Smederevska Palanka

Treći memorijalni šahovski turnir „Slobodan Martinović Šoća“: ON JE BIO POSEBAN ČOVEK

-Učestvovalo 140 šahista

 

Smederevska Palanka  zasluženo nosi epitet šahovskog grada. Pokazao je to i Treći memorijalni turnir „Slobodan Martinović Šoća“. Na njemu je učestvovalo 140  šahista, približno kao i prošle godine. Profesor Dragan Joković, koji je najavio ovu veliku šahovsku manifestaciju, poželeo je da najbolji pobede i da se i na ovaj način produži sećanje na rano preminulog velemajstora Slobodana Martinovića. Potom je Marko  Martinović ukratko izneo Šoćinu životnu i radnu biografiju.

Učesnicima turnira i gostima obratio se i mladi šahista Vlastimir Stojanović, koji je sa Slobodanom Martinovićem odigrao najviše partija. Zahvalivši se svima koji su došli i onima koji su omogućili da se održi ovaj turnir, Stojanović je skrenuo pažnju da ono što ga preporučuje da bude među njima,  je i to što je jedan od Šoćinih učenika čija je šahovska škola dala mnoge velike igrače.

-Prošlo je već neko vreme kako Šoća nije sa nama, a kad kažem da nije među nama, mislim na to da fizički nije prisutan, ali je duhom tu – kazao je Stojanović. –On je bio poseban čovek. Njegovi šahovski rezultati su svima dobro poznati. Zato ću govoriti o onoj drugoj strani – ljudskoj po kojoj je i bio tako poseban. Igrao je  sa svetskim prvakom bez poraza. Govorio je: Kad izgubiš partiju, treba da se nasmeješ, kad si velemajstor šahovsko vreme treba da posvetiš trećekategorniku, kad si učitelj treba da slušaš i učenika, kad si pogrešio, šarmantno sebi priznaj grešku, kad si na visini ne gledaj sa visine…, tada, tada si veliki čovek.

Prisutne je biranim rečima pozdravio i Šoćin sin Stevan:

-Meni preostaje obaveza da se zahvalim svim ljudima, sponzorima i društveno odgovornim ljudima, koji su pomogli i ove godine da se turnir održi. Održava se treću godinu za redom, imamo veliki broj nagrada, a sve to ne bismo uspeli bez podrške, pre svega Opštine. Pored toga što se trudimo da gajimo sećanje na Slobodana Martinovića Šoću, nadamo se da će ovaj turnir da afirmiše neke mlade talente i šahovske nade. Živeće šahovski duh Smederevske Palanke, a to značim da je ovaj grad iznedrio i dan danas daje velika šahovska imena. Nadam se da ćemo se i u narednim godinama okupljati na ovom mestu i u isto vreme.

Velemajstor Slobodan Martinović Šoća bio je omiljen među šahovskim poslenicima i sugrađanima. Zato turnir njemu u čast i okuplja toliki broj zaljubljenika u igru na 64 crno-bela polja  i nagoveštava da će se još dugo,  dugo održavati i prerasti u lepu tradiciju.

D. J.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.