Смедеревска Паланка

Трећи меморијални шаховски турнир „Слободан Мартиновић Шоћа“: ОН ЈЕ БИО ПОСЕБАН ЧОВЕК

-Учествовало 140 шахиста

 

Смедеревска Паланка  заслужено носи епитет шаховског града. Показао је то и Трећи меморијални турнир „Слободан Мартиновић Шоћа“. На њему је учествовало 140  шахиста, приближно као и прошле године. Професор Драган Јоковић, који је најавио ову велику шаховску манифестацију, пожелео је да најбољи победе и да се и на овај начин продужи сећање на рано преминулог велемајстора Слободана Мартиновића. Потом је Марко  Мартиновић укратко изнео Шоћину животну и радну биографију.

Учесницима турнира и гостима обратио се и млади шахиста Властимир Стојановић, који је са Слободаном Мартиновићем одиграо највише партија. Захваливши се свима који су дошли и онима који су омогућили да се одржи овај турнир, Стојановић је скренуо пажњу да оно што га препоручује да буде међу њима,  је и то што је један од Шоћиних ученика чија је шаховска школа дала многе велике играче.

-Прошло је већ неко време како Шоћа није са нама, а кад кажем да није међу нама, мислим на то да физички није присутан, али је духом ту – казао је Стојановић. –Он је био посебан човек. Његови шаховски резултати су свима добро познати. Зато ћу говорити о оној другој страни – људској по којој је и био тако посебан. Играо је  са светским прваком без пораза. Говорио је: Кад изгубиш партију, треба да се насмејеш, кад си велемајстор шаховско време треба да посветиш трећекатегорнику, кад си учитељ треба да слушаш и ученика, кад си погрешио, шармантно себи признај грешку, кад си на висини не гледај са висине…, тада, тада си велики човек.

Присутне је бираним речима поздравио и Шоћин син Стеван:

-Мени преостаје обавеза да се захвалим свим људима, спонзорима и друштвено одговорним људима, који су помогли и ове године да се турнир одржи. Одржава се трећу годину за редом, имамо велики број награда, а све то не бисмо успели без подршке, пре свега Општине. Поред тога што се трудимо да гајимо сећање на Слободана Мартиновића Шоћу, надамо се да ће овај турнир да афирмише неке младе таленте и шаховске наде. Живеће шаховски дух Смедеревске Паланке, а то значим да је овај град изнедрио и дан данас даје велика шаховска имена. Надам се да ћемо се и у наредним годинама окупљати на овом месту и у исто време.

Велемајстор Слободан Мартиновић Шоћа био је омиљен међу шаховским посленицима и суграђанима. Зато турнир њему у част и окупља толики број заљубљеника у игру на 64 црно-бела поља  и наговештава да ће се још дуго,  дуго одржавати и прерасти у лепу традицију.

Д. Ј.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.