Smederevska Palanka

U Smederevskoj Palanci predstavljen prvi broj Biltena Podružnice ratnih dobrovoljaca 1912.-1918.: SVEDOČANSTVO O STRADANjU I SLAVI SRBIJE

IMG_1987-Herojska dela naših predaka ne smeju pasti u zaborav – zalaže se predsednik Željko Poštić

 

Podružnica Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912.-1918., njihovih potomaka i poštovalaca predstavila je prvi broj svog Biltena. Na njegovim  stranicama, kako je rekao predsednik Željko Poštić, plasiraju se najrazličitije teme. Naglasio je da Podružnica, kao svoju misiju, ima edukaciju pre svega mladih i upoznavanje sa vremenom, koje je davno prošlo, odnosno sa istorijskim događajima iz tog doba. To je – naglasio je, možda i najsvetlije vreme koje Srbija pamti.

U prvom broju data je istorija nastanka samog pomenutog udruženja i detalji o nastajanju pesme „Oj, Srbijo, mila mati“, koja je istovremeno i njegova svečana pesma. U Biltenu će krenuti i serijal tekstova koji podsećaju na velikane davnog vremena, o Srbiji i Srbima, vojnoj veštiti, narodnoj časti i mislima velikih ljudi. Govoriće se i o oslobođenju Smederevske Palanke u Prvom svetskom ratu o čemu se u minulom vremenu nije pričalo, ili vrlo malo.

Prvi broj donosi izveštaj o poseti delegacije Podružnice Francuskoj, njihovim udruženjima i mogućnostima saradnje. Bilten, takođe, uvodi i serijal o heroinama Prvog svetskog rata – ženama Srpkinjama, ali i pripadnicama drugih naroda koje su se žrtvovale pomažući malu zemlju Srbiju i njen narod u trenucima kada je svaka pomoć bila više nego neophodna.

-Govorimo i o najvećim bitkama Prvog svetskog rata i žrtvama koje su odnele na različitim  frontovima tog zlog vremena – kazao je Poštić.- Donosimo priču o velikanima našeg kraja, govoreći o veličini i sudbini armijskog đenerala Đurđa Lazića iz Selevca, opisujemo umetnički doživljaj o nastanku spomen-obeležja posvećenog srpskim i francuskim pilotima neposredno iz pera samog umetnika. Predstavljamo pesme koje govore o  slavnoj i surovoj istoriji našeg naroda. Kazujemo sudbine učitelja i učiteljica koji su bili neposredni učesnici krvavih događaja i najčešće svoje živote dali tokom njih, ali ostavili i dubok trag u prosvećivanju dece našeg kraja.

IMG_1986U prvom broju Biltena pišu Željko Poštić, Predrag Torbica, Ana Lazić, Nebojša Jovanović, Dragoljub Janojlić, Zoran Adžić, Ljuba Mihajlović i dr.

-Nadamo se da će i drugi imati šta da kažu – podvukao je Poštić. –Priče, sećanja na pretke, njihove  sudbine, dokumentacija, ili odlikovanja,  koja pojedinci poseduju, vreme provedeno u zarobljeništvu, junaštva predaka…, ne smeju potpuno da padnu u zaborav. Dakle, ispričajmo priču o njima za buduće generacije.

Poštić je najavio otvaranje izložbe posvećene stradanju srpskog naroda i vojske u severnoj  Africi što će dogoditi 22.  februara u Narodnom muzeju.

D. J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.