KragujevacSmederevska Palanka

Učenici OŠ „Radomir Lazić“ iz Azanje na „Velikom školskom času“: „BILO JE TO U JEDNOJ ZEMLjI SELjAKA…“

21. oktobar 2015 (2)Ove reči naše pesnikinje Desanke Maksimović ne odzvanjaju samo danas, kada se posebno sećamo tog krvavog 21. oktobra 1941. godine, već će odzvanjati dokle god bude srpskog naroda i kolektivnog sećanja.

Sveti Novomučenici Kragujevački i i ovog 21. oktobra  su okupili više hiljada posetilaca i vernog naroda u Šumaricama. Među njima se našlo i 45 učenika sedmog i osmog razreda OŠ „Radomir Lazić“ iz Azanje u pratnji direktora škole Slađane Jelić, nastavnika istorije Damira S. Živkovića i veroučitelja Bojana 21. oktobar 2015 (45)Stojadinovića. Odlazak na „Veliki školski čas“ je postala tradicija koja traje od 2009. godine.

Učenici su imali prilike, pored prisustvovanja samoj manifestaciji, da obiđu i Muzej „21. oktobar“ i hram posvećen Kragujevačkim Novomučenicima gde je Svetu Liturgiju služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop Šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom. Nakon Svete Liturgije služen je 21. oktobar 2015 (18)moleban Novomučenicima Kragujevačkim, a potom je izveden scenski prikaz pod nazivom “Između neba i zemlje” po delu “Nišči” kragujevačkog pisca Vidosava Stevanovića.

Zahvaljujući našoj sugrađanki, koja živi u Kragujevcu, gospođi Danijeli Talijan učenici su bili u prilici i da posete Narodni muzej u Kragujevcu.

 

D. Ž.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.