Uncategorized

Да ли су београдски врапци на броју?

Пред стручњацима из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије стоји нови изазов: истраживање бројности врабаца у Београду. Тим орнитолога ће током истраживања пописати бројност врабаца покућара и пољских врабаца на територији Општине Стари град. На основу овог истраживања први пут ће се у делу престонице детаљније проценити бројност наших пернатих комшија. Осим процене бројности врабаца, циљ истраживања је да се сазна који фактори утичу на њихов опстанак.
У Србији се гнезде три врсте врабаца: врабац покућар, пољски врабац и шпански врабац. Врабац покућар је најпознатији и најбројнији међу поменута три. Широко је распрострањена врста и пратилац је људских насеља широм Србије.
Захваљујући човеку, врабац покућар распрострањен је на свим континентима, осим Антарктика. Храни се семењем биљака, инсектима и остацима хране за људе и домаће животиње. Међутим, забележено је смањење бројности широм Европе. Врапци су наше комшије и зависе од нас. Градови су њихова станишта, али да ли је у њима довољно хране и склоништа као некад? Шта доводи до потенцијалног пада бројности и како то спречити?
„Мој утисак је да је врабаца раније било много више. Наше истраживање би помогло да се пронађу могући фактори смањења бројности врабаца, као што су: доступност хране, борба за опстанак са другим градским врстама и одговарајућа станишта. На овај начин бисмо начинили први корак ка заштити ове нама блиске врсте и сачували симбол града.“, каже Маријана Демајо из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.
ДЗППС током ове зиме прикупља податке о бројности врабаца, а као помоћ грађани могу попунити кратку анкету о томе где виђају врапце.
Линк до анкете:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfZzvCIQcNyd01as2EZa6JECrOH7Ml_cdM_qKhQTcYZGZiUxg/viewform?usp=sf_link

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.