ЗРАКЕ ПРОШЛОСТИ (приредио: Драгољуб Јанојлић)

Листамо „Мале новине“ Пере Тодоровића: ПРОБУДИЛИ ГА ВЕК РАНИЈЕ

Scan-160310-0001-800x445-На маркиза Хартингтона дуг и досадан говор „утицао је као најбоље средство за успављивање“

 

 

„Мале новине“ су , у рубрици Смесице, објавиле занимљив текст под насловом „Спавање у енглеском парламенту“. Аутор наводи „да овај лепи парламентарни  обичај, да човек избегне бујицу досадних говора,  има у енглеској скупштини својих заступника. Један од њих је био маркиз  Хартингтон, вођа енглеске парламентарне опозиције, који је имао обичај „да одмах у почетку седнице на свом месту врло лепо задрема“. Новине даље пишу да се често не може отети тој болести „много дуг и досадан говор утиче на њега као најбоље средство за успављивање“.  Маркизу Солзберију такође се „једном  десила неприлика да га је Лорд Карнарвон укорио што је у недоба почео климати главом“.

У прошлој сесији енглеског парламента неки заступник почео је тако јако хркати „да су господа колеге морала бити тако неуљудни да га пробуде и кажу, како тај одговор није парламентаран“. За лорда Норта, међутим, владало је мишљење да је био један од најиздржљивијих спавача. Тако кад је сазнао да ће пуковник Баре говорити о енглеској флоти, обратио се парламентарцу, који је седео до њега речима: „Но то ће бити лепа забава, а уверен сам да ће нам у свом говору приповедати целу историју енглескога полуострва. Оставите ме да лепо спавам па ме пробудите кад дође ред на нас“.

„Мале новине“ пишу да су колеге одржале реч и пробудиле га у тренутку кад су мислили да је пуковник Баре завршио говор. „Где смо сада?“ – упитао је колегу парламентарца лорд Норт, трљајући очи. А кад му је колега споменуо  неку велику поморску битку о којој је Баре говорио, лорд је узвикнуо: „О, драги мој пријатељу, ви сте мене за читав век раније пробудили!“

Приредио: Д.Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.