Пројекат "Знањем против дроге" суфинансиран из буџета Града Смедерева

Знањем против дроге: „МАРИХУАНА – НАЈЧЕШЋЕ КОРИШЋЕНА ДРОГА У СВЕТУ И КОД НАС“ (19)

Пројекат „ЗНАЊЕМ ПРОТИВ ДРОГЕ“ суфинансиран је из буџета Града Смедерева.

(НАПОМЕНА: Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

 

Марихуана је најчешће коришћена дрога у свету и код нас. То је зелена, браонкаста или сива мешавина ситно исецканих сувих цветова, лишћа, стабљика и семенки индијске конопље (canabis sativa).

У светском жаргону постоји преко 200 назива за марихуану, а код нас се најчешће користе термини: трава, вутра, шит (хашиш), пот, ганџа, мара… Обично се пуши умотана у цигарете које се називају џоинт (joint) или у лули (пајп, ћилам, наргила).

Има јачи мирис од дувана и цигарете као и од дувана у лули. Последњих година у цигарете марихуане се стављају и друге дроге каошто је крек или кокаин. Неки корисници марихану узимају са храном или пију као чај.

У Северној Америци током гајења често се биљка залива водом у коју се додаје више врста хемикалија које дају марихуани додатне халуциногене ефекте приликом конзумирања, а и доводе до зависности.

Главни састојак у марихуани (поред још 400 других састојака) је једињење ТХЦ (delta-9-tetrahydrocannabiol). Мембране одређених нервних ћелија садрже протеинске рецепторе који везују ТХЦ који се апсорбује у масном ткиву различитих органа.

Кад се смести, ТХЦ покреће серију ћелијских реакција које мењају стање свести. Ефекти марихуане зависе од јачине и потенције ТХЦ-а коју садржи. Јачина дроге се мери у одосу на просечну количину ТХЦ-а . Марихуана просечно садржи 3% ТХЦ-а.

 

Здравствене тешкоће

 

Марихуана је штетна и ризична по здравље. Веома је тешко прецизно испитивати дејство марихуане обзиром на чињеницу да не постоји систем у нашем организму на који она не делује. Поред тога, ова дрога у себи комбинује дејство различитих категорија опијата, као што су алкохол, средства за смирење или халуциногене дроге.

Марихуана може бити штетна на много начина, како у тренутку узимања, тако и током дужег времена конзумирања. Употреба марихуане проузрокује: проблеме са памћењем и учењем, заборављање, губитак координације, дезоријентисаност, искривљену перцепцију, убрзани рад срца, анксиозност и нападе панике, нападе параноје, страха и смеха, напетост, закрвављене очи, повећан апетит.

 

Последице коришћења марихуане

 

Оштећење мозга и централног нервног система, поремећаји у раду репродуктивних органа и раду срца, повећање крвног притиска, рак.

 

Утицај на мозак

 

ТХЦ оштећује нервне ћелије у делу мозга задуженом за памћење. Научници су открили да ТХЦ мења начин на који информације долазе до мозга и прерађују се у хипокампусу (лимбички систем мозга који је од пресудног значаја за учење, памћење и интеграцију искустава са емоцијама и мотивацијом). Неурони у систему прерађивања информација у хипокамусу и активност нервних влакана у овом подручју ометени су присуством ТХЦ-а.

Дуготрајна употреба марихуане ствара промене у мозгу сличне онима које ствара дуготрајно конзумирање већине других дрога.

 

Утицај на плућа

 

Онај ко редовно пуши марихуану има респираторне проблеме сличне онима које имају пушачи дувана: свакодневно кашљање и искашљавање шлајма, симптоме хроничног бронхитиса и честе прехладе. Пушењем „траве“ се повећава ризик од појаве бронхитиса и упале плућа, а пет џоинта недељно, у том смислу, представљају еквивалент дневно попушеној пакли цигарета. Осим присуства ТХЦ-а, количина катрана који удахну пушачи марихуане и ниво карбон-моноксида који се апсорбује су три до пет пута већи него код пушача дувана. Ово може бити због тога што корисници марихуане дубље удишу дим и дуже га задржавају у плућима као и због тога што се дим марихуане не филтрира.

Дуготрајно пушење марихуане изазива оштећење или уништење плућног ткива што доводи до абнормалне функције плућа као и емфизема и рака плућа и дисајних путева.

