Смедеревска Паланка

Свечана академија поводом Дана Општине Смедеревска Паланка: „ДАНАС СМО ОВДЕ, ЈЕР СМО ИЗАБРАЛИ НАДУ…“

-Дошло је време када поново морамо да покажемо издржљивост нашег духа – нагласио је у пригодном говору председник Општине, Топлица Пинторовић

 

У сали Градског позоришта одржана је Свечана седница Скупштине општине, односно Свечана академија, на којој су уручене Плакете Општине Смедеревска Паланка, највиша општинска признања појединцима и колективима за постигнуте резултате у различитим областима јавног живота.

Плакету је примио др Никола Ристић, за изузетне резултате у менанџменту установе чији је директор, крунисане обезбеђивањем средстава за комплетну реконструкцију зграде Опште болнице „Стефан Високи“;

Звонко Стојковић, власник предузећа „Паланка промет“ добио је највише општинско признање за друштвену одговорност, исказану кроз вишеструку помоћ организацијама и појединцима;

Надица Стефановић, васпитачица Предшколске установе „Чика Јова Змај“ награђена је за тридесетпетогодишњи рад са децом, који краси маштовитост и одговорност, а најмлађи лауреат је Ивана Ђурић, атлетичарка, у овом тренутку свакако најбољи и најперспективнији спортиста из нашег града.

Додели признања претходиле су пригодне речи председника Скупштине општине, Николе Вучена, и председника Општине, Топлице Пинторовића, који је, у улози домаћина, надахнуто говорио о неопходности превладавања осећања страха и безнађа, надилажења невоља и вери у будућност – нужним условима за обнову наше општине, коју краси знаменита прошлост:

– Сви изазови са којима се сусрећемо су стварни, озбиљни и бројни. Превладати све те баријере, неће бити лако. Нећемо моћи то у једном дану, али Паланко, знај, победићемо – рекао је председник Општине, нагласивши да нам управо историја нашег града пружа разлоге за оптимизам.- Имали смо институције 50 година пре него околни градови, прве медије у пречнику од 100 километара, фабричке гиганте, били смо отворенији од других за све ново и модерно. Зато имамо обавезу према деци која се свакога дана рађају у новом породилишту, породицама које имају име и презиме, да сачувамо тај европски дух, који овде, у Паланци, упркос свему није уништен.

Пинторовић је, у то име, у пригодном слову позвао на јединство, у циљу обнове места у коме живимо.

– Данас смо овде јер смо изабрали наду, а не страх, јединство смисла, уместо сукоба и неслоге – истакао је Пиноровић. – Данас смо овде како бисмо стали на крај ситним препуцавањима о лажним обећањима, узајамним оптужбама и испразним догмама које су предуго гушиле нашу политику. Дошло је време када поново морамо да покажемо издржљивост нашег духа.

У културно-уметничком делу програма наступили су „Србски православни појци“ и Весна Станковић, глумица Југословенског драмског позоришта, која је извела део из познате и награђиване монодраме „Лина од камена тврђа“.

Пригодну свечаност режирала је Ана Симовић, а програм је водила Даша Станошевић, портпарол Општине Смедеревска Паланка.

 

ИСТОРИЈСКИ КОНТЕКСТ

Дан Општине Смедеревска Паланка обележава се у спомен на догађај из XIX века, када је, 16. јуна далеке 1866. године, наш град добио статус варошице. Тога дана, кнез Михаило Обреновић потписао је Закон о томе која су места у Србији окружне вароши, варошице а која села, према коме је варошицом проглашено 21 место, а под редним бројем 12 наведена је „Паланка у срезу Јасеничком, Окружја смедеревског“ (Перуничић, 1980.: 832).

Предлог да Паланка буде варошица упутио је министру унутрашњих дела, господину Христићу, начелник Окружја смедеревског, 2. маја 1866. године, у коме се каже: „Начелство ово узима слободу известити за – да се Смедерево као варош и Хасан-пашина Паланка као варошица сматра, и да ван поменуте вароши и варошице нема других у овом подручју. Ако имамо у виду историографску грађу, која показује на који начин су начелници образлагали да неко место буде варошица, може се закључити да је Паланка у седмој деценији прошлог века имала развијену тргоивину и занатство, што је, уз број становника и многовековно постојање насеобине, определило нечелника Окружја смедеревског да упути наведени предлог министру Христићу.

На основу Предлога Савета Скупштине општине за називе улица и тргова, донетом 1997. године, који је потписала др Љиљана Јелић, Извршни одбор Скупштине општине Смедеревска Паланка, у време Ратног стања, 6. априла 1999. године, донео је Одлуку којом се 16. јун одређује за Дан Општине Смедеревска Паланка (одлука бр 020-9/99-02/01).

 

В. Ђ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.