Uncategorized

Đuro Milekić prvi dobitnik priznanja Vitez Pavle Bakić: EP S MIRISOM VREMENA SLAVNOG DESPOTA

IMG_1854-„Poslanica…“ je moj lični, duševni doživljaj lika i dela slavnog junaka – kazao je Milekić primajući priznanje

 

Đuro Milekić dobitnik je priznanja Vitez Pavle Bakić, koje mu je dodelilo istoimeno udruženje iz Aranđelovca. Zavredeo ga je „Poslanicom poslednjem srpskom despotu Pavlu Bakiću“. Nju je, inspirisan velikim značajem i delom najznamenitijeg Šumadinca u srednjem veku, poklonio Udruženju koje je ponelo ime tog junaka sa belog Venčaca.

Poslanica je, kako u propratnom pismu upravi Udruženja napisa Đuro Milekić  „književno prozni ep posvećen despotu Pavlu Bakiću, prvom srpskom selidbaru, poslednjem despotu slobodaru, skrajnutom nekom nepravdom u zapećak istorije. Oživljavajući njegov značaj, lik i delo, autor je pokušao da se vrati jeziku onodobnom, slikajući kamarilu bežanije besputicom, svakodobno…Sudbinu ovog skromnog epa, ličnog i duševnog doživljaja vekovima daleko od kalvarije, danas ostavljam istoriji ovog kraja Šumadije“.

Primivši priznanje, Đuro Milekić reče da je sasvim spontano ušao u Udruženje „Pavle Bakić“, ali da je kasnije putem interneta i iz drugih izvora, saznao mnogo više o poslednjem srpskom despotu što ga je inspirisalo da napiše „Poslanicu….“

IMG_1852-Moji prijatelji, među kojima ima profesora književnosti, pa i  akademika, ocenili su da je to ep  koji miriše na vreme Pavla Bakića, izjavio nam je Đuro Milekić. – Kroz njega se naslućuje davno prošlo vreme, bela stada na padinama Venčaca, vriska i plač dece, po neka naricaljka…Ja sam na jedan način pokušao da se odužim istoriji i ljudima ovog kraja, gde sam potrošio mladost i stekao sve što sam zasluživao. Ne verujem da ću ikada više imati snage da tako nešto napišem, ali ću se truditi.

Đuro Milekić je autor više pesničkih i proznih knjiga. U Aranđelovcu je proveo životni vek. Živeo je i stvarao daleko od zavičaja (okolina Banja Luke) i osvojio mnoge nagrade i priznanja.

D. Janojlić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.