Smederevska Palanka

Vidovdanska svečanost u Vodicama: PRVA SLAVA U NOVINARSKOJ KUĆI  

IMG_2399-Fabrika kablova u Zaječaru odobrila je donaciju koja omogućava potpunu elektrifikaciju Spomen-kuće

 

U Spomen kući Pere Todorovića u Vodicama prvi put  se osetio miris tamjana kada je lomljen slavski kolač i obeležen Vidovdan. Slavsku sveću, u prisustvu sveštenika, generalnog sekretara Udruženja  novinara Srbije Nina Brajovića, predstavnika lokalne samouprave: zamenika  predsednika  Opštine Ivana Gajića i predsednika Skupštine opštine Vladana Vukovića i gostiju, pripalio je domaćin svečanosti, predsednik ZTU „Vidovača“ Mića Zagorčić.

IMG_2405-Danas slavimo veliki srpski praznik Vidovdan u ovom lepom zdanju u rodnom selu znamenitog Vodičanina Pere Todorovića – kazao  je Zagorčić. – Sa dužnim poštovanjem sećamo se slavnih junaka izginulih na Kosovu. Oni su na Kosovu polju branili srpsku kolevku  i srpsku čast. S njima  se u večnost preselio i svetli srpski knez Lazar. Danas prinosimo molitvu bogu za spas Srpstva i s nadom  da će ovo što mi danas radimo u Novinarskoj kući, u budućnosti nastaviti i mladi sela Vodica.

Za slavskom trpezom vodičkim zavičajcima i gostima obratio se generalni sekretar UNS-a Nino Brajović, čijim zalaganjem je Spomen – kuća stavljena pod krov i njen suterenski deo upristojen za održavanje i ovakvih svečanosti.

IMG_2406-Vodičani i novinari su stari prijatelji, novinari donose i lepe i loše vesti, ali ja sam se obavezao kad god dođem u Vodice da imam dobre vesti – kazao je Brajović. – I danas za sve vas, za sve nas, imam jednu lepu vest da je Fabrika kablova u Zaječaru nama odobrila donaciju električnih kablova za dovršenje svih elektroinstalacija. Iduće nedelje će naše kolege iz Zaječara to doneti u Vodice, pa se nadam da ćemo ovog leta oživeti radove u ovom lepom objektu. Obezbedićemo i gipsane ploče za plafone, a na dobrom smo putu da obezbedimo jedan električni i jedan šporet na drva za potrebe kuhinje. Udruženje novinara Srbije napravilo je projekat za republički konkurs koji je namenjen razvoju turizma. Tu smo, pored ostalog planirali i sredstva za podno IMG_2411grejanje, i to je posao koji treba da dovršimo sa Školom s obzirom da se formalno vodi i kao vlasnik ovog objekta.

Brajović je izrazio nadu da će sve ići željenim tempom i da će iduće godine u Spomen –kući biti uručena prva nagrada za feljton „Pera Todorović“.

U sklopu ove svečanosti predsednik ZTU „Vidovača“ Mića Zagorčić, uručio je Zahvalnicu za doprinos izgradnji mosta preko Jasenice, privredniku Raši Jovičiću.

D. Janojlić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.