Uncategorized

Ђуро Милекић први добитник признања Витез Павле Бакић: ЕП С МИРИСОМ ВРЕМЕНА СЛАВНОГ ДЕСПОТА

IMG_1854-„Посланица…“ је мој лични, душевни доживљај лика и дела славног јунака – казао је Милекић примајући признање

 

Ђуро Милекић добитник је признања Витез Павле Бакић, које му је доделило истоимено удружење из Аранђеловца. Завредео га је „Посланицом последњем српском деспоту Павлу Бакићу“. Њу је, инспирисан великим значајем и делом најзнаменитијег Шумадинца у средњем веку, поклонио Удружењу које је понело име тог јунака са белог Венчаца.

Посланица је, како у пропратном писму управи Удружења написа Ђуро Милекић  „књижевно прозни еп посвећен деспоту Павлу Бакићу, првом српском селидбару, последњем деспоту слободару, скрајнутом неком неправдом у запећак историје. Оживљавајући његов значај, лик и дело, аутор је покушао да се врати језику онодобном, сликајући камарилу бежаније беспутицом, свакодобно…Судбину овог скромног епа, личног и душевног доживљаја вековима далеко од калварије, данас остављам историји овог краја Шумадије“.

Примивши признање, Ђуро Милекић рече да је сасвим спонтано ушао у Удружење „Павле Бакић“, али да је касније путем интернета и из других извора, сазнао много више о последњем српском деспоту што га је инспирисало да напише „Посланицу….“

IMG_1852-Моји пријатељи, међу којима има професора књижевности, па и  академика, оценили су да је то еп  који мирише на време Павла Бакића, изјавио нам је Ђуро Милекић. – Кроз њега се наслућује давно прошло време, бела стада на падинама Венчаца, вриска и плач деце, по нека нарицаљка…Ја сам на један начин покушао да се одужим историји и људима овог краја, где сам потрошио младост и стекао све што сам заслуживао. Не верујем да ћу икада више имати снаге да тако нешто напишем, али ћу се трудити.

Ђуро Милекић је аутор више песничких и прозних књига. У Аранђеловцу је провео животни век. Живео је и стварао далеко од завичаја (околина Бања Луке) и освојио многе награде и признања.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.