Smederevska Palanka

VOZ BEZ VOZNOG REDA

Poštovani,

situacija u „Goša-FŠV“ doo je u svakom smislu očajna. Molimo Vas da pomognete da ovakvo nepoštovanje zakona, radnika i države Srbije dopre do nadležnih državnih institucija i da javnost Srbije o ovakvim firmama da svoj sud.

Da li poslednji slučaj koji se desio u krugu fabrike (radnik sebi oduzeo život) ne kazuje dovoljno. Šta još treba da se desi da bi državni organi preduzeli zakonske mere za zaštitu njenih građana.

Molimo da ovo ne poprimi bilo kakvu političku konotaciju, jer se ovde radi o borbi za goli život i egzistenciju radnika i njihovih porodica.

 

Unapred zahvalni radnici „Goša-FŠV“ doo

 

VOZ BEZ VOZNOG REDA

 

Već više godina „Goša-Fabrika šinskih vozila“ doo iz Smederevske Palanke  konstantno obmanjuje svoje radnike, dobavljače i kooperante, a „Gošin“ voz bez voznog reda zvani „Šumadijski vihor“ uspešno zaobilazi zakone na štetu države i njenih građana.

Mnogo je zakonskih prestupa o kojima ćutimo i pravimo se slepi, a ta nevolja će nas kad tad kao bumerang pogoditi. Nepoštovanje zakona u fabrici je u domenu najbolje režiranih krimi filmova.

2. Radnicima „Goša-FŠV“ doo se oduzima pravo:

-Na preventivnu zdravstvenu zaštitu. Zdravstvene knjižice se ne overavaju (već 32 meseca), a doprinosi po ovom osnovu se i dalje odbijaju čime se radnicima zarade bez osnova umanjuju.

-Na ostvarivanje normalne penzije. Doprinosi za PIO se uplaćuju na minimalnu osnovicu, a ne po obračunatim i odbijenim doprinosima po platnim listama. Odakle pravo firmama da i na taj način potkradaju radnike i građane ove države.

-Na transparentnu isplatu zarada. Sadašnjim sistemom, isplate zarada su namerno zakomplikovane  zarad privida da je sa isplatama obuhvaćeno više meseci. Stvarnost je da se zaposlenima duguje oko 20 mesečnih zarada.

2. Nečasnost i nekorektnost matične firme „ŽOS“ doo se sprovodi kroz:

-Namerno oduzimanje poslova. Matična firma „ŽOS“ doo je “Goši-FŠV“doo oduzela posao za izradu 75 vagona za Železnice Makedonije (oko 6 miliona eura). O kakvoj se to časti i dobrim namerama matične firme radi, govori činjenica da je veliki deo tih poslova ustupljen konkurentskim firmama iz Slovačke van grupacije „ŽOS“, a naši radnici su (2014. godine) masovno upućivani na plaćena odsustva u dužini od čak 6 meseci i više (uz saglasnost Ministarstva rada).

-Nezavršavanje poslova finansiranih iz budžeta države Srbije (remont vagona).

-Namerno sklanjanje finansijskih sredstava početkom 2014. godine (od 1,35 miliona eura). Time je račun „Goša-FŠV“ doo od tada u neprekidnoj blokadi (od preko 400 miliona dinara).

-Otvaranje nove ćerke firme „Goša-RSC“ doo (za tričavih 1.000 dinara). Pri tome su smisleno (od strane izvršnog direktora) otvoreni računi na lažnim-nepostojećim adresama (Industrijska 70, u okolnim selima Azanja i Bašin ), a koji su posle obelodanjivanja zatvoreni.

-Naplaćivanje finansijskih sredstava (od blizu 3,8 miliona dinara) od Osiguravajuće kuće „Dunav osiguranje“ za popravke izmišljenih  kvarova na osiguranim mašinama.

-Radnici za čije zapošljavanje je poslodavac dobio podsticajna sredstva od države otpuštani su posle 9-11 meseci provedenih na radu. Lako se da izračunati neosnovana dobit poslodavca odnosno načinjena direktna šteta budžetu i građanima Srbije po ovom osnovu.

3. Obespravljivanje i diskriminacija radnika  (po nalogu izvršnog direktora):

-Uslovljavanje radnika da zarad overe zdravstvene knjižice potpišu prelaznicu iz „Goša-FŠV“ u ćerku firmu „Goša-RSC“ čime gube sve benefite po osnovu radnog staža, otpremnina itd.

-Stalni pritisci nad radnicima (davanja nezakonitih otkaza, smenjivanje neposlušnih na niža radna mesta i slanje na plaćena odsustva, maltretiranja po osnovu pripadnosti sindikatu itd.)

-Najnovija priča je zahtev za učešćem radnika u dokapitalizaciji fabrike kroz upis 1/2 svojih potraživanja u akcije fabrike. To je pokušaj da fabrika dođe do kapitala kojeg nema (pošto su dugovanja veća od vrednosti kapitala fabrike), a da se radnici po ko zna koji put izigraju.

Nereagovanjem na ovakve slučajeve dajemo legitimitet tezi: da su neradnici, nestručni i nepošteni–svakako sposobni  ljudi, a radni,stručni i pošteni radnici–su zapravo nesposobni.

Takvom bahatom i licemernom ponašanju koje remeti osnovna pravila privrednog poslovanja i prava iz zakona o radu nije kraj, jer i dalje traje.

Najgore je što su mašinovođe i pomoćno osoblje (u vozu bez voznog reda) zapravo rukovodioci i poltroni (manji broj naših ljudi) iz „Goša-FŠV“ doo. Ovakvom vozu (koji koristi sve benefite naše države i njenih građana) odavno je mesto u garaži radi generalnog remonta.

Apel zaposlenih državi za pomoć je da hitno preduzme mere za uvođenjem zakona u „Goša-FŠV“ zarad oporavka i vraćanja na mesto koje zaslužuje, jer vreme skoro da je isteklo.

 

Zoran Dragićević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.