембра, 8. октобра и 15. октобра 2014. године када доноси одлуку којом тражи разрешење вд директора др Горана Богдановића због незаконитости у раду. Такође, у октобру 2014. заседа и Управни одбор болнице и доноси одлуку да се тражи разрешење истог и даје предлог да се др Милан Бркић постави на место вд директора. Министарство не даје никакав одговор Управном одбору, иако је уз одлуку послата и документација о неисправностима и незаконитостима у раду др Горана Богдановића и мр Жељка Бабића.

У новембру 2014. заседа Управни одбор болнице заседа и расписује конкурс за избор директора, објављен у дневном листу „Политика“ 3. децембра 2014. У међувремену вд директор др Горан Богдановић шаље предлог министарству за именовање новог Управног и Надзорног одбора, иако он на то нема законско право, јер, по закону, то може да уради само стручни савет колектива ОБ „Стефан Високи“. У предлогу за члана Управног одбора предлаже братанца своје супруге Ђорђа Благојевића, а за једног од чланова Надзорног одбора свога кума Младена Јелића.

На конкурс се јавља пет кандидата. Од пет кандидата само два кандидата има исправну и потпуну документацију. Вд директор др Горан Богдановић није приложио потврду да није кажњаван.

Управни одбор болнице заказује састанак 12. јануара 2015. године у 12 часова. На тај састанак вд директор доноси решење Министарства здравља о именовању новог Управног одбора. Распушта се стари Управни одбор, а нови разматра документацију кандидата за избор директора. Након разматрања документације, Управни одбор доноси одлуку да ни један од два кандидата са потпуном документацијом, др Милан Бркић и др Снежана Бајовић, не одговара.

Управни одбор расписује нови конкурс за избор директора који није објављен у Министарству здравља већ само у локалном издању „Вечерњих новости“ 28. јануара 2015.

На седници одржаној 12. фебруара 2015. Управни одбор апсолутном већином доноси одлуку да кандидата др Горана Богдановића предложи Министарству здравља за  директора ОБ „Стефан Високи“.

У прилогу Вам достављамо фотокопије жалбе др Милана Бркића и осталу документацију везану за избор директора до које смо дошли. Напомињемо да представници репрезентативног синдиката нису позивани ни на једну седницу Управног одбора, нити им је омогућен увид у записнике са седница.

 

Главни повереник Милосав Бабић

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.