Смедеревска Паланка

Предавање проф. др Мила Ломпара у Народном музеју у Смедеревској Паланци: ДУХ КОЛОНИЈЕ И ПРИНЦИП САМОПОРИЦАЊА

IMG_4665-Предавање, организовано  личним залагањем директора ове установе, Стевана Мартиновића, представља прворазредни културни догађај

 

Предавање Мила Ломпара, познатог професора Филолошког факултета у Београду, оправдало је заиста велико интересовање посетилаца паланачког Народног музеја, који су били сведоци истинског интелектуалног суочавања са кризом културног и политичког идентитета савремене Србије.

Према професору Ломпару, упркос разликама које проистичу из другачијих епохалних склопова у којима се развијала, српска култура се ипак може одредити на основу неколико јединствених конструктивних момената, који се у бројним ретушеима, одређеним историјским и друштвеним констелацијама, јављају током целокупне повести нашег народа.

Овај јединствени културни идентитет, који се формира у рефлексији и борби са историјским приликама, међутим, угрожен је, од средине прошлог века, најпре спољашњим порицањем његове аутентичности – а затим и, много опаснијим, „духом самопорицања“, који маргинализује нашу културу, друштвену и политичку мисао. После Другог светског рата, према Ломпару, захваљујући новој идеологији интернационализма, и „страху“ нових власти од српске хегемоније у југословенској заједници, почиње дуготрајно порицање традиционалног српског културног бића, које у наше време резултира самопорицањем националних вредности и политичког субјективитета.

За разлику од „србовања“ квазиинтелектуалаца, Ломпар је питању културног идентитета Срба пришао служећи се јасно образложеним научним апаратом, па његова књига „Дух самопорицања“, која је била основ за предавање у Народном музеју – прегнантно и јасно излаже не само успостављање овог аутономног бића, него јасно IMG_4660показује да је политички дискурс производ поменуте културне самозаснованости. У том смислу, без поновног успостављања тог идентитета, није могуће ни на политичком плану ваљано бранити националне интересе. А колико је дух самопорицања посвемашан, показује чињеница, да за разлику од суседних народа, у српском парламенту више нема ни једне политичке партије која се залаже за одбрану националног бића (насупрот мантри да „Европа нема алтернативу“).

Предавање у паланачком Народном музеју, организовано  личним залагањем директора ове установе, Стевана Мартиновића, независно од тога да ли се сви слажу са Ломпаровим ставовима, представља прворазредни културни догађај, који, као и свако друго интелектуално прегнуће таквог формата, изискује рефлексију, промишљање, и даљу дебату.

 

Владимир Ђурђевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.