Smederevska Palanka

Palanački Narodni muzej u Domu Vojske Srbije u Beogradu: „MAČ I PERO – ŽIVKO PAVLOVIĆ, AKADEMIK I GENERAL“

2 (1)– Imamo veliku čast i zadovoljstvo da u godinama kada se obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata na jedan simboličan način zahvalimo i odužimo se čoveku koji se upisao ne samo u zlatne stranice istorije Donjejaseničkog kraja, nego i u istoriju srpske vojske i Srpske akademije nauka – rekao na otvaranju izložbe Stevan Martinović

 

U Maloj  galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu otvorena je izložba „Mač i pero – Živko Pavlović, akademik i general“, Narodnog muzeja iz Smederevske Palanke.

Za razliku od drugih visokih vojnih ličnosti Velikog rata, general Živko Pavlović nije bio uvažavan kao jedan od najznačajnijih stratega datadašnje srpske vojske, pod čijom komandom je organizovano ne samo povlačenje, nego i stalan otpor neprijatelju, prebacivanje oružja i municije sve do obala Grčke. Obavljajući posle rata poslove koji su bili daleko ispod njegovih sposobnosti i zasluga, general Pavlović je sve više postajao vojni teoretičar, koji će biti izabran za akademika pre svega zahvaljujući svojim analizama slavnih bitaka Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. O ovoj društvenoj (političkoj) nepravdi prema Živku Pavloviću, govorio je, otvarajući izložbu u Maloj galeriji Doma Vojske u Beogradu, profesor dr Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije.

2 (2)– Pavlović se nadao da će jednoga dana istorija sve da stavi na svoje mesto. Na žalost, on to nije doživeo. Kao mnogi drugi, i danas i onda, društvo u kome je živeo, društvo za koje je sve dao – ili barem oni koji su u ime društva bili dužni da to urade – nije prepoznalo njegovu istorijsku ulogu, i nije se odužilo na pravi način tom vojniku i čoveku – rekao je Bjelajac prilikom otvaranja izložbe.

Profesor Bjelajac je podsetio da je Živko Pavlović bio desna ruka vojvodi Radomiru Putniku, posebno za vreme ratnih operacija 1915. godine, kada je na sebe preuzeo deo dužnosti obolelog načelnika Generalštaba srpske vojske. Međutim, posle 1916. Živko Pavlović je, kao i celokupna Putnikova vrhovna komanda, degradiran. Tako Pavlović najpre obavlja funkciju divizijskog komandanta, a nakon toga biva poslat na relativno nevažno mesto vojnog atašea u Atini. Posle rata, umesto na najvišim dužnostima, Živko Pavlović je najpre bio prvi načelnik Vojne akademije, a zatim je, umesto da bude načelnik Generalštaba, dva puta imenovan za pomoćnika komandanta Armijske oblasti, što ga je nagnalo da podnese ostavku, povuče se u penziju, i vojnički mač zameni perom, pišući opsežne vojne analize, koje se i danas izučavaju na vojnim akademijama. Međutim, istakao je Bjelajac, uprkos ovoj političkoj nepravdi, naučna zajednica je, prepoznajući u Pavloviću i vrhunskog vojnog teoretičara, u izvesnom smislu ispravila veliku nepravdu koja mu je naneta, pa je Živko Pavlović već 1921. godine izabran za člana Kraljevske akademije nauka.

3Posetioce svečanog otvaranja izložbe „Mač i pero“, pozdravio je Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, ustanove koja je u saradnji sa Istorijskim arhivom iz našeg grada postavila ovu značajnu izložbu u Domu Vojske.

– Imamo veliku čast i zadovoljstvo da u godinama kada se obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata na jedan simboličan način zahvalimo i odužimo se čoveku koji se upisao ne samo u zlatne stranice istorije Donjejaseničkog kraja, nego i u istoriju srpske vojske i Srpske akademije nauka – rekao je Martinović – i zahvalio domaćinima, a posebno potpukovniku Zoranu Krupežu, potpukovniku Biljani Pašić i gospođi Vesni Vujić na pomoći u realizaciji ove izložbe.

IMG_1475U ime domaćina, posetioce je pozdravio načelnik Medija centra „Odbrana“, potpukovnik Zoran Krupež.

Otvaranjem izložbe u Beogradu, čiji je autor i kustos Petar Dekić, otpočela je saradnja Doma Vojske Srbije i Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, koja se nastavlja već 16. oktobra, velikom postavkom „Poetika i sudbina 20. veka“, koju priređuje Dom Vojske, u zgradi palanačkog Muzeja.

 

V. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.