ZRAKE PROŠLOSTI (priredio: Dragoljub Janojlić)

Listamo „Male novine“ Pere Todorovića: PROBUDILI GA VEK RANIJE

Scan-160310-0001-800x445-Na markiza Hartingtona dug i dosadan govor „uticao je kao najbolje sredstvo za uspavljivanje“

 

 

„Male novine“ su , u rubrici Smesice, objavile zanimljiv tekst pod naslovom „Spavanje u engleskom parlamentu“. Autor navodi „da ovaj lepi parlamentarni  običaj, da čovek izbegne bujicu dosadnih govora,  ima u engleskoj skupštini svojih zastupnika. Jedan od njih je bio markiz  Hartington, vođa engleske parlamentarne opozicije, koji je imao običaj „da odmah u početku sednice na svom mestu vrlo lepo zadrema“. Novine dalje pišu da se često ne može oteti toj bolesti „mnogo dug i dosadan govor utiče na njega kao najbolje sredstvo za uspavljivanje“.  Markizu Solzberiju takođe se „jednom  desila neprilika da ga je Lord Karnarvon ukorio što je u nedoba počeo klimati glavom“.

U prošloj sesiji engleskog parlamenta neki zastupnik počeo je tako jako hrkati „da su gospoda kolege morala biti tako neuljudni da ga probude i kažu, kako taj odgovor nije parlamentaran“. Za lorda Norta, međutim, vladalo je mišljenje da je bio jedan od najizdržljivijih spavača. Tako kad je saznao da će pukovnik Bare govoriti o engleskoj floti, obratio se parlamentarcu, koji je sedeo do njega rečima: „No to će biti lepa zabava, a uveren sam da će nam u svom govoru pripovedati celu istoriju engleskoga poluostrva. Ostavite me da lepo spavam pa me probudite kad dođe red na nas“.

„Male novine“ pišu da su kolege održale reč i probudile ga u trenutku kad su mislili da je pukovnik Bare završio govor. „Gde smo sada?“ – upitao je kolegu parlamentarca lord Nort, trljajući oči. A kad mu je kolega spomenuo  neku veliku pomorsku bitku o kojoj je Bare govorio, lord je uzviknuo: „O, dragi moj prijatelju, vi ste mene za čitav vek ranije probudili!“

Priredio: D.Janojlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.