Параћин

Хор „Дар”: МЈУЗИКЛ ЗА РОЂЕНДАН

-Дечји хор „Дар” из Параћина постоји равно пет година и то понајвише захваљући ентузијазму Маје Нешић. Окупља дечаке и девојчице узраста од 6 до 19 година, а настао је мање више игром случаја

 

Публика у Србији није често у прилици да гледа мјузикле, још ређе ако се на сцени уместо професионалних глумаца налазе деца. Публика у Параћину и Ћуприји имала је ту срећу захваљујући Дечјем хору „Дар”. Ускоро ће дечаци и девојчице, који вредно вежбају под диригентском палицом Маје Нешић, своје умеће показати и на сценама широм Србије, јер мјузикл „Звонило је” већ има заказана гостовања и у другим градовима.

Причу о ђачким бригама и радостима осмислила је, компоновала и режирала управо диригентица овог хора Маја Нешић уз помоћ неколико пријатеља.

– Идеја је на неки начин потекла од деце. Наши ранији наступи били су „зачињени” драмским елементима јер никоме више није занимљиво да гледа и слуша децу како стоје и певају. Зато сам и одлучила да пробамо са мјузиклом, каже Маја Нешић, напомињући да су мјузиклом заправо прославили рођендан хора.

Дечји хор „Дар” из Параћина, наиме, постоји равно пет година и то понајвише захваљујући ентузијазму Маје Нешић.  Окупља дечаке и девојчице узраста од 6 до 19 година, а настао је мање више игром случаја.

– Пошто радим као васпитач, а имам и музичко образовање, пре пет година позвана сам из општине да припремим групу деце за учешће на фестивалу који по градовима организују Миња Субота и Јоца Адамов. Одзив деце ме изненадио, па сам помислила да формирање дечјег хора можда не би била лоша идеја, почиње причу наша саговорница.

Предузимљива васпитачица бацила се на посао. У старту јој је била намера да хор ради озбиљно и професионално, иако ће његови чланови бити деца. Пронашла је место за вежбање, осмислила репертоар…

– Било ми је важно да деца наступају, али не по сваку цену и било где. Битно ми је да деца добију добро музичко образовање, буду припремљену за сцену и за такмичења и фестивале хорова. Некима је то у почетку деловало као амбициозна идеја, али у Параћину има пуно надарене и посвећене деце.

Наравно понајвише од свега трудим се да се деца добро забаве, јер певање је забавно. Увек могу да изнесу и своје предлоге и идеје. Тако смо, на пример, добили и ритам секцију. Некима од певача било је занимљиво и да свирају, па смо се и у томе опробали, прича Маја.

За пет година успели су да обиђу и освоје награде на свим такмичењима у земљи. Наступали су и у региону. Њихови наступи увек су високо вредновани, и готово да нема фестивала са кога се нису вратили са једном од прве три награде. Диригентица Маја посебно је поносна на другу награду на Фестивалу хорова одржаном летос на Охриду.

– Заиста је за нас велики успех чињеница да смо успели да освојимо друго место на фестивалу хорова на коме се у истој конкуренцији такмиче и деца и одрасли, поносно истиче.

Хор „Дар”  у Параћину има 40 чланова који чине „прву поставу” спремну за наступе и такмичења у сваком моменту. Хор, међутим, окупља много више деце, али они певају „рекреативно“.

– „Рекреативци” су углавном тинејџери, који су у таквом узрасту да нису баш редовно на пробама, кроз смех коментарише наша саговорница.

Добар глас о хору брзо се прочуо по околини. Начин на који Маја ради са децом није могао остати незапажен, као и бројне награде које су освојили, па тако од прошле године захваљујући овој вредној жени и Ћуприја има свој хор. Дечаци и девојчице из Ћуприје заједно са диригентицом вредно вежбају сваке недеље у Установи културе Ћуприја.

 

М. ОБРЕНОВИЋ, ФОТО: КЦ ЋУПРИЈА

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.