Smederevska Palanka

Seminar za nastavnike Palanačke gimnazije i SŠ „Žikica Damnjanović“ u organizaciji Autonomnog ženskog centra i UŽ „Femina“

U Hotelu „Jezero“ u Smederevskoj Palanci, 25. i 26. marta, održava se seminar pod nazivom „Zaštita žena i dece od nasilja u porodičnom kontekstu – uloga obrazovno-vaspitnih ustanova“, koji organizuju Autonomni ženski centar i Udruženje žena „Femina“.

U radu seminara učestvuje po 12 nastavnika Palanačke gimnazija i Srednje škole „Žikica Damnjanović“.

Prvog dana razgovaraće se o „osnovnim konceptima o nasilju prema ženama i vezi sa nasiljem prema deci u porodici“, a teme će biti vrste nasilja prema ženama i deci – ravnopravnost partnera i briga o deci, predrasude o nasilju u porodici, moć, zloupotreba moći i poverenja,  dinamika i mehanizmi nasilja u porodici, veza između nasilja prema ženama i nasilja prema deci, kao i  zašto žene i deca ne prijavljuju nasilje u porodičnom kontekstu, otpornost i startegije prevladavanja nasilja kod žena i dece.

Tokom drugog radnog dana učesnici seminara baviće se osnovnim postupcima i procedurama u radu sa nasiljem u porodici, kroz teme okvir za institucionalnu intervenciju, identifikovanje i utvrđivanje nasilja u porodici – pravila komunikacije, pitanja poverljivosti i bezbednosti, procena stepena ugroženosti/opasnosti, nadležnosti i intervencije relevantnih službi – domeni odgovornosti (holistički i multidisciplinarni pristup) i uloga i odgovornost obrazovno-vaspitnog sistema u zaštiti dece i akcije prevencije od rodno zasnovanog nasilja u školskom kontekstu.

Završna tematska celina obuhvata osnovne principe u radu sa nasiljem u porodici.

Imajući u vidu da se radi o akreditovanom edukativnom programu, ovaj seminar je veoma značajan za nastavni kadar i njihov budući rad, a donosi im i neophodne bodove koji legitimišu njihovu edukaciju u ovoj oblasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.