Uncategorized

„O’zapft is!“

OktoberfestMinhen – grad u kome se pivo pije na litar u velikim kriglama i jede štrudla sa jabukama bukvalno na svakom ćošku.

Ako volite pivo, glavni grad nemačke pokrajine Bavarske je definitivno grad za vas, bilo za vreme „Oktoberfesta“ ili u neko drugo doba godine.

Za neupućene: „Oktoberfest“ je šesnaestodnevni festival piva koji se održava svake godine i tradicionalno počinje u subotu prepodne dolaskom zaprega iz pivnica koje donose pivo na Terezijinu poljanu gde su postavljeni šatori najvećih pivara Bavarske.

Gradonačelnik Minhena otvara prvo bure rečima „Slavina je stavljena!“ – „O’zapft is!“ u originalu.

Za vreme održavanja festivala je gotovo nemoguće naći slobodan krevet tj. hotel u gradu, rezerviše se i po nekoliko godina unapred pošto festival ima preko šest miliona posetilaca godišnje. Bez izuzetka su svi posetioci, nezavisno od nacionalnosti, obučeni u tradicionalnu bavarsku nošnju – tirolsku haljinu dirndl i „lederhosen“ tj. Hofbraeu03kratke kožne pantalone sa tregerima za muškarce. Nošnja se nesposredno pre početka, i naravno tokom održavanja festivala, može kupiti na svakom koraku. Unikatni dirndl košta i do 1.800 evra i ima malo toga zajedničkog sa nekadašnjom nošnjom seoskih sluškinja koja se tak krajem 19. veka doselila i u gradove. Za izradu se koriste različiti materijali (za najkvalitetnije svila i brokat) ali uvek je u pitanju ista kombinacija: uski gornji deo sa velikim dekolteom, naglašen struk i kecelja.

Koga zanima, litarska krigla košta nešto preko 10 evra ispod šatora, a u većinu je uprkos tome gotovo nemoguće ući ako niste nabavili ulaznicu unapred. I pripremite se, nemački šlageri su na repertoaru čitavu noć. Takođe se igra po stolovima, pa ko voli nek‘ izvoli.

Ukoliko su pivo i kobasice dovoljni za vaš apetit a buka i gužva vam nisu problem, onda možete da očekujete dobar provod u ovom gradu i ako ne uspete da zakačite Oktoberfest. Npr. u legendarnom Hofbrauhausu u centru grada, ali i u bilo kojoj drugoj pivnici kojih ovde ima na pretek. Ono što je zanimljivo za Hofbrauhaus je da je tu 1920.godine Hitler održao svoj prvi javni govor gde je izneo svoje ideje. Ipak, po meni najbolja opcija je Augustiner pivnica u samom centru grada iza Frauenkirhe (Ženske crkve) gde se služi istoimeno pivo. Ne samo pivo, i bavarsko pečenje sa knedlama od krompira i sauerkrautom, kao i knedle sa šljivama. Ako niste baš toliko gladni, tu su neizbežne Weinzelt02bavarske perece kojih dobijete pola tuceta u pletenoj korpici iako ste naručili samo jednu. Plaćanje funkcioniše po principu prebrojavanja stanja u korpici na kraju a osoblje svih tradicionalnih restorana je uvek obučeno u bavarsku nošnju.

Minhen je istorijski grad kog krasi bavarski stil i barokna arhitektura sa velikim brojem znamenitosti. Kažu da se duh Minhena, koji odiše stilom, najbolje može osetiti ukoliko odete na glavni gradski trg Marienplac.

Marienplac je mesto koje vam ne može dosaditi pa čak i da samo sedite i posmatrate Fišbrunen fontanu, crkvu Frauenkirhe i uopšte zapanjujuće fasade, kakve nudi arhitektura u Minhenu.

Frauenkirhe je crkva sa čijih se kupola, visokih 99 metara, vidi ceo grad, a kad je vedro i Bavarski alpi. Na Marienplacu, koji nosi ime kipa Device Marije lociranog u središtu trga, nalazi se i svetski poznati Glokenšpil, sat kome neki pripisuju i da je najpoznatiji javni sat na svetu. Sastoji se od 43 zvona i 32 figurice koje se pomeraju kada sat otkuca određeno vreme, a uz njegu su tu i stara i nova Gradska većnica. U trećem po veličini gradu Nemačke je lociran i jedan od najlepših i najvećih svetskih parkova Englišer garten (Engleska bašta) koji se prostire na 375 hektara (što je površina veća od Central parka u Njujorku). Park obiluje predivnim mestima za piknik, tokom leta dostupan je i nudistima, a pritom je čak moguće i surfovati na veštački napravljenim talasima.

Dobra ideja ako ste u blizini je takođe i poseta BMW muzeju ili čuvenom stadionu Bajern Minhena – Alijanc areni. Na jednom od najmodernijih stadiona na svetu, koji  može da primi oko 70.000 posetilaca, igraju dva profesionalna fudbalska kluba, FK Bajern Minhen i FC TSV 1860 Minhen. Fasada Arene karakteristična je po tome što je urađena od kamenih ploča prekrivenih tankom folijom, a svaka od njih može imati crvenu, plavu ili belu boju. Crvena boja fasade može se videti kada igra Bajern, plava se koristi kada na stadionu nastupa 1860 Minhen, dok se bela koristi kada igra reprezentacija, ali i kada se na stadionu održavaju neki drugi važni događaji.

Na celodnevni izlet možete i do verovatno najpoznatijeg zamka na svetu. U blizini se nalazi Nojšvanštajn, zamak koji je poslužio kao inspiracija Voltu Dizniju za dvorac uspavane lepotice. Pejzaž oko zamka ostavlja bez daha milione turista koji ga posete svake godine.

Minhen je poznat i po Olimpijskim igrama iz 1972. godine, kada se i desio nadaleko poznat napad palestinskih terorista na izraelske sportiste, po čemu je Stiven Spilberg snimio film.

Druga stvar po kojoj je grad poznat je istorijska činjenica da je Hitler svoj politički pohod na Nemačku, i uspon, započeo baš odavde.

I na kraju, probajte da svratite na utakmicu, ako igra Bajern – neponovljivo iskustvo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.