 

Утицај на срце и крвни притисак

 

Употреба марихуане изазива убрзани рад срца и повишен крвни притисак. Најновија открића указују да пушење марихуане и истовремено интравенозно узимање кокаина проузрокују преоптерећење кардиоваскуларног система.

 

Утицај на трудноћу

 

Употреба било које дроге шкоди задрављу жене у трудноћи, периоду када она треба посебно да се негује и брине о себи и свом здрављу. Злоупотреба дрога је у супротности са правилном исхраном и контролисаним активностима током трудноће и неповољно утиче на функционисање имунолошког система а може нашкодити и фетусу. Истраживања показују да су бебе рођене од мајки које су у току трудноће узимале марихуану лакше и имају мању главу од беба чије мајке током трудноће нису узимале ову дрогу. Јављају се проблеми у функционисању нервног система и концентрације код деце чије су мајке пушиле маихуану за време трудноће. Дојиље које узимају марихуану, путем млека преносе одређену количину ТХЦ-а на бебу што може да успори развој моторике код бебе.

 

Утицај интезивног конзумирања марихуане на учење, понашање и мотивацију

 

Код неких корисника који дуго узимају марихуану видљиви су наговештаји губитка мотивације (амотивациони синдром). Такве особе не занима шта се са њима дешава, немају жељу за свакодневним радом, преморени су и занемарују сопствени изглед. Они који раде или иду у школу постижу слабе резултате.

Једна студија спроведене међу средњошколцима показује да виталне способности у вези са концентрацијом, учењем и памћењем изузетно слабе код оних који редовно узимају марихуану, чак и после прекида од 24 сата. Употреба марихуане међу тинејџерима проузрокује слабији успех у школи, девијантно понашање, делинквенцију и агресивност, супростављање и лоше односе са родитељима, дружење са делинквентима и уживаоцима дрога.

Такође, истраживања показују регресивно понашање (сисање прста, бес) код деце предшколског узраста чији родитељи узимају марихуану.

 

Зависност

 

Зависност од било које дроге постоји кад постоји снажна, неконтролисан жеља и потреба за њеним конзумирањем, упркос сазнањима о негативним здравственим и друштвеним последицама. Марихуана задовољава овај критеријум.

Постоје мишљења да марихуана не изазива зависност, међутим најновија истраживања су показала да се код ове дроге дуготрајним коришћењем  подиже праг осетљивости уживаоца и повећава се његова толеранција на дрогу, при чему  се развија и зависност. Као и код других облика зависности и у овом случају се појављују пратећи ефекти. Корисници показују знакове зависности, јер кад не узимају дрогу јаваља се апстиненцијална криза: немир, губитак апетита, несаница, губитак тежине и дрхтање руку. Према једној студији, код малдих који узимају марихуану и код којих је раније забележено антисоцијално понашање брзо је дошло до стварања зависности на ову дрогу. Ова студија, је такође, показала да је код проблематичне омладине која пуши цигарете, узима алкохол и марихуану, напредовање од првог до редовног узимања марихуане било толико као напредовање до редовног пушења цигарета, а још веће него до редовног узимања алкохола.

Између осталог, истраживања на животињама сугеришу да марихуана ствара и физичку зависност, што се потврђује апстиненцијалним кризама код људи. Код редовних корисника марихуане може се развити толеранција што значи да су им потребне веће количине дроге да би се постигли жељени резултати, које су раније постизали са мањим дозама.

 

Колико марихуана остаје у организму?

 

После конзумирања марихуане, њен главни халуциноогени састојак ТХЦ остаје у организму од 3 до 30 дана у зависности од метаболизма особе. Ако се баш конкретно тражи да ли је неко  конзумирао марихуану, испитивање мора да се ради директно за ТХЦ, односно опојне дроге. По конзумирању марихуане, ТХЦ оставља трагове у плућима, крви, мозгу, јетри, масном ткиву, бубрезима и коси. Обично се тестови на опојне дроге раде анализом урина, где се може установити присуство ТХЦ до 30, а у зависности од метаболизма и до 45 дана. Најновија истраживања у САД показују да трагови ТХЦ најдуже остају у корену косе и то чак до три године од конзумирања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.