Пројекат "Знањем против дроге" суфинансиран из буџета Града Смедерева

„Знањем против дроге“: ПРОМОВИШИТЕ ОДГОВОРНО ПОНАШАЊЕ (6)

(НАПОМЕНА: Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

 

Да бисте изградили одговорно понашање деце, морате им поверити нешто за шта ће бити одговорна. Почните са додељивањем обавеза примерених узрасту ваше деце. Деца могу помоћи око спремања одеће, касније могу да износе канту за ђубре, да помажу при прању судова. Старија деца могу помоћи приликом припремања хране, шишања траве, могу да раде разне послове у кући и око ње.

Додељивање појединаћних обавеза детету је огроман подстицај за одговорно понашање. Правила понашања и одговорности у случају њиховог кршења, морају бити познати.

Добар увид у остваривање ових правила у свакодневном животу је додатно осигурање да ће се она поштовати. Одредите време када адолесценти морају бити код куће (у току дана и увече). Када почну да возе кола захтевајте одговорно понашање за воланом. Реална одговорност обезбеђује се санкцијама које се примењују када се породична правила прекрше, али оне треба да буду познате унапред.

Изнад свега, будите упорни када установите правила, а када се она прекрше, учините да дете одговара за своје поступке. Недовољна упорност родитеља је фатална за развој одговорног понашања.

 

Промовишите отворене комуникације

 

Ово је апсолутна обавеза. Деца морају да осете да са вама могу дискутовати о свему отворено. Комуникација показује детету да ви бринете о њему. Потребно је да одвојите довољно времена, да научите да слушате своје дете и будете ангажовани у решавању његових проблема.

Разговарајте о разним стварима. Питајте их о школи, игри, пријатељима, о било чему, а затим слушајте. Из разговора са вашим дететом схватићете да оно што је за вас небитно, детету може бити драгоцено. Разговор о њеној новој лутки или његовом новом камиону може бити најважнија ствар на свету за ваше дете. Дозволите свом детету да зна да је оно важније од фудбалске утакмице, ТВ емисије или књиге. Како можете да очекујете да ће дете разговарати са вама о битним стварима у свом животу, ако нисте разговарали о свакодневним догађајима? Посвећивање детету исплати се на много начина.

Немојте се плашити да признате да немате одговоре на сва питања. Ако немате потребне одговоре, предложте детету да их потражите заједно. Ево неколико савета који ће помоћи да разговор са вашим дететом о алкохолу и другим дрогама буде лакши и далеко ефикаснији.

Будите добар слушалац. Уверите се да ли се ваше дете осећа пријатно и слободно да поставља питања или износи проблеме. Слушајте пажљиво шта дете има да каже. Немојте га прекидати, нити му „ускакати“ у реч. Задржите „пресуду“ док дете не заврши оно што има да каже и док не буде спремно да прихвати ваше реакције. Не дозволите да љутња због оног што чујете помути вашу дискусију после тога. Ако дете не тражи одговоре од вас или вам се не обраћа за помоћ када има проблеме преузмите иницијативу. Питајте га шта му се дешава!

Бодрите га са много похвала. Манифестујте позитиван став о ономе што ваше дете ради добро, уместо увек да истичете оно што ради погрешно. Родитељи који су бржи у похвали него у критици омогућавају деци да мисле боље о себи и да имају веће самопоуздање.

Истичите примере доброг понашања (особе на које се треба угледати). Комуникација превазилази само вербалне поруке, деца се уче и помоћу примера. Да ли сте сигурни да ваше понашање одсликава стандарде искрености, интегритета, фер-плеја, које очекујете од вашег детета?

Обратите пажњу на невербалне догађаје. Будите обазриви и осетљиви на дечју мимику и говор тела. Да ли се осећа нервозно и неудобно или је релаксирано и комотно? Разумевање ових знакова даће вам информацију о томе како се ваше дете осећа. Током разговора обратите пажњу када дете говори. Покрените тело унапред, ако седите пипните га за раме или климајте главом и гледајте га у очи.

Реагујте прихватљиво: „Врло сам забринут због…“ или „Ја разумем да…“ То су бољи начини да реагујете него да почнете реченицу са: „Треба да…“, „Ти мораш…“ или „Кад сам ја био у твојим годинама…“ или „Зашто ниси…“ Ако ваше дете каже нешто што не бисте желели да чујете, немојте игнорисати ту изјаву. Немојте нудити савете на сваку изјаву које дете да. Слушајте пажљиво шта оно покушава да каже и покушајте да разумете праву поруку коју вам упућује својом изјавом. Морате бити сигурни да сте (добро) разумели шта дете осећа (и шта покушава да вам каже). Реагујте онда када оно заврши.

 

Речник појмова

 

ДРОГА – свака супстанца која унесена у организам може да манифестује промену једне или више функција. Природно или синтетичко средство које делује на нервни систем и доводи до психолошких промена. Дуготрајним узимањем изазивају болести зависности. Нека средства су у слободној продаји, попут алкохола, дувана и појединих лекова.

НАРКОМАНИЈА – у ужем смислу обухвата само неке дроге (опијум, хероин, кокаин, ЛСД, марихуана, хашиш..), а у ширем смислу означава и неке социјабилне дроге као што су у европској цивилизацији алкохол, дуван и сл.

ПСИХИЧКА ЗАВИСНОСТ (ХАБИТУАЦИЈА) – развија се код употребе свих врста дрога које постају саставни део механизма емоционалне и социјалне адаптације. Код синдрома психичке зависности постоји опсесивна склоност ка узимању дрога.

ФИЗИЧКА ЗАВИСНОСТ (АДИКЦИЈА) – специјални стадијум адаптације на дрогу када она постаје саставни део метаболизма ћелија и подразумева и психичку зависност.

НАРКОМАН – особа са знацима зависности од дрога.

КОРИСНИК – лице које користи једну или више психоактивних супстанци, без обзира да ли је наступило стање зависности.

ПРОБАТОР – лице које доживљава прва искуства са психоактивним супстанцама.

ПРЕВЕНЦИЈА – предупређивање, спречавање, предухитривање.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.