Велика Плана

Коалиција: НАЧЕЛНИК ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ ВЕЛИКЕ ПЛАНЕ ПРЕИНАЧИО ОДЛУКУ КОМИСИЈЕ

unnamed w x f q

Коалиција новинарских и медијских удружења оштро протестује због одлуке начелника Општинске управе општине Велика Плана да преиначи предлог комисије која је вредновала пројекте у области јавног информисања на конкурсу ове локалне самоуправе. Коалиција захтева од Општине Велика Плана да поништи донето Решење о расподели средстава за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања јер се оно разликује од предлога који је дала петочлана комисија, како по предложеним медијима, тако и по предложеним износима.

Иако су и чланови комисије за доделу средстава  коју су чинили представници новинарских и медијских удружења и два члана комисије именована на предлог општине,  усагласили ставове у  процени које пројекте и са којим износима  би требало подржати, начелник Општинске управе Владимир Станић  је код 5 пројеката преиначио износе, а један, који је комисија предложила за суфинансирање, у потпуности игнорисао одлучивши да му не додели средства.

Медијска коалиција подсећа да је Законом о јавном информисању и медијима прецизирано да оцењивање медијских пројеката на конкурсу врши стручна комисија састављена од представника независних медијских стручњака, коју решењем именује руководилац органа који је расписао конкурс. Према Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, одлуку о расподели средстава са образложењем доноси руководилац органа који је расписао конкурс „на основу предлога комисије“.

Правилником је дефинисано и право руководиоца органа да уколико „уочи да је комисија дала предлог супротно одредбама закона овог правилника и конкурса, или да садржи другу очигледну грешку, затражи писменим путем од комисије да исправи неправилности или грешке у одређеном року“.

Начелник  општинске управе општине Велика Плана  то није учинио,већ је без консултације са члановима комисије, изменио њихову одлуку  по свом нахођењу. На тај начин, упозоравамо, обесмишљени су јавни конкурс и независност рада стручне комисије, а одлука о суфинансирању јавног интереса враћена у личну надлежност појединца.

Коалиција новинарских и медијских удружења очекује да се овим поводом јавно огласи Министарство културе и информисања у чијој је надлежности надзор над спровођењем Закона о јавном информисању и медијима.

 

Коалиција новинарских и медијских удружења:

Независно удружење новинара Србије

Удружење новинара Србије

Независно друштво новинара Војводине

Асоцијација независних електронских медија

ПУ ‘’ Локал прес’’

 

Београд-Нови Сад-Крагујевац – 22. 04. 2016.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.