Smederevska Palanka

Svečana akademija u Gradskom pozorištu u Smederevskoj Palanci: 95 GODINA PALANAČKE GIMNAZIJE

19992_10207004308499213_7927213565045929869_nPalanačka gimnazija osnovana je  kraljevim Ukazom 1919. godine da bi prva generacija ovu školu pohađala od 1920. godine.

Na Svečanoj akademiji, upriličenoj u sali Gradskog pozorišta, koja je svojom koncepcijom i kvalitetom potvrdila visoki renome ove škole, direktor, profesor Dragan Joković, podvukao je da je Palanačka gimnazija u pravom smislu reči centralna obrazovna i kulturna ustanova u opštini, i da je sve što je navrednije i najdostojnije poštovanja ukorenjeno pod krovom Gimnazije.

Program Svečane akademije bio je posvećen velikim jubilejima koji se, kao i devedesetpetogodišnjica Gimnazije, obeležavaju 2015. godine – Prvom svetskom ratu, godišnjici smrti slikarke Nadežde Petrović, koja je preminula od tifusa negujući obolele u Valjevskoj bolnici, i osamdesetogodišnjici smrti Mihajla Pupina.

IMG_1525-300x225Istorija Palanačke gimnazije svedoči koliko je ova ustanova bila značajna za Palanku. Već 1928. zahvaljujući dobrovoljnim prilozima građana, sazidano je moderno gimnazijsko zdanje, prizemlje i sprat, koji su i danas u upotrebi, iako su posle Drugog svetskog rata dozidana tri aneksa, čija je ukupna površina manja od prvobitne zgrade Gimnazije.

Gimnazija ostaje četvororazredna sve do školske 1933./34. godine, kada ondašnje Ministarstvo prosvete dopušta da se svake godine otvara po jedno odeljenje viših razreda, tako da je od školske 1938/39. Gimnazija u Palanci – osmorazredna, što će ostati sve do reforme školstva iz pedesetih godina prošlog veka.

Novo opremanje škole datira iz prvih godina posle oslobođenja od okupatora, kada Gimnazija dobija ime «Sveta Đorđević», po bivšem učeniku koji je poginuo na strani partizana 1942. godine negde u Crnoj Gori. Ovo ime škola će nositi sve do „demokratskih promena“, posle kojih, 2001. ponovo dobija ime „Palanačka gimnazija“.

Ono što obeležava rad Gimnazije svakako je kvalitetan nastavni kadar, blagodareći čemu učenici ove škole stiču odličnu pripremu za studije, kako prirodnih i matematičkih, tako i društvenih nauka i jezika, kao i podsticanje angažovanja učenika u vannastavnim aktivnostima, literarnom, likovnom i pozorišnom stvaralaštvu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.